De beoordeling door de rechtbank
11. De rechtbank stelt vast dat eiseressen geen gronden hebben aangevoerd gericht tegen de
wijze waarop het medisch onderzoek is verricht. De rechtbank ziet geen aanleiding om te concluderen dat de wijze waarop het medisch onderzoek is verricht, onzorgvuldig is geweest.
12. De rechtbank zal hierna aan de hand van wat partijen naar voren hebben gebracht
beoordelen of het Uwv aan de werkneemster terecht een WGA-uitkering op grond van de Wet WIA heeft toegekend, gebaseerd op een mate van arbeidsongeschiktheid van 76,75%.
13. Eiseressen voeren aan dat de werkneemster vanuit haar gevoel van onveiligheid gevoelig
is voor triggers, zoals dat gebeurt in een omgeving met veel onverwachte geluiden. Eiseressen stellen dat de werkneemster daarom ook beperkt is in samenwerken. De verzekeringsarts bezwaar en beroep had daarom ook beperkingen moeten aannemen in de rubriek sociaal functioneren op de items 2.9 (samenwerken), 2.12 sub 4 (geen direct contact met collega’s) en 2.12 sub 6 (niet werken in grote groepen en bij kleine groepen met bekende mensen).
14. De verzekeringsarts bezwaar en beroep heeft de werkneemster gesproken op 4 februari
2022 via een beeldverbinding, waar ook Hulleman bij aanwezig was. Uit haar rapport van 4 februari 2022 blijkt dat deze verzekeringsarts kennis heeft genomen van de psychische klachten, en de daarmee samenhangende lichamelijke klachten van de werkneemster en de diverse behandelingen, die ze daarvoor volgt. Ook heeft de verzekeringsarts bezwaar en beroep kennis genomen van het feit dat de werkneemster is verhuisd uit de stad naar een rustig dorp, vanwege de drukte en de vele herinneringen. De verzekeringsarts bezwaar en beroep concludeert dat de werkneemster door haar psychische problematiek verhoogd alert is, zodat zij is aangewezen op een rustige werkplek zonder grote groepen mensen waarbij een groep van ongeveer 8 collega’s aanvaardbaar is te achten. Zij kan niet werken in een omgeving waarbij plotse harde geluiden zijn als schietgeluiden en andere echt harde onverwachte geluiden. Ze kan samenwerken in een beperkte groep omdat er geen psychische problematiek is waarbij zij niet in staat is om met een beperkte groep mensen samen te werken. De urenrestrictie van 4 uur per dag, 20 uur per week wordt gehandhaafd, omdat deze urenrestrictie goed passend is te achten gezien de aard van de aandoening waaraan de werkneemster lijdt en waarmee voldoende recuperatietijd is gewaarborgd. De aangenomen beperkingen zijn vervat in rubriek 1 Persoonlijk functioneren item 8, in rubriek 2 Sociaal functioneren bij item 6, 8, 11 en 12, in rubriek 3 Fysieke omgevingseisen, item 6 en rubriek 6 Werktijden.
15. Hulleman heeft op 7 oktober 2021 via een beeldverbinding met de werkneemster
gesproken. Daarin heeft de werkneemster verteld welke triggers maken dat zij zich angstig voelt en hoe dat haar beperkt in haar dagelijkse leven. De werkneemster verklaart dat ze heel weinig mensen ziet en nog geregeld naar huis vlucht, als ze elders is. In haar medische adviezen van 18 oktober 2021 en 26 september 2022 beschrijft Hulleman dat door de medische aandoening bij de werkneemster sprake is van herbelevingen, vermijding en verhoogde prikkelbaarheid en dat van een hersteltrend nog geen sprake is. Verhoogde prikkelbaarheid komt tot uiting wanneer de werkneemster wordt blootgesteld aan meerdere mensen in haar omgeving en aan onverwachte zaken. Dat roept een onveilig gevoel op. Om te kunnen samenwerken is flexibiliteit nodig, maar daarop heeft ze fors ingeleverd. Hierbij is van groot belang te weten dat het mensvertrouwen, vooral het vertrouwen naar mannen en onbekende mensen sterk is afgenomen. Bij samenwerken hoort ook elkaar aanspreken op inbreng, maar dat kan de werkneemster niet. Samenwerken geeft een groot risico op triggers, daarom geldt voor de werkneemster de voorwaarde dat ze voornamelijk alleen werkt of met een kleine groep en dan vooral met vertrouwde/bekende mensen.
16. Ook op de zitting heeft Hulleman verklaard dat de werkneemster wel kan samenwerken,
maar in een kleine groep van maximaal 4 of 5 personen. Door haar ziektebeeld gedijt de werkneemster beter in een vertrouwde omgeving. De werkneemster wordt snel getriggerd door haar omgeving en geluiden. Werken in grote groepen leidt tot teveel prikkels. Het gebruik maken van gehoorbescherming in de werkomgeving, zoals gesuggereerd door de arbeidskundige bezwaar en beroep in een rapport van 10 oktober 2022, biedt juist geen oplossing en gaat voorbij aan het permanente gevoel van onveiligheid dat de werkneemster ervaart. De werkneemster is immers uit een gevoel van onveiligheid gefocust op haar omgeving, is altijd alert en ‘staat aan’. Het afschermen van zintuigen leidt daarom juist tot meer triggers en vergroot haar gevoel van onveiligheid. Uit het feit dat de werkneemster een enkele keer naar een restaurant gaat, waar zij geconfronteerd kan worden met onverwachte gebeurtenissen, kan niet worden afgeleid dat een beperking voor werken in grote groepen niet is geïndiceerd. Restaurantbezoek is namelijk niet vergelijkbaar met een werksituatie. De werkneemster heeft daarover aangegeven dat ze een restaurantbezoek voorbereidt en daar met vertrouwde mensen naar toe gaat.
17. De rechtbank stelt vast dat zowel de verzekeringsarts bezwaar en beroep als medisch
adviseur Hulleman in de FML in de rubrieken Persoonlijk en Sociaal functioneren een groot aantal beperkingen hebben aangenomen ten aanzien van de arbeidsmogelijkheden voor de werkneemster. Het geschil spitst zich toe op de vraag of ten aanzien van Sociaal functioneren er verdergaande beperkingen moeten worden aangenomen ten aanzien van samenwerken en samenwerken in kleine groepen bij de items 2.9, 2.12 sub 4 en 2.12 sub 6. Hulleman heeft uitgelegd dat in de FML van de verzekeringsarts bezwaar en beroep nu voor samenwerken geen beperking is aangenomen, zodat elke vorm van samenwerking mogelijk is. Daarnaast stelt Hulleman dat een beperking in samenwerken (2.9) doorwerkt op het item 2.12, waarin de voorwaarden voor het sociaal functioneren in arbeid zijn opgenomen. Hulleman concludeert dat de werkneemster ook op deze items beperkt is. De rechtbank kan dit volgen, gelet op de uitleg die Hulleman geeft van de beperkingen die voorvloeien uit de verhoogde staat van alertheid bij de werkneemster. De verzekeringsarts bezwaar en beroep concludeert dat de werkneemster met een beperkte groep mensen kan samenwerken, maar neemt daarvoor in de FML van 4 februari 2022 geen beperking aan. Dat er geen beperking wordt aangenomen voor samenwerken volgt de rechtbank, gegeven de uitleg van Hulleman , niet. De reactie van de verzekeringsarts bezwaar en beroep, dat de uitleg van Hulleman inconsistent is volgt de rechtbank niet. Zoals ook hiervoor is overwogen stelt Hulleman niet dat de werkneemster helemaal niet kan samenwerken; zij kan wel samenwerken, maar alleen in kleine groepen, liefst met bekende/vertrouwde mensen. De voorbeelden die de verzekeringsarts bezwaar en beroep in haar rapport noemt en waaruit zou blijken dat de werkneemster kan samenwerken, namelijk dat zij naar hulpverleners kan gaan, dat zij haar dochtertje samen met haar partner naar de vader van haar dochtertje kan brengen, zijn naar het oordeel van de rechtbank geen voorbeelden waaruit kan worden afgeleid dat de werkneemster in een werkomgeving kan samenwerken zonder nadere randvoorwaarden. De conclusie is dat de medische beperkingen niet juist zijn vastgesteld.