4.2Het oordeel van de rechtbank
Bewijsmiddelen
Een proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer] , met bijlage, zakelijk weergegeven:
Ik ben in contact gekomen met een man met de gebruikersnaam [gebruikersnaam] via Bullchat. Zijn telefoonnummer is [telefoonnummer 1] .Mijn eigen telefoonnummer is [telefoonnummer 2] .
Op 17 augustus 2021 heb ik een seksafspraak met hem gehad, in de woning van mijn moeder. Op 31 augustus 2021 omstreeks 19.30 uur, was ik thuis in mijn appartement te [plaats] . Ik deed de voordeur open en ik zag dat [gebruikersnaam] voor de deur stond. Hij duwde mij mijn woning in. Ik zag dat hij vervolgens op een agressieve wijze naar de keuken liep en uit de keukenla een keukenmes van ongeveer 20 centimeter pakte. Ik zag dat hij naar mij toe liep en voelde dat hij het mes in mijn zij drukte. Ik hoorde dat hij zei: “Je gaat mij nu mijn geld geven. Ik had je gewaarschuwd. Je gaat betalen”. Ik zag dat hij, onder bedreiging van het mes, mijn telefoon van de tafel pakte en in zijn zak stopte. Ik zag dat hij mijn rijbewijs uit mijn portemonnee haalde en in zijn zak stopte. Ik zag dat hij mijn sleutels van de kapstok pakte en deze in zijn zak stopte.
Ik kan mijn telefoon als volgt beschrijven:
- Apple iPhone 12 in de kleur rood;
- IMEI [IMEI-nummer 1] .
Ik kan mijn sleutels als volgt omschrijven:
- Donkerblauw Nyenrode keycoard;
- 2 zwarte fietssleutels;
- zilverkleurige huissleutel;
- witte sleutelhanger.
Nadat mijn goederen waren weggenomen, zag ik dat [gebruikersnaam] mijn woning verliet. Op dat moment had hij het keukenmes nog vast.
Een proces-verbaal van bevindingen, zakelijk weergegeven:
Uit de historische verkeersgegevens blijkt, dat het toestel met imei-nummer [IMEI-nummer 1] werd gebruikt in combinatie met het telefoonnummer [telefoonnummer 2] . Uit de opgevraagde historische verkeersgegevens blijkt, dat telefoonnummer [telefoonnummer 1] tussen 20-8-2021 en 22-9-2021 een aantal keren heeft gebeld met het telefoonnummer [telefoonnummer 2] .
Op 31-8-2021 tussen 17.44 en 18.06 uur maakt telefoonnummer [telefoonnummer 1] gebruik van cell id’s welke zijn geplaatst op een zendmast in Breukelen. Op 31-8-2021 na 21.03 uur verplaatsten telefoonnummer [telefoonnummer 1] en imei-nummer [IMEI-nummer 1] zich uit de omgeving van Breukelen naar de omgeving van de wijk [locatie] te Amsterdam.
De verstrekking van gegevens naar aanleiding van een vordering126nc Wetboek van Strafvordering aan [bedrijf 1]Tussen 15 augustus 2021 en 20 augustus 2021 heeft de gebruiker “ [gebruikersnaam] ” vanaf diverse ip-adressen ingelogd. Hierbij is, onder andere, het ip-adres [IP-adres] gebruikt.
De verstrekking van gegevens naar aanleiding van een vorderingex artikel 126na Wetboek van Strafvordering aan het [bedrijf 2]Het ip-adres [IP-adres] staat geregistreerd op naam van [A] , [adres 2] , [woonplaats 2] .
Een proces-verbaal van verdenking, zakelijk weergegevenNaar aanleiding van de ip-gegevens heeft de politie een foto van [A] aan de aangever getoond. Deze werd niet door aangever herkend. Bij verhoor van [A] bleek deze voor 1 oktober 2021 bij zijn ouders te hebben gewoond, waar hij van dezelfde internetaansluiting gebruik maakte. De politie heeft gecontroleerd wie er allemaal op het adres woonachtig waren en daaruit bleek dat naast de ouders ook de broer van [A] , namelijk verdachte, op dat adres woonachtig was. Vervolgens is een rijbewijsfoto van verdachte getoond aan aangever en deze verklaarde dat deze man grote overeenkomsten vertoonde met [gebruikersnaam] .
Een proces-verbaal van bevindingen, zakelijk weergegeven:
Op 24 januari 2022 werd verdachte op zijn woonadres in [woonplaats 3] , aangehouden. Tijdens een doorzoeking in zijn auto werd daarin aangetroffen en inbeslaggenomen een zwarte Apple iPhone 12.
Op 20, 21 en 25 augustus 2021 werd het telefoonnummer van de aangever [telefoonnummer 2] gebeld door het telefoonnummer [telefoonnummer 3] , blijkens historische telecomgegevens.
Onderzoek zwarte iPhone 12:
Apple ID [verdachte]
IMEI [IMEI-nummer 2]
IMEI [IMEI-nummer 3]
Telnr [telefoonnummer 3]
Ter vaststelling van de identiteit van de gebruiker van dit toestel zag ik onder meer:
- het emailaccount: [emailaccount] ;
- een jaaropgaaf 2018 van het UWV, ten name van de verdachte;
- een CBR theorie aanvraag (2019), ten name van de verdachte;
- een document van het RDW, met betrekking tot de Ford Fiësta van de verdachte.
Als contact zag ik onder meer in deze telefoon opgenomen:
[bestandsnaam] – [telefoonnummer 1] , op WhatsApp en Telegram, onder het account [accountnaam]
In de applicatie afbeeldingen zag ik onder meer:
- een screenshot van een WhatsApp contact, vermeld als [bestandsnaam] , met het telefoonnummer [telefoonnummer 1] , zijnde het telefoonnummer van [gebruikersnaam]
- correspondentie waarbij de gebruiker van deze telefoon, met het account [verdachte] , op 30-01-2021 naar zijn contact [contactnaam] schreef:
“Blokkeer deze nummer iemand gaat hem meenemen app me op [telefoonnummer 1] ”
- correspondentie via reguliere sociale media, met een paar contacten, waarbij de gebruiker van deze telefoon in de chats het telefoonnummer [telefoonnummer 1] schreef, als mogelijkheid om met hem, middels WhatsApp, in contact te kunnen komen;
- veel correspondentie op de applicatie "Telegram", waarbij de gebruiker van deze telefoon het telefoonnummer [telefoonnummer 1] als contactmogelijkheid benoemde;
- een vijftal berichten, voorzien van fotobestanden, afkomstig van het telefoonnummer [telefoonnummer 3] en verzonden aan het telefoonnummer [telefoonnummer 1] .
Een proces-verbaal van verhoor van verdachte, zakelijk weergegevenIk verblijf op het adres [adres 1] te [woonplaats 3] , samen met mijn ouders. Mijn telefoonnummer is [telefoonnummer 3] .
Bewijsoverwegingen
Uit de te bezigen bewijsmiddelen leidt de rechtbank af dat verdachte degene is die schuilgaat achter de naam “ [gebruikersnaam] ” en dat hij diverse goederen (telefoon, sleutels en het rijbewijs) bij aangever onder bedreiging van een mes heeft weggenomen. De rechtbank overweegt hiertoe als volgt.
De rechtbank stelt vast dat verdachte de gebruiker is van de zwarte Apple iPhone 12 die onder hem in beslag is genomen. In voornoemde telefoon zijn meerdere officiële documenten aangetroffen ten name van de verdachte. Verder blijkt uit het onderzoek naar die telefoon dat het telefoonnummer van “ [gebruikersnaam] ”, te weten [telefoonnummer 1] , op verschillende manieren voorkomt in die telefoon van verdachte. Uit de correspondentie via diverse applicaties blijkt dat verdachte aangeeft aan verschillende contacten dat het telefoonnummer [telefoonnummer 1] een mogelijkheid is om met hem in contact te komen. Op grond daarvan stelt de rechtbank vast dat het nummer [telefoonnummer 1] bij verdachte in gebruik is geweest. Daarnaast komt het nummer [telefoonnummer 3] in de telefoon voor. Verdachte heeft verklaard dat dit zijn telefoonnummer is. Blijkens de historische telecomgegevens hebben de twee telefoonnummers bij verdachte in gebruik meermaals contact gehad met het telefoonnummer van aangever ( [telefoonnummer 2] ). De rechtbank is op basis van het voorgaande van oordeel dat het verdachte is geweest die gebruik heeft gemaakt van het telefoonnummer [telefoonnummer 1] en met dat telefoonnummer contact heeft gehad met aangever, terwijl hij zich voordeed onder de bij aangever bekende naam ‘ [gebruikersnaam] ’. Daarbij heeft de rechtbank ook in aanmerking genomen dat aangever verdachte heeft herkend op een foto die hem door de politie is getoond.
Uit het onderzoek naar de historische verkeersgegevens kan voorts worden afgeleid dat de telefoon van verdachte op 31 augustus 2021 een zendmast in Breukelen heeft aangestraald, de woonplaats van aangever, en dat de telefoon van aangever (met imei [IMEI-nummer 1] ) zich daarna tezamen met de telefoon van verdachte (telefoonnummer [telefoonnummer 1] ) van Breukelen naar Amsterdam ( [locatie] ) heeft verplaatst, zijnde de woonplaats van verdachte.