ECLI:NL:RBMNE:2022:3136
Rechtbank Midden-Nederland
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Intrekking van een bouwvergunning voor een bedrijfsruimte in het kader van de Wabo
In deze zaak heeft de Rechtbank Midden-Nederland op 22 juli 2022 uitspraak gedaan in een geschil tussen eiser, een particulier, en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wijk bij Duurstede. Eiser had in 1975 een bouwvergunning verkregen voor de bouw van een bedrijfswoning en een bedrijfsruimte. De bedrijfswoning is gebouwd, maar de bedrijfsruimte is nooit gerealiseerd. In 2003 is de bestemming van de grond gewijzigd van agrarisch naar woonbestemming, wat de bouwmogelijkheden voor de bedrijfsruimte heeft beperkt. In 2020 heeft eiser aangegeven alsnog de bedrijfsruimte te willen bouwen, maar het college heeft de bouwvergunning op 18 februari 2021 ingetrokken, omdat deze meer dan 26 weken niet was gebruikt. Eiser heeft bezwaar gemaakt, maar dit werd ongegrond verklaard. Hij heeft hiertegen beroep ingesteld.
Tijdens de zitting op 14 juli 2022 was eiser niet aanwezig, maar de rechtbank heeft de zaak toch behandeld. De rechtbank oordeelde dat het college bevoegd was om de bouwvergunning in te trekken, omdat de bedrijfsruimte meer dan 26 weken niet was gebruikt. Eiser voerde aan dat de vergunning wel degelijk gebruikt was, maar de rechtbank oordeelde dat de bedrijfsruimte een zelfstandige eenheid is en dat de vergunning voor dit deel kon worden ingetrokken. Eiser heeft niet kunnen aantonen dat hij in 2021 met de bouw is gestart, wat door een toezichthouder werd bevestigd.
De rechtbank concludeerde dat het college de intrekking van de bouwvergunning redelijkerwijs heeft kunnen doorvoeren, gezien de gewijzigde planologische situatie en het lange tijdsverloop sinds de vergunning was verleend. Het beroep van eiser werd ongegrond verklaard, en het college hoefde geen proceskosten te vergoeden. Deze uitspraak biedt inzicht in de toepassing van de Wabo en de bevoegdheid van het college om vergunningen in te trekken op basis van niet-gebruik.