ECLI:NL:RBMNE:2021:6108

Rechtbank Midden-Nederland

Datum uitspraak
22 december 2021
Publicatiedatum
17 december 2021
Zaaknummer
C/16/530970 / FO RK 21-1242
Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Beschikking
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Benoeming bijzondere curator inzake vermogen minderjarige onder toezicht en uit huis geplaatst

In deze zaak heeft de Rechtbank Midden-Nederland op 22 december 2021 een beschikking gegeven inzake de benoeming van een bijzondere curator voor een minderjarige, geboren in 2004, die onder toezicht staat en uit huis is geplaatst. De zaak is aangespannen door Samen Veilig Midden Nederland, de gecertificeerde instelling, tegen de moeder van de minderjarige. De moeder heeft alleen het gezag over de minderjarige en is het niet eens met het verzoek van de gecertificeerde instelling om een bijzondere curator te benoemen. De minderjarige verblijft momenteel bij een zorginstelling en kan niet zelfstandig over haar financiële middelen beschikken, wat leidt tot een belangentegenstelling tussen haar en haar moeder.

De rechtbank heeft vastgesteld dat de minderjarige, die naast haar opleiding werkt, niet over haar eigen verdiende geld kan beschikken omdat de moeder dit vaak naar haar spaarrekening overmaakt. De moeder vreest dat de minderjarige niet goed met geld omgaat en is tegen het afsluiten van een OV-abonnement. De rechtbank oordeelt dat het in het belang van de minderjarige is om een bijzondere curator te benoemen die haar kan vertegenwoordigen en kan onderzoeken hoe zij zelfstandig kan omgaan met haar financiële zaken. De bijzondere curator moet ook de overige financiële aspecten van de minderjarige onderzoeken, zoals de onderhoudsbijdrage van de moeder.

De rechtbank heeft mr. M. van Harskamp benoemd tot bijzondere curator en heeft de curator de opdracht gegeven om de mogelijkheden te onderzoeken voor de minderjarige om zelfstandig over haar betaal- en spaarrekening te beschikken en een OV-abonnement af te sluiten. De beschikking is uitvoerbaar bij voorraad verklaard en kan door de verzoekende partij en belanghebbenden worden aangevochten bij het gerechtshof te Arnhem-Leeuwarden binnen drie maanden na de uitspraak.

Uitspraak

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Familierecht
locatie Utrecht
zaaknummer: C/16/530970 / FO RK 21-1242 (benoeming bijzondere curator)
Beschikking van 22 december 2021
in de zaak van:
de gecertificeerde instelling
Samen Veilig Midden Nederland
gevestigd in [vestigingsplaats] ,
hierna te noemen de GI,
tegen
[de moeder],
wonende in [woonplaats] ,
hierna te noemen de moeder,
over
[minderjarige],
geboren op [geboortedatum] 2004,
wonende in [woonplaats] ,
hierna te noemen [voornaam van minderjarige] .
In welke zaak de rechtbank als belanghebbende aanmerkt:
mr. M. van Harskamp, kantoorhoudende te [plaatsnaam 1] , in haar hoedanigheid van bijzondere curator.

1.De procedure

1.1.
De rechtbank heeft de volgende stukken ontvangen:
  • van de GI een verzoek van 24 november 2021 met bijlagen;
  • van de moeder drie e-mail van 2 december 2021 met bijlagen;
  • van de moeder twee e-mails van 5 december 2021 met bijlagen;
  • van de GI een rapportage, ontvangen op 9 december 2021.
1.2.
Het verzoek is besproken tijdens de mondelinge behandeling (zitting) van
10 december 2021. Daarbij waren de heer [A] namens de GI en de bijzondere curator aanwezig.
1.3.
De moeder is voor de zitting opgeroepen. Zij heeft de rechtbank bij e-mail van
2 december 2021 laten weten dat zij niet op de zitting zal verschijnen.
1.4.
De rechter heeft aan [voornaam van minderjarige] gevraagd wat zij van het verzoek vindt. De kinderrechter heeft hierover op 10 december 2021, voorafgaand aan de zitting, met haar gesproken.

2.Waar gaat het over?

De feiten
2.1.
De moeder heeft alleen het gezag over [voornaam van minderjarige] . Dat betekent dat de moeder alleen de belangrijke beslissingen over [voornaam van minderjarige] kan nemen.
2.2.
Bij beschikking van 30 maart 2019 is [voornaam van minderjarige] (voorlopig) onder toezicht gesteld. De ondertoezichtstelling is daarna steeds verlengd. Deze loopt af op 21 juni 2022.
2.3.
Bij beschikking van 30 maart 2019 is [voornaam van minderjarige] voor het eerst uithuisgeplaatst. Er zijn daarna diverse machtigingen voor verschillende locaties verleend. In de laatste beschikking van 26 maart 2020 is voor [voornaam van minderjarige] een machtiging tot uithuisplaatsing verleend in een accommodatie zorgaanbieder 24-uurt, tot 21 juni 2020. Die machtiging is daarna verlengd en loopt af op 21 juni 2022.
2.4.
[voornaam van minderjarige] verblijft bij [naam instelling] , locatie [naam locatie] in [plaatsnaam 2] .
Het verzoek
2.5.
De GI verzoekt de rechtbank om over [voornaam van minderjarige] een bijzondere curator te benoemen. Volgens de GI is dit nodig omdat [voornaam van minderjarige] :
  • niet over haar eigen betaal- en spaarrekening kan beschikken;
  • [voornaam van minderjarige] geen OV-abonnement kan afsluiten, waardoor haar reiskosten van en naar school onnodig hoger zijn dan de vergoeding die zij (/ [naam instelling] ) van de moeder ontvangt.
Het standpunt van de moeder
2.6.
De moeder is het niet eens met het verzoek van de GI. Zij wil niet dat [voornaam van minderjarige] over haar spaarrekening kan beschikken. De moeder vreest dat [voornaam van minderjarige] niet goed met het geld zal omgaan. Verder stelt de moeder dat [naam instelling] het OV-abonnement voor [voornaam van minderjarige] afsluiten.
De mening van [voornaam van minderjarige]
2.7.
heeft aan de kinderrechter vertelt dat zij naast haar opleiding werkt. Het geld dat zij verdient en op haar betaalrekening wordt gestort, wordt nu door de moeder vaak overgemaakt naar haar spaarrekening. [voornaam van minderjarige] kan dan niet over haar eigen verdiende geld beschikken. Voor het reizen naar school zou het fijn zijn als [voornaam van minderjarige] een OV-abonnement heeft. Op dit moment gaat [voornaam van minderjarige] naast haar werk, twee dagen in de week naar school.

3.De beoordeling

3.1.
De rechtbank zal over [voornaam van minderjarige] een bijzondere curator benoemen om haar in en buiten rechte te vertegenwoordigen inzake haar vermogen zoals hierna bij de beslissing is beschreven.
3.2.
De rechtbank neemt deze beslissing omdat er sprake is van een belangentegenstelling tussen [voornaam van minderjarige] en haar moeder over het beheer van haar vermogen (de betaal- en spaarrekening) en met betrekking tot het afsluiten van een OV-abonnement. [voornaam van minderjarige] heeft eigen inkomsten uit de werkzaamheden die zij verricht. Naar het oordeel van de rechtbank moet [voornaam van minderjarige] over deze gelden kunnen beschikken. De moeder maakt zich zorgen over de ontwikkeling van [voornaam van minderjarige] en wil controle over haar gedrag uitoefenen door [voornaam van minderjarige] geen enkele financiële vrijheid te geven. Op deze leeftijd is het ook belangrijk dat [voornaam van minderjarige] leert (met vallen en opstaan) met geld om te gaan. Voor wat betreft het OV-abonnement is voldoende gebleken dat daarvoor de handtekening van de moeder nodig is en zij deze zonder reden niet wil zetten. [voornaam van minderjarige] moet hierdoor onnodig hoge kosten maken als zij regelmatig naar school reist. Dit is niet in haar belang. De bijzondere curator kan beide kwesties onderzoeken en daartoe het nodige doen als wettelijk vertegenwoordiger van [voornaam van minderjarige] . Dat zou ook het indienen van een verzoek handlichting kunnen zijn. Voorts acht de rechtbank het van belang dat de bijzondere curator ook de overige aspecten voor de (toekomstig) financiële situatie van [voornaam van minderjarige] onderzoekt en daartoe het nodige doet. Bijvoorbeeld de onderhoudsbijdrage van haar moeder zowel voor als na haar 18e verjaardag. De kinderrechter gaat er vanuit dat de bijzondere curator daarbij de GI, [voornaam van minderjarige] en de moeder zoveel mogelijk betrekt.

4.De beslissing

De rechtbank:
4.1.
benoemt tot bijzondere curator over [voornaam van minderjarige] :
mr. M. van Harskamp
[adres]
[postcode] [plaatsnaam 1]
telefoonnummer: [telefoonnummer]
emailadres: [emailadres] ;
4.2.
bepaalt dat de bijzondere curator:
 onderzoekt of en zo ja op welke manier [voornaam van minderjarige] alleen over haar betaal- en spaarrekening kan beschikken en daartoe het nodige te doen;
 onderzoekt of en zo ja op welke manier [voornaam van minderjarige] een OV-abonnement kan afsluiten en daartoe het nodige te doen;
 onderzoekt welke overige (financiële) zaken voor het (toekomstige) vermogen van [voornaam van minderjarige] geregeld moeten worden en daartoe het nodige te doen;
 [voornaam van minderjarige] in het kader van deze onderwerpen in en buiten rechte kan vertegenwoordigen;
4.3.
verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.
Dit is de beslissing van de rechtbank, genomen door (kinder)rechter mr. E.A.A. van Kalveen, in samenwerking met mr. K.A.H. Verhoeven als griffier. De beslissing is in het openbaar uitgesproken op 22 december 2021.
Tegen deze beschikking kan - voor zover er definitief is beslist - door tussenkomst van een advocaat hoger beroep worden ingesteld bij het gerechtshof te Arnhem-Leeuwarden. De verzoekende partij en verschenen belanghebbenden dienen het hoger beroep binnen de termijn van drie maanden na de dag van de uitspraak in te stellen. Andere belanghebbenden dienen het beroep in te stellen binnen drie maanden na de betekening van deze beschikking of nadat deze hun op andere wijze bekend is geworden.