Uitspraak
1.de heer [eiser sub 1] ,
[eiseres sub 2] ,
[eiser sub 3] ,
[eiseres sub 4] ,
[eiseres sub 5] ,
[eiseres sub 6] ,
[eiser sub 7] ,
[eiseres sub 8] ,
[eiser sub 9] ,
[eiseres sub 10] ,
[eiseres sub 11] ,
[eiser sub 12] ,
[eiseres sub 13] ,
[eiser sub 14] ,
[eiseres sub 15] ,
[eiser sub 16] ,
[eiseres sub 17] ,
[eiser sub 18] ,
[eiser sub 19] ,
[eiseres sub 20] ,
[eiser sub 21] ,
[eiseres sub 22] ,
[eiseres sub 23] ,
[eiseres sub 24] ,
[eiseres sub 25] ,
[eiser sub 26] ,
[eiseres sub 27] ,
1.De procedure
2.Waar gaat deze zaak over?
3.De beoordeling
‘Ja, ik ga akkoord met het voorstel voor renovatie en onderhoud [..]’is genoemd. De kantonrechter is van oordeel dat de verplichting om de huur door te betalen onderdeel is van het voorstel. Het staat immers genoemd onder paragraaf 7 - Sociaal Plan. Dat de verplichting om de huur door te betalen niet expliciet staat genoemd op het draagvlakformulier doet daaraan niet af. De opties die wel expliciet staan genoemd op het draagvlakformulier (bijvoorbeeld de optie tweede balkon, logeerwoning of achterlaten inboedel) zijn namelijk keuzes die elke huurder afzonderlijk kon maken. De huurdoorbetalingsverplichting is dat niet, want dat is een verplichting voor alle huurders en een vast onderdeel van het voorstel zodat expliciete benoeming ervan op het draagvlakformulier niet nodig is. De huurders konden dus geen toestemming geven voor de afzonderlijke voorwaarden van het voorstel, maar slechts voor het voorstel in het geheel en hadden daarbij de mogelijkheid om een aantal aanvullende keuzes te maken.
package deal’ is en in zijn geheel genomen redelijk is.
‘Overige werkzaamheden, keuze voor een 2e balkon’staat opgenomen dat de deur naar het balkon naar binnen draait. De huurders hebben expliciet ingestemd met dit voorstel. In tegenstelling tot wat de huurders stellen, treft de kantonrechter bovendien op pagina 21 van het informatieboekje geen foto’s aan van een naar buiten opendraaiende deur: slechts de deurknop is gefotografeerd. De huurders hebben bovendien niet onderbouwd dat de wijze waarop de deur is geplaatst, leidt tot onveilige situaties of schade.
‘route die begint in een voor personen bestemde ruimte, uitsluitend voert over vloeren, trappen of hellingbanen en eindigt op een veilige plaats, zonder dat gebruik behoeft te worden gemaakt van een lift.’. Volgens artikel 6.25 lid 5 van het Bouwbesluit 2012 mag een deur niet tegen de vluchtrichting in draaien. De route naar buiten via het balkon zal weliswaar door de huurders worden gezien als vluchtroute in geval van nood, maar zonder nadere onderbouwing gaat de kantonrechter ervan uit dat de route van het balkon naar de veilige plaats (de grond buiten het flatgebouw) via een trap loopt. Ook dit argument van de huurders gaat daarom niet op. Dit deel van hun vordering wordt afgewezen.