4.3Het oordeel van de rechtbank
Ten aanzien van de feiten 1, 2 en 4
Aangifte van [slachtoffer]
Ik doe aangifte van stalking/belaging en huisvredebreuk door mijn (ex-)partner [verdachte] .
Sinds het beëindigen van de relatie word ik gestalkt door [verdachte] .
Op 23 november 2020 heeft [verdachte] een huisverbod opgelegd gekregen voor 10 dagen en een contactverbod voor 90 dagen. [verdachte] heeft zich hieraan niet gehouden.
Op 8 december 2020 om 17:45 uur, om 17:49 uur, om 17:54 uur en om 18:01 uur zag ik dat ik gebeld werd door een anoniem telefoonnummer. Om 17:55 uur zag ik dat ik een voicemailbericht had ontvangen. Ik luisterde het voicemailbericht en hoorde een zwaar mannelijk stemgeluid.
Op 9 december 2020 omstreeks 20:45 uur kwam ik thuis met de kinderen na een bezoek aan mijn ouders.Omstreeks 21:10 uur liep ik met de kinderen mijn woning binnen. Op het moment dat ik in de gang stond, hoorde ik voetstappen op de bovenverdieping. Ik ben direct de woning weer uitgelopen en met de kinderen naar de buren gegaan. Vervolgens ben ik met de dochter van de buurvrouw naar de poort gegaan. Bij de achterkant van mijn woning aangekomen, zag ik dat het zolderraam open stond. Dat was niet het geval toen ik de woning verliet. Ik zag het hoofd van [verdachte] in de opening van het zolderraam. Ik zag dat [verdachte] direct het raam dicht deed op het moment dat ik begon te filmen. Ik besloot toen terug te gaan naar de buren. Even later rende ik weer naar buiten en zag ik [verdachte] rennen in de poort. Ik zag dat [verdachte] uiteindelijk over een stenen muur klom waardoor [verdachte] op de hoofdweg terecht kwam. Daarna zag ik hem niet meer. Toen hoorde ik geschreeuw. Ik rende opnieuw naar buiten en zag een groep van ongeveer vier voor mij onbekende jongens op de hoek van de straat staan. Ik zag dat één van deze jongens [verdachte] vasthield.Ik sprak in het kort met de voor mij onbekende jongens. Ik hoorde één van hen zeggen dat zij [verdachte] vaker deze week hadden gezien aan de achterkant van mijn woning.
Aanvullend verhoor aangeefster
Op 12 december 2020 om 20:02 uur zag ik dat ik gebeld werd door een anoniem telefoonnummer. Ik hoorde dat de persoon mijn naam zei. Ik herkende de stem van [verdachte] .
Op 12 december 2020 om 20:05 uur en 20:06 uur zag ik dat ik nogmaals gebeld werd door een anoniem telefoonnummer.
Op 13 december 2020 om 00:29 uur en 00:31 uur ben ik opnieuw gebeld door een anoniem telefoonnummer. Op 13 december 2020 om 15:28 uur zag ik dat ik opnieuw gebeld werd door een anoniem telefoonnummer.
Op 14 december 2020 omstreeks 19:00 uur ben ik met de hulpverleningsinstantie Moviera naar mijn woning aan de [adres] te [woonplaats] gegaan voor het installeren van een aware knop. In de woning deed ik de gordijnen dicht. Ik zag toen dat mijn stekkerdoos bij de televisie vervangen was door een nieuwe wit gekleurde stekkerdoos. Ik weet zeker dat ik deze nieuwe stekkerdoos niet zelf geplaatst heb. Ik zag dat er een blauw lampje brandde op de stekkerdoos en ik zag dat er in de stekkerdoos een groen lampje brandde. Ik zag dat er in de stekkerdoos grijs gekleurd tape zat. Ik zag dat er onder het grijs gekleurde tape een simkaart bevestigd zat. Op het moment dat de simkaart niet in het vakje in de stekkerdoos zat, zag ik dat het groene lampje niet brandde. Ik heb de stekkerdoos en de simkaart overgedragen aan de politie.
Op 14 december 2020 om 20:20 uur zag ik dat ik gebeld werd door een onbekend telefoonnummer.
Verhoor getuige
Op 9 december was ik boodschappen aan het uitladen vanuit de auto. Ik zag dat [slachtoffer] met haar kinderen naar de voordeur liep. Ik zag dat ze binnen enkele seconden weer naar buiten liepen. Ik hoorde haar zeggen dat zij geluiden uit haar woning hoorde.Ik liep met haar mee naar de achterkant van de woning. Ik hoorde een geluid vanaf het dak. Ik zag dat het zolderraam open stond. Ik zag een zwarte rugtas en een arm uit het raam. Ik zag daarna het hoofd van de ex-man van [slachtoffer] te voorschijn komen in de opening van het raam. Ik zag hem naar ons kijken. Ik zag dat hij het raam dicht deed en weg dook. Even later zag ik hem door de poort rennen.
Op 10 december 2020 bezocht ik mijn ouders opnieuw. Ik zag dat een groep jongens mij aansprak. Ik hoorde één van hen zeggen dat de ex-man van [slachtoffer] later op de avond van 9 december nogmaals langs geweest zou zijn. De afgelopen maand heb ik de ex-man van [slachtoffer] ongeveer vier keer rond zien rijden in de wijk. Dit was elke keer op een andere dag, meestal in de avonduren.
Proces-verbaal van bevindingen politie
Op 9 december 2020 omstreeks 22:30 uur werd ons, verbalisanten, verzocht om te rijden naar de [adres] . Voor de woning zagen wij drie jongens op het pleintje staan. Wij hebben aan hen gevraagd of zij [verdachte] mogelijk voor de woning van [slachtoffer] hadden gezien. Wij hoorden dat zij zeiden dat zij [verdachte] ongeveer vijf minuten voor onze komst nog hadden gezien. Tevens hadden zij hem ongeveer één of twee uur daarvoor nog gezien in de buurt van de woning van [slachtoffer] .
Proces-verbaal van bevindingen politie (verklaring buurtbewoner [getuige] )
Wij, verbalisanten, spraken op 18 december 2020 een buurtbewoner, [getuige] . Hij verklaarde dat er ongeveer anderhalve week geleden op de hoek van de [straat] een hoop tumult was. Hij zag een groep mannen die een andere man wegduwden en fysiek tegenhielden. Hij zag dat die man de partner van de vrouw betrof die woonachtig is op de [adres] , zijnde [verdachte] . Hij verklaarde ook dat hij [verdachte] de afgelopen weken rondom de woning, [adres][adres] , heeft zien bewegen. Verder wist hij te vertellen dat [verdachte] wel eens in zijn auto langs rijdt.
Proces-verbaal van bevindingen (onderzoek telefoon)
Uit onderzoek is gebleken dat het telefoonnummer [telefoonnummer] (hierna: [telefoonnummer] ) door verdachte [verdachte] in gebruik is. Uit onderzoek is voorts gebleken dat het telefoonnummer [telefoonnummer] het nummer van [slachtoffer] , [telefoonnummer] (hierna: [telefoonnummer] ) meerdere malen had gebeld, te weten op:
8 december 2020 om:
17:45:23 tot 17:45:30 uur
17:49:31 tot 17:49:37 uur
17:51:47 tot 17:51:53 uur
17:54:55 tot 17:55:16 uur (voicemail)
17:55:17 tot 17:55:17 uur
17:56:58 tot 17:57:01 uur
Op 12 december 2020 om:
20:01:24 tot 20:01:27 uur
Op 13 december 2020 om:
00:30:33 tot 00:30:36 uur
15:34:51 tot 15:34:53 uur
Op 14 december 2020 om:
20:20:48 tot 20:20:51 uur.
Proces-verbaal van bevindingen (onderzoek stekkerdoos)
Naar aanleiding van de in beslag genomen stekkerdoos heb ik, verbalisant, onderzoek gedaan op internet. Ik zag dat er op www.spyplaza.nl zo'n stekkerdoos werd aangeboden. Er stond de volgende tekst bij: "Deze audio monitor met GSM module is ingebouwd in een normale stekkerdoos. De stekkerdoos kan gewoon gebruikt worden. Doordat de stekkerdoos constant is aangesloten aan het lichtnet is het mogelijk om constant te luisteren naar de geluiden in de ruimte waar de stekkerdoos staat. De Audio monitor kan worden voorzien van een SIM kaart en door het nummer van de SIM kaart is de Audio monitor overal bereikbaar. Gewoon het nummer bellen en je luistert mee.”
Ik zag dat de stekkerdozen vergelijkbaar waren met de stekkerdoos die aangeefster heeft gevonden in haar woning.
Proces-verbaal van bevindingen (onderzoek stekkerdoos en simkaart)
Het nummer [telefoonnummer] staat als abonnement op naam van verdachte [verdachte] .
Op 6 december 2020 omstreeks 13:29, 13:31 en 13:54 uur straalt deze telefoon aan bij de Postjesweg/Baarsjesweg in Amsterdam. Op de [adres] te [woonplaats] zit een Spy shop: Personal Security Systems.
Het nummer [telefoonnummer] (hierna: [telefoonnummer] ) betreft het 06-nummer van de simkaart in de stekkerdoos die gevonden is in de woning aan de [adres] te [woonplaats] .
Uit de historische gegevens blijkt dat het nummer [telefoonnummer] op 9 december 2020 vijftien keer contact of een poging daartoe heeft gemaakt met nummer [telefoonnummer] , het nummer van de simkaart die in de stekkerdoos werd aangetroffen.
Uit de historische gegevens van het nummer [telefoonnummer] blijkt verder dat er op 8, 12 en 13 december acht keer contact of een poging daartoe is gemaakt met nummer [telefoonnummer] , welk nummer bij de politie bekend is als één van de twee nummers van [slachtoffer] .
Gedragsaanwijzing van 23 november 2020
[verdachte] , geboren op [1988] :
- mag zich niet ophouden in de [straat] te [woonplaats] ;
- dient zich te onthouden van elke vorm van contact (zowel direct als indirect) met [slachtoffer] , geboren op [1991] ;
- de gedragsaanwijzing gaat in vanaf de dag van uitreiking en blijft van kracht voor een periode van 90 dagen.
De hiervoor weergegeven bewijsmiddelen worden steeds gebruikt tot het bewijs van het feit of de feiten, waarop zij blijkens hun inhoud uitdrukkelijk betrekking hebben. Sommige onderdelen van de bewijsmiddelen hebben niet betrekking op alle feiten, maar op één of meerdere feiten.
De raadsman heeft aangevoerd dat niet bewezen kan worden dat de stekkerdoos in de woning van aangeefster door verdachte geplaatst is, omdat in het dossier een pinbon van een dergelijke stekkerdoos zit die is gedateerd na de datum dat verdachte in de woning van aangeefster gezien zou zijn. De rechtbank verwerpt dit verweer omdat uit de bewijsmiddelen volgt dat het mobiele nummer van verdachte meerdere keren contact maakt (of een poging daartoe doet) met het nummer van de simkaart die in de stekkerdoos werd aangetroffen. Daarnaast straalt de telefoon van verdachte aan in de buurt van een Spyshop in Amsterdam. Naar het oordeel van de rechtbank is er op basis daarvan voldoende wettig en overtuigend bewijs dat de stekkerdoos aan verdachte toebehoorde. Op basis van de verklaring van aangeefster en de getuige is er ook voldoende wettig en overtuigend bewijs dat verdachte in de woning is geweest op 9 december 2020. Op basis van die bewijsmiddelen tezamen kan naar het oordeel van de rechtbank voldoende wettig en overtuigend bewezen worden dat verdachte de stekkerdoos met afluisterapparatuur in de woning van aangeefster heeft geplaatst.
De raadsman van verdachte heeft aangevoerd dat geen sprake kan zijn van belaging, omdat de duur beperkt was: het gaat om slechts twee weken. Er is dus geen sprake van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van aangeefster.
De rechtbank overweegt als volgt. Van belaging is sprake als er stelselmatig opzettelijk inbreuk wordt gemaakt op eens anders persoonlijke levenssfeer. Bij de beoordeling of daarvan sprake is, is volgens vaste jurisprudentie de aard, de duur, de frequentie en de intensiteit van de gedragingen van de verdachte, de omstandigheden waaronder deze hebben plaatsgevonden en de invloed daarvan op het persoonlijk leven en de persoonlijke vrijheid van het slachtoffer van belang. Een geringe duur en frequentie van de gedragingen hoeft het bestaan van de vereiste stelselmatigheid van de inbreuk dus niet uit te sluiten.
Uit de weergegeven bewijsmiddelen volgt dat verdachte meermalen contact met aangeefster heeft gezocht (ook midden in de nacht) en dat hij zich meermalen heeft opgehouden in de buurt van de woning van aangeefster. Daarbij komt dat verdachte zelfs in de woning van aangeefster is geweest, nadat hij zich daar op oneigenlijke wijze de toegang toe had verschaft. Dit is allemaal gebeurd in een periode van twee weken. Dat is weliswaar een relatief korte periode maar in die periode is er sprake van een veelvuldige herhaling van gedragingen. Daarnaast acht de rechtbank de omstandigheid dat verdachte een stekkerdoos met afluisterapparatuur in de woning van aangeefster heeft geplaatst zeer indringend en beangstigend. Daarmee heeft verdachte op ernstige wijze inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van aangeefster. Ook de omstandigheid dat voormelde gedragingen allemaal hebben plaatsgevonden nádat aan verdachte een gedragsaanwijzing was opgelegd, maakt het handelen van verdachte bijzonder ernstig en intimiderend.
Op grond van het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan belaging.
De rechtbank zal in de bewezenverklaring niet meenemen de omstandigheid dat verdachte tweemaal een postpakket heeft laten bezorgen op het adres van aangeefster. Nu verdachte tot kort voor die bezorging zelf ook woonachtig was op dat adres en hij heeft verklaard dat hij vergeten was zijn adres te wijzigen bij het bestellen van de producten, kan niet bewezen worden dat verdachte met deze handelingen opzettelijk inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van aangeefster.
Uit bovenvermelde feiten en omstandigheden in onderling verband en samenhang bezien, volgt naar het oordeel van de rechtbank dat wettig en overtuigend bewezen is dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het onder feit 1 (belaging), feit 2 (handelen in strijd met een gedragsaanwijzing) en feit 4 (plaatsen van afluisterapparatuur) ten laste gelegde.