2.3De rechter kan op verzoek van de officier een zorgmachtiging verlenen ten aanzien van een betrokkene wanneer wordt voldaan aan de criteria en de doelen van verplichte zorg als bedoeld in artikel 3:3 en 3:4 Wvggz. Verplichte zorg is zorg die ondanks verzet kan worden verleend. Wanneer het gedrag van betrokkene als gevolg van een psychische stoornis leidt tot ernstig nadeel, kan als uiterste middel verplichte zorg worden verleend, mits er geen mogelijkheden voor zorg op basis van vrijwilligheid zijn, er geen minder bezwarende alternatieven zijn, het verlenen van verplichte zorg evenredig is en het redelijkerwijs te verwachten is dat het verlenen van verplichte zorg effectief is.
Verplichte zorg kan worden verleend om ernstig nadeel af te wenden, de geestelijke gezondheid van betrokkene te stabiliseren of te herstellen of de door een psychische stoornis bedreigde of aangetaste fysieke gezondheid van betrokkene te stabiliseren of te herstellen.
Artikel 3:2 Wvggz bepaalt dat verplichte zorg kan bestaan uit het:
a. toedienen van vocht, voeding en medicatie, alsmede het verrichten van medische controles of andere medische handelingen en therapeutische maatregelen, ter behandeling van een psychische stoornis, dan wel vanwege die stoornis, ter behandeling van een somatische aandoening;
b. beperken van de bewegingsvrijheid;
c. insluiten;
d. uitoefenen van toezicht op betrokkene;
e. onderzoek aan kleding of lichaam;
f. onderzoek van de woon- of verblijfsruimte op gedrag-beïnvloedende middelen of
gevaarlijke voorwerpen;
g. controleren op de aanwezigheid van gedag-beïnvloedende middelen;
h. aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten, waaronder het gebruik van communicatiemiddelen;
i. beperken van het recht op het ontvangen van bezoek;
j. opnemen in een accommodatie.
Verplichte zorg kan ambulant verleend worden onder de voorwaarden opgenomen in het Besluit Wvggz. Op grond van dit Besluit omvat ambulant verplichte zorg dezelfde vormen van verplichte zorg als genoemd in artikel 3:2, met uitzondering van i. ‘beperken van bezoek’ en j. ‘opname in een accommodatie’.
Artikel 2:2 Besluit Wvggz bepaalt dat ambulant verplichte zorg uitsluitend kan worden toegepast indien, kort samengevat:
- de zorgverantwoordelijke voorafgaand aan het zorgplan overleg heeft gepleegd met ten minste één andere deskundige (als bedoeld in 5:13 derde lid, d Wvggz), over de wijze waarop toezicht op de betrokkene moet worden gehouden om diens veiligheid voldoende te waarborgen;
- en in het zorgplan wordt beschreven op welke wijze voornoemd toezicht wordt gerealiseerd.
De rechtbank stelt vast dat in dit zorgplan hierover niets is opgemerkt. Het verzoek richt zich dus niet op vormen van verplichte zorg in de thuissituatie.