Uitspraak
GEMEENTE LOPIK,
zetelend te Lopik,
eiseres, hierna te noemen: de Gemeente,
advocaat A.J. van de Watering te Rotterdam,
[verweerster] B.V.,
gevestigd te [vestigingsplaats] ,
verweerster, hierna te noemen: [verweerster] ,
advocaat J.M.H.W. Bindels te Arnhem.
1.De procedure
- de procesinleiding van 18 april 2019 die mr. Van de Watering voor de Gemeente op 24 april 2019 samen met 14 producties digitaal heeft ingediend;
- het verweerschrift met bewijsstuk A tot en met C dat mr. Bindels op 24 september 2019 voor [verweerster] digitaal heeft ingediend;
- de akte houdende overlegging producties (15 tot 19) tevens houdende wijziging van eis van de Gemeente, geüpload op 3 januari 2020;
- de akte van depot met nummer 20-2 waarbij mr. Van de Watering een USB-stick met daarop productie 17 en 18 ter griffie heeft gedeponeerd;
- de akte overlegging bewijsstukken van 9 januari 2020 waarbij mr. Bindels bewijsstuk D heeft geüpload;
- productie 20 van de Gemeente, geüpload op 13 januari 2020;
- het proces-verbaal van mondelinge behandeling, gehouden op 14 januari 2020;
- de brief van 29 januari 2020, met een reactie op het proces-verbaal namens de Gemeente;
- de brief 31 januari 2020, met een reactie op het proces-verbaal namens [verweerster] .
2.De overwegingen
Inleiding
We hebben (…) de laatste 2 jaar al last van te veel defecte containers (…)”. De Gemeente klaagt daar pas bij haar over op 19 januari 2018 (datum e-mailbericht). [verweerster] vindt dat de Gemeente erop bedacht had moeten zijn dat het beladingssysteem een
mogelijkeoorzaak was van de beschadiging van de afvalcontainers. [verweerster] ziet niet in waarom de Gemeente wel meteen klaagt bij de leverancier van de afvalcontainers, [bedrijfsnaam] , en niet bij haar.
Hausmitteilung” van 25 november 2017 van [bedrijfsnaam] over de “
Reklamation” op de hoogte kwam dat het beladingssysteem mogelijk de schade aan de kliko’s veroorzaakt. Dit volgt naar het oordeel van de rechtbank ook niet uit dat rapport van [bedrijfsnaam] . Aan het einde van het rapport staat: “
Die Kerben und Löcher, die durch äußere Einwirkung in den Behälter eingebracht wurden (…)” (
vertaald: “De inkepingen en gaten die door externe invloeden in de container werden gemaakt (…)”.), waarna geschreven wordt dat de “
Reklamation” (klacht) moet worden afgewezen. Als vertrekpunt voor het gaan lopen van de contractuele klachttermijn kan daarom niet worden uitgegaan van de datum van het rapport, 25 november 2017.
(…) [.] kliko dhr. [A] en [B] zijn hier wezen kijken wat de oorzaak is. Tot de ontdekking gekomen dat vooral bij schudden de container tegen een stalen hoek aan komt van de belading die bij de (…) containers gebruikt wordt. Door het consequent raken schuren de containers. [A] neemt nog contact met je op, maar ik zou zo snel mogelijk actie willen zien omdat dagelijks schade wordt veroorzaakt aan de minicontainers. Ik denk dat het om een kleine aanpassing gaat. (…)” En later op diezelfde dag, om 19:42 uur, schrijft de Gemeente aan [verweerster] : “
We hebben de laatste getest, daar is inmiddels duidelijk te zien dat het in de belading zit. Maar volgens mij makkelijk te verhelpen. (…)” De rechtbank is het daarom met de Gemeente eens dat er meteen geklaagd is toen zij constateerde dat metalen delen van het beladingssysteem de containers raakten. Er is daarmee op tijd geklaagd, de rechtbank gaat voorbij aan het verweer dat de klachtplicht is geschonden.
[verweerster] bestrijdt dat (duidelijk is dat) het aan het beladingssysteem ligt. De schade-expert van haar AVB-verzekeraar heeft ook onderzoek gedaan naar de toedracht van de scheurvorming in de containers. In zijn rapport van 18 februari 2019 komt de schade-expert tot de conclusie dat de oorzaak van de scheurvorming onzeker is en dat het - op dit moment - niet duidelijk is of de beschadigingen veroorzaakt zijn door 1) te grote krachten op de kliko’s door het beladingssysteem, 2) de inferieure kwaliteit van de (batch) kliko’s of 3) een ander van buiten komend onheil, zoals botsen of stoten tegen de kliko door derden.
Aan dit bezwaar van [verweerster] gaat de rechtbank voorbij. De rechtbank vindt dat [bedrijfsnaam] grondig onderzoek heeft gedaan naar de kliko’s die de Gemeente van (via) haar heeft betrokken. Er is onderzoek gedaan door (een van) de fabrikant(en) van de containers en ook [bedrijfsnaam] zelf heeft feitelijk onderzoek verricht (productie 7 bij de procesinleiding), een inventarisatie gemaakt (productie 8 bij de procesinleiding) en tijdens deze procedure nog een inspectie van de beschadigde containers (circa 1.000 stuks) gedaan (productie 15). Er is geconstateerd dat de beschadiging aan de containers (afdrukken van mechanische belasting en scheurvorming) voorkomt bij een groot aantal containers terwijl de containers van verschillende volumes, verschillende modellen, verschillende jaartallen en verschillende producenten zijn. Er is nagetrokken of zich tijdens het productieproces van de series, de
productierun, onregelmatigheden hebben voorgedaan door de onderliggende productierapporten te bestuderen. Ook zijn diverse RAL-GZ-951 certificaten opgezocht. Verder is geconstateerd dat containers uit dezelfde productielijn bij andere gemeenten zijn uitgeleverd, waarop is nagevraagd of zich in die gemeenten problemen met scheurvorming in de containers voordoen. Dat bleek niet het geval. Omdat er dus grondig onderzoek heeft plaatsgevonden, waarin allerlei aspecten zijn betrokken, is de rechtbank van oordeel dat wel degelijk uitgegaan kan worden van (de resultaten van) het onderzoek dat [bedrijfsnaam] heeft gedaan. Dit rechtvaardigt naar het oordeel van de rechtbank de conclusie dat de schade niet te wijten is aan de kwaliteit van de containers.
Aan het argument van [verweerster] dat het niet aan het beladingssysteem ligt omdat er ook nadat zij het beladingssysteem heeft aangepast, nog steeds schade ontstaat, gaat de rechtbank voorbij. Dat dit zo is, blijkt nergens uit. De gemeente heeft tijdens de mondelinge behandeling toegelicht dat het haar gaat om de lopende gevolgschade van voor de modificatie, en dat zij die schade vergoed wil hebben.
oorzaakvan de scheurvorming niet is aangetoond. Er ontstonden hooguit wat krasjes maar geen scheuren. [verweerster] noemt dat het mogelijk ligt aan de manier waarop de containers worden geleegd. Zij wijst op het rapport van haar schade-expert, waaruit volgt dat de oorzaak van de scheurvorming onzeker is en als mogelijke oorzaak wordt genoemd de te grote krachten van het beladingssysteem op de kliko. [verweerster] benadrukt dat ook [bedrijfsnaam] de Gemeente adviseert om te bekijken of de kracht waarmee de kliko geschud wordt, kan worden aangepast.
Omdat de opnamerand van de minicontainer gefixeerd wordt bij lediging en de container in verticale richting kan zwiepen, komen de krachten op die wijze tot uiting als er op een punt extreme (mechanische) belasting ontstaat.”
Gezien het gegeven dat de rechtbank heeft beslist dat de Gemeente op tijd geklaagd heeft, valt, nu [verweerster] schending van de schadebeperkingsplicht koppelt aan het moment van klagen, niet in de zien wat de Gemeente anders had moeten doen. De Gemeente heeft tenslotte dezelfde dag bij [verweerster] geklaagd over de metalen delen van de installatie. Het beroep van [verweerster] op artikel 6:101 BW, hoewel dit thuishoort in de schadestaatprocedure, faalt.
1.357,50(2,5 punten × tarief € 543,00)