2.9.Op 18 mei 2020 heeft de Werkgroep Krapteregeling een Krapteregeling tot stand gebracht die Witte Kruis wil toepassen. Deze regeling is op 22 mei 2020 ter instemming voorgelegd aan de Ondernemingsraad. In de Krapteregeling is onder meer het volgende bepaald:
“Witte Kruis wil graag een “Krapteregeling” gaan hanteren, die door een specifieke regio — in overleg met de operationeel directeur— kan worden toegepast in situaties van “krapte”. Doel van die Krapteregeling is zorgen dat Witte Kruis goede patiëntenzorg kan leveren door voldoende ambulances beschikbaar te hebben, zodat het basisdienstrooster kan worden uitgevoerd, bij voorkeur met zoveel mogelijk inzet van eigen medewerkers, maar wel op een voor deze medewerkers gezonde manier. (…)
Onder krapte die een beloning bovenop de regelingen uit de cao ambulancezorg rechtvaardigt wordt in het kader van deze Krapteregeling verstaan:
In de betreffende Witte Kruis regio is sprake van een tekort van tenminste 10% fte aan medewerkers in een bepaalde functie waardoor het basisdienstrooster niet zonder inzet van extra diensten door eigen medewerkers en/of inzet van flexkrachten gevuld kan worden. Bij de ingangsdatum van de Krapteregeling duurt dit tekort al tenminste 6 weken en uitzicht op herstel is niet binnen 8 weken te verwachten.
Indien deze situatie aan de orde is kan de manager van de regio — in overleg met de operationeel directeur en de financieel directeur— onderstaande Krapteregeling van toepassing verklaren voor een afgebakende periode. Er wordt specifiek besloten door de manager van de regio, de operationeel directeur en financieel directeur voor welke functie(s) de Krapteregeling van toepassing is en tot welke datum de Krapteregeling van toepassing is. (…)
De Krapteregeling beloont de inzet van de medewerkers voor een extra dienst. Een extra dienst is een dienst die voldoet aan de volgende voorwaarden:
De dienst wordt na vaststelling van het dienstrooster van de betreffende periode ingepland na
instemming van de medewerker;
De dienst wordt ingepland bovenop het aantal contractueel afgesproken aantal te werken uren
van medewerker in de betreffende periode. (…)
Voor elke extra dienst (ongeacht de duur van de dienst en/of het tijdstip van de dienst), die voldoet aan
bovenstaande definitie, ontvangt de medewerker, een bedrag van €90,- bruto als “kraptetoeslag”. De
kraptetoeslag wordt uitbetaald bovenop de vaste looncomponenten en de eventueel van toepassing zijnde
toeslagen voor overwerk en ORT conform de cao ambulancezorg. (…)
De arbeidstijdenwet dient te allen tijde gerespecteerd te worden. (…)
Deze Krapteregeling is van toepassing vanaf DATUM. Begin 2021 zal de regeling geëvalueerd worden in het overleg tussen de ondernemingsraad en de bestuurder.”