ECLI:NL:RBMNE:2020:4949
Rechtbank Midden-Nederland
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Last onder dwangsom voor zonder vergunning gebouwd chalet en het vertrouwensbeginsel
In deze zaak heeft de Rechtbank Midden-Nederland op 12 november 2020 uitspraak gedaan in een geschil tussen eiseres en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dronten. Eiseres had zonder omgevingsvergunning een houten chalet gebouwd in haar achtertuin. Derde-partij, een buur, diende een verzoek in bij de gemeente om handhavend op te treden, omdat zij hinder ondervond van het chalet. Eiseres had eerder een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend, waarop de gemeente aanvankelijk meldde dat er geen vergunning nodig was. Later werd deze mededeling echter ingetrokken, wat leidde tot de oplegging van een last onder dwangsom van € 15.000,- om het chalet te verwijderen.
Eiseres maakte bezwaar tegen deze last, maar dit bezwaar werd ongegrond verklaard. De rechtbank moest beoordelen of de gemeente in strijd met het vertrouwensbeginsel had gehandeld door de last op te leggen, gezien de eerdere mededeling dat geen vergunning nodig was. De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van gewekt vertrouwen, omdat de mededeling van de gemeente was ingetrokken en eiseres het chalet al had gebouwd zonder vergunning. De rechtbank concludeerde dat de belangen van de gemeente bij handhaving zwaarder wogen dan de belangen van eiseres.
De rechtbank verklaarde het beroep van eiseres ongegrond en oordeelde dat de gemeente terecht geen omgevingsvergunning had verleend. De uitspraak benadrukt het belang van het vertrouwensbeginsel in bestuursrechtelijke procedures, maar ook dat dit beginsel niet altijd opgaat als er sprake is van overtreding van de wet en het algemeen belang in het geding is.