2.8.[eiseres] heeft ter zitting van 20 november 2017 drie getuigen laten horen, onder wie zijzelf als partij-getuige.
2.8.1.De getuige [getuige 1] , beroep trainer/instructrice, heeft naar aanleiding van vragen van de kantonrechter onder meer verklaard:
“1. Ik train dressuurpaarden. Mijn hoofdberoep is instructrice. Ik ken [eiseres] en het paard [naam van het paard] . In 2016 heb ik [voornaam van eiseres] getraind. Ik hoorde van haar dat zij een paard wilde kopen op een veiling. Ik heb toen wat filmpjes gezien van onder meer het paard [naam van het paard] . Ik heb haar geadviseerd het paard te kopen. Ik weet dat [voornaam van eiseres] het paard [naam van het paard] heeft uitgeprobeerd voor de koop. Daar was ik niet bij. Ik was ook niet bij de veiling. Ik dacht dat de veiling op 16 april was en op 3 mei 2016 ben ik samen met [voornaam van eiseres] [naam van het paard] gaan ophalen.
2. We hebben [naam van het paard] opgehaald bij de trainster van het paard [getuige 6] . Afgesproken was dat [getuige 6] het paard zou voorrijden, maar we kregen te horen van haar dat ze ziek was. En dat ze daarom het paard niet voor kon rijden. (...) Daar is besloten dat [voornaam van eiseres] het paard zelf zou voorrijden. En dat is gebeurd. Op 3 mei was het tongprobleem extreem aanwezig, ik schrok ervan. Het paard was extreem gespannen en onbestuurbaar. Het paard trok het hoofd extreem naar links en kon niet naar echt kijken en rende. Het paard was onbestuurbaar. De tong stak extreem uit de mond, het leek net een slang. Ik had nog nooit zoiets gezien. Ik jureer wedstrijden en ik heb wel vaker gezien dat bij paarden een tong uit de mond stak, maar nog nooit zo extreem.
3. (...)
4. De partner van [voornaam van eiseres] was er ook bij. Ik heb tegen [voornaam van eiseres] gezegd dat ze het tongprobleem moet melden. (...) Op de filmpjes had ik het tongprobleem niet eerder gezien. (...)
5. Het paard is naar een stal gebracht in [plaatsnaam 1] . Daar is het paard getraind tussen 4 mei en 19 mei. [voornaam van eiseres] ging toen weer op vakantie. Na haar vakantie op 19 mei kan [voornaam van eiseres] [naam van het paard] brengen.
6. In de periode van 4 en 19 mei heb ik geprobeerd het tongprobleem te verhelpen. Het klikte goed tussen mij en [naam van het paard] . En ik heb het probleem voor 99% opgelost, de tong stak er nog maar een klein stukje uit.
7. Het oplossen van het probleem heeft te maken met vertrouwen. Een tongprobleem kan komen door spanning of een blessure. Of door een hele harde hand van de ruiter, waardoor het paard pijn heeft in de mond.
8. [voornaam van eiseres] heeft op 19 mei gereden en dat ging heel goed. (...)
9. (...)
10. [voornaam van eiseres] en haar partner hebben [naam van het paard] op 19 mei meegenomen. (...)”
en op vragen van mr. [A] , onder meer:
“1. Ik snap nog steeds niet waarom het paard bij is opgehaald op 19 mei. Ik had een goede klik met [naam van het paard] . De afspraak dat ik [naam van het paard] zou trainen en op een hoger niveau zou brengen, zodat [voornaam van eiseres] gelijk met een hoger niveau kon beginnen. Ik heb op 19 mei wel gevraagd waarom [voornaam van eiseres] meenam. Ik kreeg vage antwoorden. Als trainster vond ik dit niet verstandig, ik was nog niet klaar.
2. De chemie tussen [naam van het paard] en [voornaam van eiseres] op 19 mei was erg goed. [naam van het paard] was helemaal los naar rechts, maar nog steeds een puntje van de tong te zien.
(...)”
2.8.2.[eiseres] heeft als partij-getuige naar aanleiding van vragen van de kantonrechter onder meer verklaard:
“1. Enkele weken voor de veiling ben ik voor het eerste in aanraking gekomen met [naam van het paard] . Ik heb haar eerst op een filmpje gezien van de veiling. Ik zocht al heel lang een droompaard. Mijn droompaard moest kunnen dansen. [naam van het paard] kon dansen. Dat zag ik op het filmpje. (...)
2. Toen ik [naam van het paard] probeerde was ik gelijk helemaal blind van het paard. [naam van het paard] was helemaal naar mijn plaatje. Ik heb [naam van het paard] voorde veiling tweemaal bereden. Het was een heel ander gevoel dan dat ik ooit heb gehad bij een ander paard. Het was een heel bijzonder gevoel.
3. De trainster zei tegen mij je hoeft alleen maar te zitten en tegen te houden. Voor mijn gevoel ging het heel goed en gaaf, want het dansen was er. Ik was toen geen ervaren ruiter. Ik heb toen geen oefeningen met haar gereden.
4. Op de dag van de veiling heb ik op [naam van het paard] geboden en ook nog op andere paarden, maar het is [naam van het paard] geworden. Ik wilde haar echt hebben.
5. Wij hebben [naam van het paard] niet meegenomen naar de veiling omdat wij op vakantie ging. We hebben overgelegd met de trainster [getuige 6] . Dat zij haar zou trainen. [naam van het paard] zou twee weken door [voornaam van getuige 6] getraind worden en zou daarna naar [getuige 1] kunnen. Ik had les van [getuige 1] . Mijn man, [voornaam van getuige 1] en ik hebben [naam van het paard] zo’n tien dagen of twee weken na de veiling opgehaalde bij [getuige 6] . We troffen [naam van het paard] heel slecht aan. Zij was sterk vermagerd en vervuild. We troffen haar aan in een donkere stal. [voornaam van getuige 6] heeft [naam van het paard] toen voorgereden omdat [voornaam van getuige 6] volgens haar te ziek was. Van [voornaam van getuige 1] moest ik [naam van het paard] toen berijden. Dat ging niet goed. Het was totaal anders dan toen ik voor de veiling [naam van het paard] geprobeerd had. [naam van het paard] kantelde met haar nek en haar tong kwam er uit. [voornaam van getuige 6] zei toen hij tong komt over het bit. Ik weet niet meer aan welke kant van haar mond haar tong uitkwam.
6. [voornaam van getuige 6] zei dit heeft ze nog nooit gedaan, dit mag ze niet doen. [naam van het paard] ging door met trekken, kantelen met haar hoofd en ik moest van [voornaam van getuige 6] doortrekken. [voornaam van getuige 1] zei toen dit is geen paardrijden zo gaan wij dit niet doen. [voornaam van getuige 1] zei doe maar rustig en gaf wat instructies. [voornaam van getuige 1] vroeg dingen aan [voornaam van getuige 6] , maar [voornaam van getuige 6] wilde geen antwoord geven. De vragen over het paard moesten maar aan de heer [gedaagde] gesteld worden.
7. We hebben [naam van het paard] vervolgens meegenomen. (...) Omdat wij op vakantie gingen hebben wij [naam van het paard] niet meegenomen en is [naam van het paard] naar [getuige 1] gebracht. Ik denk dat wij ongeveer een dag of 12 op vakantie zijn geweest. na onze vakantie zijn wij naar [naam van het paard] geweest.
8. Een dag na mijn vakantie heb ik mijn eerste les gehad op [naam van het paard] . Haar tong hing uit haar mond maar ze danste wel. Haar tong hing rechts uit haar mond. Tijdens onze vakantie heb ik elke dag contact gehad met [voornaam van getuige 1] . Ik heb elke dag contact gehad in verband met het tong probleem. Via de Whatsapp hield [voornaam van getuige 1] mij op de hoogte. Dat ging met name over het tongprobleem. Ik maakte me grote zorgen.
9. De eerste les na mijn vakantie ging wel goed. Ik bedoel daarmee dat het dansen er weer was alleen haar tong hing eruit. De dag na de eerste les hebben wij [naam van het paard] opgehaald en meegenomen naar huis. Wij hebben toen [getuige 6] gebeld over het tongprobleem. [voornaam van getuige 6] legde de schuld bij [voornaam van getuige 1] . Wij moesten maar met [naam van het paard] naar [voornaam van getuige 6] komen en zij zou het dan regelen. De volgende dag zijn mijn man en ik met [naam van het paard] naar [getuige 6] gegaan. Wij waren toen al ten einde raad omdat wij niet wisten wart we moesten doen. ik had mijn hoofdstel meegenomen en dat is door [voornaam van getuige 6] veranderd. Er zijn gaatjes bij geknipt. Ik heb toen op [naam van het paard] gereden [voornaam van getuige 6] niet. Het tongprobleem was er toen niet constant wel het kantelen van haar hoofd.”
2.8.3.De getuige [getuige 2] , beroep dierenarts, heeft naar aanleiding van de vragen van de kantonrechter onder meer verklaard:
“1. Ik kan mij het paard [naam van het paard] nog redelijk goed herinneren. (...) Op 6 juni is het paard mij aangeboden voor een second opinion, omdat bij het een ander kliniek aanwijzingen had voor gescheurde halspezen.
2. Op 6 juni heb ik klinisch onderzocht en daarna hebben wij beeldvormig onderzoek van de hals gedaan. Er waren geen aanwijzingen voor afgescheurde pezen of ligamenten. Tijdens de observatie hebben wij beeldvormend onderzoek gedaan van de hals. Er waren meerdere bevinden zoals in mijn rapport. Ik hoor van u dat het rapport bij de stukken zit. Alle geconstateerde bevindingen gaven geen eenduidige oorzaak van de klacht. De klacht was dat het paard moeilijk te berijden was.3. (...) Ik heb het paard op 13 juni opnieuw klinische bekeken en heb ik het paard laten rijden door een ervaren ruiter bij ons op stal. (...) Het paard was erg vluchterig en rechtsom deed het paard de tong uit de mond. In de rijderij komt dat probleem meer voor. Een oorzaak voor zo’n probleem is verschillend, maar meestal een uiting van pijn en ongemak. Het tongprobleem kan spontaan ontstaan, maar een paard die dat probleem ooit eens heeft getoond doet dat in het algemeen makkelijker. Het tongprobleem is geen medisch probleem, maar een hippisch probleem.
(...)”
En naar aanleiding van vragen van mr. [B] , onder meer:
“Ik ben een erkend keuringdierenarts in Nederland. Ik ben goed ingevoerd in de paardensport. In de breedste zin van het woord. Ik heb ook paarden begeleid tijdens de Olympische Spelen.
2. Ik heb het paard 6 á 7 weken na de aankoop gezien. De problemen waarover we nu spreken, kunnen op elk moment zijn ontstaan.
3. Als het tongprobleem bij levering al aanwezig was, dan waren de gebreken ook aanwezig. Het tongprobleem kan een teken van ongemak zijn. Het lichamelijk ongemak dat ik aan getroffen kan door mij niet veterinaire geantedateerd worden tot de datum van de aankoop.
4. (...)
5. Ik heb bij het paard een tongprobleem gezien. Ik zie het probleem ook op de foto, productie 12, die mij nu wordt getoond. Dit is wel een momentopname. Zo’n foto zegt mij niets en kan ik van elk paard vinden. Onvergelijkbaar met een observatie.”