Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
gedetineerd in de [verblijfplaats] , te [plaatsnaam] .
1.ONDERZOEK TER TERECHTZITTING
2.TENLASTELEGGING
3.VOORVRAGEN
4.WAARDERING VAN HET BEWIJS
linkeroog. Aangeefster heeft bij haar aangifte echter verklaard dat zij
inde auto zat en op dat moment door verdachte op haar
rechteroog werd geslagen. Gelet op de discrepantie tussen de voornoemde verklaringen van aangeefster, in combinatie met de afwezigheid van een letselverklaring of –foto, dient verdachte naar het oordeel van de rechtbank van het onder 1 primair en 2 ten laste gelegde te worden vrijgesproken, voor zover dit ziet op het slaan van [slachtoffer] in/tegen het hoofd/gezicht.
5.BEWEZENVERKLARING
6.STRAFBAARHEID VAN DE FEITEN
7.STRAFBAARHEID VAN VERDACHTE
8.OPLEGGING VAN MAATREGEL
’T Hoen en C.A.J. Veldman. Zoals hiervoor besproken bij de strafbaarheid van verdachte staat hierin onder meer dat verdachte lijdt aan een ziekelijke stoornis van de geestvermogens in de zin van een psychotische stoornis door (aanvallen van) temporale epilepsie, dat deze stoornis ten tijde van het plegen van het tenlastegelegde aanwezig was en deze de gedragskeuzes en gedragingen van verdachte beïnvloedde.
De deskundigen hebben geadviseerd om verdachte te laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis (met toepassing van artikel 37 van het Wetboek van Strafrecht), omdat bij verdachte sprake is van een chronische aandoening die niet meer over zal gaan en het essentieel is dat hij (door een neuroloog) adequaat ingesteld wordt en blijft op anti-epileptische medicatie en dat hij meer intensief wordt begeleid en gecontroleerd. Daarom is een klinische opname in een setting waar men voldoende kennis heeft op het gebied van dergelijke pathologie gewenst. Het voorgaande kan gerealiseerd worden in een psychiatrisch ziekenhuis. Verdachte zal daar een voldoende lange periode een passende dosering anti-epileptica op de juiste tijden moeten innemen. Dan pas kan worden beoordeeld of de epilepsie goed behandeld kan worden of dat er aanvallen door de behandeling zullen breken. Na een dergelijke fase kan worden beoordeeld welke vorm van resocialisatie en nazorg voor verdachte geboden zal zijn. Indien het voorgaande geen doorgang vindt, wordt het risico op vergelijkbare onvoorspelbare en agressieve impulsdoorraken als hoog ingeschat.
9.TOEPASSELIJKE WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN
10.BESLISSING
B.G.W.P. Heijne, rechters, in tegenwoordigheid van mr. R.A.L. van Dreumel, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van 19 juni 2019.
[slachtoffer] wederrechtelijk van de vrijheid heeft beroofd en/of beroofd gehouden, door die [slachtoffer] bij de hand en/of arm vast te pakken en/of in de richting van haar auto te bewegen en/of op de bestuurdersstoel van haar auto plaats te laten nemen en/of tegen die [slachtoffer] te zeggen "breng mij naar de dokter” en/of “ik moet naar de dokter, rijden" en/of die [slachtoffer] te slaan in/tegen het hoofd/gezicht en/of bij de arm vast te (blijven) houden terwijl die [slachtoffer] de auto bestuurde;