Uitspraak
gevestigd te Amstelveen,
eiseres van de vorderingen,
verweerster op de tegenvorderingen,
hierna te noemen: YTP,
advocaat mr. B.L.A. van Drunen te Amsterdam,
STICHTING PLURYN EXPLOITATIE,
STICHTING PLURYNgenaamd,
gevestigd te Nijmegen,
verweerster op de vorderingen,
eiseres van de tegenvorderingen,
hierna te noemen: Pluryn,
advocaten mrs. M. Jansen en S.Y. Wakker te Arnhem.
1.De procedure
- de procesinleiding, ingediend bij de rechtbank Gelderland
- het verweerschrift met een tegenvordering en met een incidentele vordering tot
- het verweerschrift op de tegenvordering
- het proces-verbaal van mondelinge behandeling op 2 oktober 2019.
2.De feiten
“Testen as a Service”(hierna: TaaS) aan de orde gekomen, het testen van releases in een testomgeving op afstand. [A] , [functie van A] van Pluryn, heeft hierover in een e‑mail van 13 februari 2018, voor zover hier van belang, het volgende aan [B] , [functie van B] van YTP, bericht:
Vermindering van een forse testinspanning door de interne organisatie;
Inzicht in de mate van risico’s bij in productie name van de release;
Een gestructureerd ingericht testproces voor de releasematige opleveringen van MoreCare4;
Generiek testprogramma voor meerdere gebruikers van MoreCare4, waardoor de kosten voor het generiek gedeelte over meerdere partijen verdeeld kunnen worden.
Testen van twee MoreCare4 releases. Inherent hieraan is het vergaren van kennis van MoreCare4 en de organisatie van Pluryn;
Gereedmaken voor TaaS.
Intake van de release;
Voorbereiden testomgeving;
Uitvoeren van een Product Risico Analyse en het vaststellen van de Teststrategie;
Opstellen van een Testplan;
Specificeren van testgevallen (nieuwe functionaliteit en regressie);
Uitvoeren van de testgevallen.
Bijgewerkte en geconserveerde testware dat onderhoudbaar en herbruikbaar is;
Overzicht van alle bevindingen en bekende-fouten;
Een evaluatie (inclusief verbetervoorstel(len)) van het testproces;
Een Go/NoGo advies inzake in productie name van de geteste release.
Capaciteit door Pluryn beschikbaar gesteld voor:
Overdracht van alle MoreCare4 kennis naar [YTP];
Het realiseren van een MoreCare4 acceptatie testomgeving bij Pluryn waar [YTP] remote toegang toe heeft;
Opbouwen en vastleggen van ervaringscijfers;
Ontwikkelen van procedures, templates en checklist met het oog op TaaS.
Afspraken en procedures voor het gestructureerd testen van de releasematige MoreCare4 opleveringen;
Een MoreCare4 testomgeving waarop [YTP] remote testen kan uitvoeren;
De gezamenlijke vaststelling dat het testen van de releases van MoreCare4 volledig onder regie van [YTP] kan worden uitgevoerd.
3.Het geschil
op de vorderingen
subsidiairde overeenkomst op te zeggen, althans te bepalen dat het te wijzen vonnis als rechtsgeldige opzegging van de overeenkomst heeft te gelden,
4.De beoordeling
Waar gaat deze zaak om?
alleennaar de tekst van het voorstel wordt gekeken, dan moet worden geconcludeerd dat partijen uitsluitend de onboardingfase zijn overeengekomen. Aan het einde van het voorstel staat immers dat YTP
“De onboarding van MoreCare4”aanbiedt voor een vast bedrag dat vanaf de startdatum in vier maandelijkse termijnen van elk € 23.995,- (exclusief btw) wordt gefactureerd. Dit is op zichzelf genomen al duidelijk. Verder correspondeert de tijd waarin wordt gefactureerd met de in het voorstel vermelde duur van de onboardingfase: vier maanden. Tot slot is ook alleen de onboardingfase in het voorstel uitgewerkt en zijn de twee andere fases, kort gezegd TaaS en een generiek testprogramma, slechts aangestipt. De twee onboardingactiviteiten die YTP aanbiedt te verrichten, het gereedmaken voor TaaS en het testen van twee MoreCare4-releases, en de beoogde resultaten daarvan, zijn in het voorstel in detail beschreven. Het feit dat het TaaS‑model in het voorstel schematisch wordt weergegeven, betekent, anders dan Pluryn meent, niet dat uit het voorstel volgt dat partijen ook fase twee en drie zijn overeengekomen. Deze tekstuele uitleg correspondeert overigens met de begeleidende e-mail bij het voorstel (zie 2.4). Daarin staat immers dat het voorstel betrekking heeft op de onboardingfase voor MoreCare4 die
”randvoorwaardelijk is voor TaaS”. Of omgekeerd gezegd: TaaS kon pas worden gerealiseerd nadat de onboardingfase was doorlopen. Dit alles geeft geen ondersteuning aan de stelling van Pluryn dat de onboardingfase eigenlijk nooit heeft bestaan en dat de afspraak was dat direct naar de tweede en de derde fase zou worden overgegaan.
alleen maareen taalkundige uitleg van de bepalingen van die overeenkomst. Voor de beantwoording van die vraag komt het namelijk ook aan op de zin die partijen in de gegeven omstandigheden over en weer redelijkerwijs aan deze bepalingen mochten toekennen en op hetgeen zij te dien aanzien redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten [1] . Ook gedragingen van partijen na het sluiten van de overeenkomst kunnen van belang zijn voor de aan de overeenkomst te geven uitleg [2] . Het kan dus zo zijn dat op grond van de omstandigheden moet worden geconcludeerd dat partijen iets anders zijn overeengekomen dan alleen uit de tekst van het voorstel blijkt.
randvoorwaardelijkis om uiteindelijk tot het generieke testprogramma te komen. In dit licht kan ook niet worden volgehouden dat, zoals Pluryn stelt, YTP haar zorgplicht als goed opdrachtnemer heeft geschonden door onduidelijkheid over de opdracht te hebben laten (voort)bestaan.
“Gereedmaken voor TaaS”staat immers expliciet dat gedurende het testen van de twee MoreCare4 releases het realiseren van een testomgeving
bij Plurynessentieel is.
“binnen 48 uur”heeft YTP geen belang. Dit deel van de vordering wordt daarom afgewezen.
primairontbinding van de overeenkomst. Deze vordering is niet toewijsbaar. Voor zover de onboardingactiviteiten wel zijn uitgevoerd door YTP geldt dat niet is gebleken van een tekortkoming (die ontbinding van de overeenkomst rechtvaardigt). Voor zover het gaat om het testen van de twee MoreCare4-releases, welke overeengekomen onboardingactiviteiten YTP niet heeft uitgevoerd, geldt dat YTP niet in verzuim is. Pluryn is immers op dit punt zelf in verzuim: zij verleende YTP geen toegang tot haar Activiteitenomgeving waardoor YTP wordt verhinderd na te komen. Zolang Pluryn in (schuldeisers)verzuim is, kan Pluryn niet in (schuldenaars)verzuim geraken.
subsidiairopzegging van de overeenkomst althans te bepalen dat het te wijzen vonnis als rechtsgeldige opzegging heeft te gelden. Ook deze vorderingen zijn niet toewijsbaar. De vorderingen ontberen een wettelijke grondslag.