Uitspraak
1.[verweerder sub 1 op de vordering/eiser sub 1 van de tegenvordering] ,
1.De procedure
2.Waar gaat het om?
3.De beoordeling van de vordering
6.198,00(2 punten x € 3.099,00)
Rechtbank Midden-Nederland
In deze zaak heeft de Rechtbank Midden-Nederland op 9 januari 2019 uitspraak gedaan in een civiele procedure tussen SPIE Nederland B.V. en [verweerder sub 1 op de vordering/eiser sub 1 van de tegenvordering] c.s. SPIE vorderde betaling van een bedrag van € 460.570,06 op basis van bestuurdersaansprakelijkheid, maar de rechtbank heeft deze vordering afgewezen. SPIE stelde dat [verweerder sub 1 op de vordering/eiser sub 1 van de tegenvordering] als bestuurder van [bedrijfsnaam] verantwoordelijk was voor het niet nakomen van verplichtingen jegens SPIE. De rechtbank oordeelde echter dat de omstandigheden die SPIE aanvoerde onvoldoende waren om een doorbraak van aansprakelijkheid te rechtvaardigen. De rechtbank benadrukte dat voor bestuurdersaansprakelijkheid hogere eisen gelden en dat er aanvullende omstandigheden nodig zijn om een persoonlijk verwijt aan de bestuurder te maken.
Daarnaast heeft de rechtbank de tegenvordering van [verweerder sub 1 op de vordering/eiser sub 1 van de tegenvordering] c.s. toegewezen, waarin zij vroegen om een verklaring voor recht dat het conservatoire beslag dat door SPIE was gelegd onrechtmatig was. De rechtbank oordeelde dat er voldoende aannemelijk was gemaakt dat [verweerder sub 1 op de vordering/eiser sub 1 van de tegenvordering] c.s. schade hadden geleden door de gelegde beslagen, en dat SPIE aansprakelijk was voor deze schade. De rechtbank heeft SPIE veroordeeld tot vergoeding van de schade, op te maken bij staat, en heeft de proceskosten aan de zijde van [verweerder sub 1 op de vordering/eiser sub 1 van de tegenvordering] c.s. toegewezen.
De uitspraak benadrukt de strenge eisen voor bestuurdersaansprakelijkheid en de risicoaansprakelijkheid van de beslaglegger in het geval van onrechtmatig beslag. De rechtbank heeft de vorderingen van SPIE afgewezen en de tegenvordering van [verweerder sub 1 op de vordering/eiser sub 1 van de tegenvordering] c.s. toegewezen, wat leidt tot een interessante uitkomst in het kader van civiel recht en ondernemingsrecht.