Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
1.ONDERZOEK TER TERECHTZITTING
2.TENLASTELEGGING
3.VOORVRAGEN
4.WAARDERING VAN HET BEWIJS
veel waarschijnlijker(ordegrootte bewijskracht 100-10.000) zijn wanneer deze glasdeeltjes afkomstig zijn van de vernielde ruit, waartoe het referentieglas behoort (hypothese I), dan wanneer de aangetroffen glasdeeltjes afkomstig zijn van (een) willekeurige andere ruit(en) of glazen objecten (hypothese II). Of
zeer veel waarschijnlijkerals matches worden gevonden met meerdere onafhankelijke glasbronnen, afkomstig van hetzelfde delict.
De rechtbank begrijpt in totaal 67.010,00 euro). [10]
- AAIL9866NL#01 bemonstering van het metalen oog aan een deel van een sleepkabel
- AAIL9867NL#01 bemonstering van het metalen oog aan een deel van een sleepkabel
De combinatie van de resultaten van deze twee DNA-onderzoeken ondersteunen en versterken elkaar naar het oordeel van rechtbank in belangrijke mate. Een en ander is bijzonder belastend en vormt een sterke aanwijzing voor betrokkenheid van verdachte bij de ramkraak.
Deze belastende omstandigheden vragen dan ook zeer nadrukkelijk om een verklaring over de vraag hoe op de plaats delict het DNA-materiaal van verdachte op meerdere delict gerelateerde objecten, op zowel de beide uiteinden van de spanband als op de sleutel die in het contactslot van de ram/trekauto, is terechtgekomen.
Verdachte heeft, na zich in eerdere verhoren bij de politie op zijn zwijgrecht beroepen te hebben, pas op de inhoudelijke zitting verklaard dat het mogelijk is dat hij door zijn werk als automonteur de sleutel van de auto en de spanband ooit in zijn handen heeft gehad, maar dat hij niet betrokken is geweest bij de ramkraak.
De rechtbank betrekt bij haar beoordeling ook de andere, in dit vonnis besproken soortgelijke bewezen verklaarde feiten waarbij op meerdere plaatsen verschillende delict gerelateerde objecten zijn aangetroffen met DNA afkomstig van verdachte. Tevens heeft de rechtbank betrokken de match tussen inkt op een in de woning van verdachte aangetroffen handschoen en inkt uit de geldcassette uit Hilversum (feit 3). Deze forensische bevindingen versterken de overtuiging dat verdachte zich in 2015 ook met ram- en trekkraken bezig hield. Gelet op voorgaande feiten en omstandigheden is de rechtbank van oordeel dat verdachte als (mede)dader is betrokken geweest bij de ramkraak in Uithoorn. De bewijsmiddelen leveren in onderling verband en samenhang bezien, wettig en overtuigend bewijs op dat verdachte zich samen met anderen, schuldig heeft gemaakt aan de ramkraak.
- Uit bemonstering AAIE2732NL#03 (uiteinde met beugel) is een DNA-mengprofiel van minimaal drie personen verkregen. Het celmateriaal kan afkomstig zijn van [verdachte] en minimaal twee onbekende personen;
- Uit bemonstering AAIL1495NL#0l (stuur) is een DNA-mengprofiel van minimaal vier personen verkregen. De DNA nevenkenmerken kunnen afkomstig zijn van [verdachte] en minimaal twee onbekende personen.
Voorts is op 11 oktober 2016 bij een doorzoeking van de woning van verdachte een handschoen aangetroffen. Op de rechterhandschoen bleek inkt te zitten, die zowel een match opleverde met de administratieve registratie als met het referentiemonster van de inkt gekoppeld aan de plaats delict. De rechtbank overweegt dat dit bijdraagt aan het bewijs dat deze handschoen gebruikt is bij de ramkraak.
Aldus is de rechtbank van oordeel dat de resultaten van beide DNA-onderzoeken in combinatie met de dubbele match van de inkt op de handschoen als bewijsmiddelen elkaar ondersteunen en in belangrijke mate versterken, hetgeen zeer belastend is voor verdachte.
Over al deze belastende omstandigheden heeft verdachte eerst op de inhoudelijke zitting een verklaring willen geven, inhoudende dat hij als automonteur het stuur van de Opel Corsa en de spanband in zijn handen kan hebben gehad, maar dat hij niet betrokken is geweest bij de ramkraak. De rechtbank overweegt dat van verdachte verwacht mag worden dat hij een verifieerbare en aannemelijke verklaring aflegt voor het aantreffen van de DNA-mengprofielen op de verschillende delict gerelateerde objecten. Verdachte kan niet volstaan met het enkele verwijzen naar de mogelijkheid de spanband en het stuur te hebben aangeraakt en dat deze niet door zijn toedoen op de plaats delict zijn terechtgekomen. Daar komt bij dat de enkele verklaring van verdachte ter zitting dat hij de met inkt bevlekte handschoen uit zijn woning niet herkent, niet afdoende is om dit bewijs ter zijde te schuiven.
Ook bij dit feit betrekt de rechtbank de andere, in dit vonnis besproken soortgelijke bewezen verklaarde feiten waarbij op meerdere plaatsen verschillende delict gerelateerde objecten zijn aangetroffen met DNA afkomstig van verdachte.
Gelet op een en ander gaat de rechtbank ervan uit dat verdachte als (mede)dader betrokken is geweest bij de ramkraak. Op grond van voornoemde bewijsmiddelen in onderling verband en samenhang bezien, is de rechtbank dan ook van oordeel dat deze een wettig en overtuigend bewijs opleveren dat verdachte zich samen met anderen, schuldig heeft gemaakt aan de ramkraak.
de rechtbank begrijpt: samen 41.810,00 euro). [49]
- Glas, binnenzijde vloer achter ingeslagen ruit: AAIZ2710NL
- […]
- Zaklamp met snoer en aluminium pijp, aan de binnen en buitenzijde van de ingeslagen ruit: AAIZ2671NL.
- SIN AAJJ7119NL: glas, op vloer in auto;
- SIN AAJJ7120NL: vezels/micro, auto uitgezogen met filter, mogelijk kleine glasresten.
Voorts wordt op de beelden van de loods waargenomen dat verdachte samen met twee anderen om 00.30 uur vertrekt met twee auto’s waaronder de Audi vanaf de loods. Om 01:07 uur wordt de Audi gedetecteerd in Leersum. De dag nà de kraak wordt verdachte wederom met dezelfde Audi waargenomen om 13.59 uur bij de loods. In deze Audi met kenteken [kenteken] – die vier weken later na een plofkraak in Almere wordt aangetroffen – wordt glas aangetroffen. Dit glas matcht met glas afkomstig van de plaats delict in Leersum, hetgeen een sterke aanwijzing vormt dat de Audi gebruikt is bij die plofkraak. Ten aanzien van de loods in [woonplaats] is voor de rechtbank overigens vast komen te staan dat het destijds de uitvalsbasis vormde voor allerlei activiteiten rondom plofkraken, waarbij wordt verwezen naar de overwegingen over de criminele organisatie in dit vonnis.
Over al deze belastende omstandigheden heeft verdachte pas op de inhoudelijke zitting willen verklaren. Verdachte heeft in algemene termen wederom op zijn werkzaamheden als automonteur gewezen en ontkent betrokken te zijn bij de plofkraak. Verdachte heeft wel verklaard dat hij door zijn werk destijds in verschillende auto’s reed, waaronder ook de Audi met kenteken [kenteken] . Hij herkent zichzelf op de beelden bij de loods als hij ’s middags komt aanrijden met de Audi, maar ontkent dat hij met de Audi is gezien in de nacht van de plofkraak. Over de loods in [woonplaats] zegt verdachte dat hij deze gebruikt om aan auto’s te sleutelen. Over het aangetroffen glas in de Audi en de schoenen heeft verdachte geen verklaring willen afleggen, anders dan dat hij zegt te twijfelen aan de betrouwbaarheid van het glasonderzoek. De rechtbank overweegt dat van verdachte verwacht mag worden dat hij een verifieerbare en aannemelijke verklaring aflegt over het aantreffen van de DNA-match met een delict gerelateerd object op de plaats delict, alsmede over het aangetroffen glas in de auto en onder zijn schoenen. Verdachte kan ook niet volstaan met de enkele verklaring een halve dag na de kraak in de Audi te hebben gereden, zonder in te willen gaan op welke wijze hij die auto heeft verkregen.
Gelet op het voorgaande stelt de rechtbank vast dat verdachte een van de daders is geweest van de plofkraak. Op grond van voornoemde bewijsmiddelen in hun onderlinge verband en samenhang bezien, is de rechtbank van oordeel dat deze een wettig en overtuigend bewijs opleveren dat verdachte zich samen met anderen, schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van het opzettelijk een ontploffing teweegbrengen en diefstal door een of meerdere personen, zoals onder feit 10 ten laste is gelegd.
de rechtbank begrijpt: samen 16.270,00 euro). [94]
de rechtbank begrijpt: geldautomaat).Dader 2 binnenkwam met de gasflescombinatie. Dader 1 de schroevendraaier weer terug in de tas stopte en daarna een breekijzer uit de tas haalde. Hierna ging de dader weer verder met het wrikken aan de GEA.
- Links naast de geldautomaat SIN: AAJI8600NL
- Ter hoogte van de servicebalie SIN: AAJQ5238NL
- SIN: AAJQ5237NL
- SIN: AAJQ5239NL
(rechtbank: foto 36-38 [110] )Deze handschoen was gedeeltelijk binnenstebuiten gekeerd alsof deze was gedragen. […] Ik zag dat de buitenzijde van de handschoen was besmeurd met blauwe inkt. […] Op het genoemde voertuig en op de genoemde goederen werden door mij op verschillende plaatsen blauwe inkt aangetroffen en veiliggesteld. […] De hierna genoemde sporen/sporendragers werden […] veiliggesteld: [111]
- SIN AAHW8682NL, Verf Inkt Van schroevendraaier gedore
- SIN AAHW8679NL, Verf Inkt Slangen branderset
- SIN AAHW8678NL, Verf Inkt Vanaf 20 euro biljetten uit voertuig
- SIN AAHW8676NL, Glas Van matten en stoelzittingen golf
- SIN AAHW8675NL, Glas Jasje zwart, Zara, kofferbak golf
- SIN AAHW8674NL, Glas van moker uit kofferbak golf.
- SIN AAHW8673NL,Verf Inkt Mat links achter in golf .
- AAHW8673NL, inktmonster recht vloermat achter (vezel-inkt) matcht met DNA-code referentiemonster (AAJQ5238NL) en 3SI/G4s met [adres] , te [vestigingsplaats] .
- AAHW8678NL, inktmonster 20 eurobiljet matcht met DNA-code referentiemonster (AAJQ5238NL) en 3SI/G4S met [adres] , te [vestigingsplaats] .
- AAHW8679NL, inktmonster slangenbranderset matcht met DNA-code referentiemonster (AAJQ5238NL) en 3SI/G4S met [adres] , te [vestigingsplaats] .
- AAHW8682NL, inkt monster schroevendraaier matcht met DNA-code referentiemonster (AAJQ5238NL) en 3SI/G4S met [adres] , te [vestigingsplaats] .
- AAHW8676NL, glas, monster / filter van stofzuiger / van matten en stoelzittingen golf;
- AAHW8675NL, glas / folie / plaats veiligstellen: jasje zwart, zara, kofferbak golf / mogelijk van moker;
- AAHW8674NL, glas / folie / glas van moker uit kofferbak golf;
- AAJI8598NL, glas / op de grond, buiten voor toegangsdeur (
- AAJI8599NL, glas / op de vloer in de Albert Heijn, afkomstig van ruit toegangsdeur / lag ter hoogte van kassa 5/6.
de rechtbank begrijp: 20:04 uur)een zwarte Volkswagen Golf voorzien van kenteken [kenteken] het terrein oprijden. Deze Volkswagen Golf wordt direct gevolgd door een zwarte Volkswagen Polo voorzien van kenteken [kenteken] . Ik zie vervolgens de derde roldeur vanaf het hek gezien langzaam opengaan en beide voertuigen de loods binnen rijden, waarna de roldeur weer langzaam sluit. [135] Om 18.36 uur (
de rechtbank begrijpt: 20:36 uur)zie ik de derde roldeur vanaf het hek gezien weer opengaan. Ik zie een manspersoon de loods uitlopen, direct gevolgd door een donkerkleurig voertuig. Ik zie de roldeur vervolgens weer langzaam dicht gaan. Ik zie de zwarte Volkswagen Polo voorzien van kenteken [kenteken] richting het hek rijden en achter het hek tot stilstand komen. Ik zie de manspersoon achter het voertuig aanlopen. Ik herken deze persoon als verdachte [medeverdachte 1] . […] Ik zie dat [medeverdachte 1] grijs met zwarte handschoenen aanheeft. […] Ik zie dat [medeverdachte 1] naar de Volkswagen Polo loopt en aan de bijrijderszijde instapt. Waarna de Volkswagen het terrein afrijdt en links uit het beeld verdwijnt.’ [136]
Midden op de bijrijdersstoel van de auto lag een met inkt besmeurde grijze werkhandschoen die binnenstebuiten was gekeerd. Bemonstering van de binnenzijde van de handschoen levert een DNA-profiel op dat matcht met het DNA-profiel van verdachte. De kans dat een willekeurig gekozen persoon matcht met dit DNA-profiel is kleiner dan 1 op 1 miljard. De rechtbank trekt hieruit de conclusie dat het DNA in de handschoen afkomstig is van verdachte.
Voorts worden op de achterbank geprepareerde gasflessen gevonden waarvan vast staat dat deze door verdachte zijn aangeschaft. Verder zijn er in de auto nog een sporttas en een dekbedovertrek aangetroffen. De sporttas heeft hetzelfde model en merk als de tas die eerder bij een inkijk door de politie in de loods in [woonplaats] is gezien. Ook het dessin van de dekbedovertrek waarin de gasfles was gewikkeld, wordt herkend als de lap stof gezien bij de eerdere inkijk. Vast staat dat verdachte destijds huurder was van de loods en daar regelmatig kwam. Voor de rechtbank is overigens vast komen te staan dat de loods in [woonplaats] de uitvalsbasis vormde voor allerlei activiteiten rondom plofkraken, waarbij wordt verwezen naar de overwegingen over de criminele organisatie.
de rechtbank begrijpt: eigenaar)van een bedrijfsauto van het merk Mercedes, type 312 sprinter, Zilver van kleur, voorzien van kenteken [kenteken] . […] De bedrijfsauto staat op naam van [bedrijf 4] B.V. Op maandag 20 juni 2016 omstreeks 18:00 uur heb ik de bedrijfsauto nog zien staan aan de [adres] te [vestigingsplaats] . De bedrijfsauto stond geparkeerd op het eigen parkeerterrein, achter het hek. […] Mijn collega heeft de bedrijfsauto afgesloten middels de daarvoor bestemde handzender en hij heeft gecontroleerd dat de bedrijfsauto was afgesloten. [161] Toen ik op dinsdag 21 juni 2016 omstreeks 15:00 uur de bedrijfsauto weer in gebruik wilde nemen zag ik dat deze door onbekende(n) was weggenomen.’ [162]
- [medeverdachte 2] , [verdachte] , [I] , [medeverdachte 4] , [medeverdachte 6] en [medeverdachte 5] in de dagen rondom 6 juli 2016 regelmatig contact met elkaar hebben en elkaar ontmoeten. Dit betreft 4 juli 2016 tot en met 8 juli 2016.
- [verdachte] op 4 juli 2016 om 18.48 uur een berichtje krijgt van [medeverdachte 4] dat [medeverdachte 6] rare verhalen vertelt. Vermoedelijk gaat [verdachte] daarna naar [medeverdachte 5] toe.
- Er veel heimelijk wordt gesproken. Het gaat dan over 'dingen', 'die jongen' en 'we hebben het er zo wel over'.
- [medeverdachte 5] rondom 6 juli 2016 vaak met [verdachte] wil spreken en vaak onverwacht voor de deur staat. […]
- [verdachte] op 6 juli 2016 om15.37 uur spreekt met [medeverdachte 6] en vraagt wat [medeverdachte 6] gedaan heeft. Hierop zegt [medeverdachte 6] dat hij niet stil heeft gezeten.
- [verdachte] belt op 6 juli 2016 om 17.45 uur naar [J] en vraagt het nummer van de vriendin van [medeverdachte 6] . Hij heeft 'spek' nodig en het is belangrijk.
- [verdachte] belt op 6 juli 2016 om 17.51 uur met [medeverdachte 6] dat 'de grote kanker is uitgebroken. Jouw zwager is echt een kanker hypocriet pik'. [medeverdachte 6] komt gelijk naar [verdachte] toe.
- [verdachte] op 6 juli 2016 om 16.33 uur gebeld wordt door [medeverdachte 5] . [medeverdachte 5] wil weten waar ze afspreken.
5.BEWEZENVERKLARING
6.STRAFBAARHEID VAN DE FEITEN
7.STRAFBAARHEID VAN VERDACHTE
8.OPLEGGING VAN STRAF
9.BESLAG
- F.12.01.011, XTC 1,5 pil, verboden bezit vernietigen
- F.12.02.005, Identiteitskaart [K] , ontvreemd retour rechthebbende
- F.12.02.006, Paspoort [L] , ontvreemd retour rechthebbende
- Fv1.01.010, Micro SD-kaart, ontvreemd verbeurdverklaren
- Paspoort t.n.v. [K] (F.12.02.005) en;
- Identiteitskaart t.n.v. [L] (F.12.02.006);
10.BENADEELDE PARTIJ
11.TOEPASSELIJKE WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN
12.VORDERING TENUITVOERLEGGING
13.BESLISSING
gevangenisstraf van 7 jaren;
- paspoort t.n.v. [K] (F.12.02.005);
- identiteitskaart t.n.v. [L] (F.12.02.006);