Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
uitspraak van de enkelvoudige kamer van 14 september 2018 in de zaak tussen
het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Soest, verweerder
Procesverloop
Overwegingen
Naar aanleiding van contact met de gemeente is besloten om het traject voor u alsnog op te starten. Dit onder voorwaarden dat er geen procedures aanhangig worden gemaakt omtrent restvorderingen van banken.
1 juli 2017. Omdat eiser de bewoning niet heeft gestaakt verbeurt hij het in de last genoemde bedrag. Dat de dwangsommen nog niet zijn ingevorderd betekent niet dat er geen sprake is van een schuld. Bij verbeurte van een dwangsom ontstaat de betalingsverplichting namelijk van rechtswege door het niet of niet tijdig uitvoering geven aan de last en niet pas door de latere invorderingsbeschikking. De rechtbank verwijst in dit kader naar de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 19 juni 2013 (ECLI:NL:RVS:2013:CA3682, overweging 4.4). In beginsel is door het verbeuren van de dwangsommen na 1 juli 2017 dus sprake van een nieuwe schuld.
9 november 2017 bij de voorgenomen beëindiging van het traject. Gezien de voorafgaande onduidelijke communicatie acht de rechtbank het onredelijk om eiser een voorwaarde tegen te werpen die hem bij de toelating van het traject niet duidelijk is medegedeeld. Eiser verklaart in zijn mail van 22 november 2017 aan [bedrijfsnaam] dat hij in februari na overleg met de gemeente over de reeds opgelegde en nog te ontvangen dwangsommen een akkoord heeft bereikt waarna het traject is opgestart. Deze stelling is door verweerder niet weerlegd. De rechtbank acht het in dit licht ook niet onredelijk dat bij eiser het idee bestond dat het verbeuren van eventuele toekomstige dwangsommen niet aan het schuldhulpverleningstraject in de weg zouden staan. Gezien de onduidelijkheid van de afspraken bij de toelating tot de schuldhulpverlening kan het verbeuren van de nieuwe dwangsommen in redelijkheid niet worden aangemerkt als het maken van “nieuwe schulden” in de zin van de Beleidsregels. De beroepsgrond slaagt.
Beslissing
- verklaart het beroep gegrond;
- vernietigt het bestreden besluit;