5.2Anders dan eiseres stelt, is er volgens verweerder geen strijd met de toepasselijke beleidskaders. Weliswaar is in het Watergebiedsplan Groenraven-Oost en Maartensdijk als maatregel het vervangen van de duiker tussen de Rijnwijcksewetering en de Blikkenburgervaart door een nieuwe grotere duiker opgenomen, maar in dit plan wordt in bijlage 9 al opgemerkt dat het aanleggen van een watergang de voorkeur heeft. Omdat het stationsgebied wordt heringericht, doet zich de kans voor deze gewenste watergang toch aan te leggen. De rechtbank is van oordeel dat verweerder op deze wijze zijn keuze voor een open watergang voldoende heeft gemotiveerd.
6. Voor de wateraanvoer via een open watergang zijn verschillende alternatieven (routes) bekeken. De rechtbank overweegt dat bij de keuze voor een alternatief een afweging gemaakt moet worden van alle daarbij betrokken belangen. Verweerder heeft hierbij beleidsruimte. Verweerder heeft voorafgaand aan de vaststelling van het projectplan door ingenieursbureau Tauw (hierna: Tauw) een ecohydrologische effectbeoordeling laten uitvoeren. In de notitie van 6 januari 2015 van Tauw worden de effecten van de verschillende alternatieven op natuur en cultuurhistorie met elkaar vergeleken. In verweerders memo van 12 november 2014 (het geohydrologisch onderzoek) zijn de effecten van de verschillende alternatieven op de grondwaterstand en de kwelflux doorgerekend. Verweerder heeft zijn keuze voor variant 2 “Perenlaantje” gebaseerd op deze onderzoeken.
7. Eiseres voert aan dat verweerder zijn keuze voor variant 2 onvoldoende zorgvuldig heeft onderbouwd. Onduidelijk is of wel sprake is van kwaliteitsverbetering omdat onder meer gegevens over de kwaliteit van het aanvoerwater uit de Gooijerwetering en het Driebergse Meer ontbreken. Eiseres is verder van mening dat variant 3A “Laan van Rijnwijck” - mits het tracé niet door de houtwal wordt aangelegd - op de onderdelen aquatische natuur, grondwaterafhankelijke terrestrische natuur en beschermde natuur minder schadelijke effecten heeft dan variant 2 “Perenlaantje”. Verweerders keuze is ook op dit punt volgens haar onvoldoende onderbouwd.
8. De rechtbank stelt met eiseres vast dat gegevens over de waterkwaliteit van het aanvoerwater uit de Gooijerwetering en het Driebergse Meer inderdaad ontbreken. De rechtbank stelt echter ook vast dat Tauw in zijn notitie uitgaat van een scenario waarin al het water vanuit de Kromme Rijn wordt aangevoerd. Verweerder heeft op de zitting toegelicht dat het streven is dat - in afwijking daarvan - in de nabije toekomst het aanvoerwater voor ongeveer de helft zal bestaan uit water uit de Gooijerwetering en het Driebergse Meer, maar dat dit afhankelijk is van de beschikbaarheid daarvan. Ander aanvoerwater dan dat uit de Kromme Rijn zal alléén worden ingelaten als dat water schoner is dan het Kromme Rijnwater en als het als ‘gebiedseigen’ voor het gebied van het projectplan kan worden aangemerkt. De rechtbank ziet geen aanleiding deze toelichting van verweerder niet te volgen of te twijfelen aan deze verklaring. In zijn functie van verantwoordelijk waterbeheerder moet verweerder immers ook de kwaliteit van het water in de watergangen beschermen. Eiseres heeft op de zitting bevestigd dat het water uit de Kromme Rijn inderdaad van mindere kwaliteit is, hoewel dit de laatste jaren wel is verbeterd. De rechtbank constateert dan ook dat Tauw is uitgegaan van een worstcasescenario, met al het aanvoerwater uit de Kromme Rijn. In dat scenario zijn de gegevens over de kwaliteit van het aanvoerwater uit de Gooijerwetering en het Driebergse Meer niet relevant. Het betoog van eiseres dat het projectplan onzorgvuldig is voorbereid omdat die gegevens ontbreken, slaagt daarom niet.
9. Partijen zijn het erover eens dat sprake is van een waardevol gebied, dat deels onderdeel uitmaakt van de het Natuurnetwerk Nederland. Ten zuidwesten van het Perenlaantje is al sprake van bestaande natuurwaarden. De gronden ten noordoosten van het Perenlaantje worden nu nog agrarisch gebruikt, maar hebben de potentie om zich verder als natuurgebied te ontwikkelen. Ten aanzien van de effecten van zogenoemd gebiedsvreemd water op de aanwezige natuur heeft verweerder toegelicht dat het gebied ten zuidwesten van het Perenlaantje al geïsoleerd is. Er zijn vanuit de aanwezige sloot in de huidige situatie geen watersysteemverbindingen naar dit gebied en ook na het verbreden van de sloot zullen deze er niet zijn. Daarmee zijn de effecten op de kwelgebieden ten zuidwesten van het Perenlaantje beperkt. Uit het geohydrologisch onderzoek is verder gebleken dat het verbreden van de sloot geen significante invloed heeft op de bestaande grondwaterstanden en de kwelflux. Dat eiseres de uitkomsten van het onderzoek betwijfelt en stelt dat ondanks het niet wijzigen van de grondwaterstand toch beïnvloeding plaatsvindt door wegzijging, is onvoldoende om verweerders keuze niet te volgen. Weliswaar blijkt uit het geohydrologisch onderzoek dat sprake kan zijn van 10% extra inlaatwater door wegzijging, maar eenzelfde percentage geldt ook voor de variant die de voorkeur van eiseres heeft. Ten aanzien van het gebied ten noordoosten van het Perenlaantje heeft verweerder toegelicht dat uitvoering van het projectplan niet in de weg staat aan een toekomstige natuurontwikkeling, die verder vooral afhankelijk is van de medewerking van grondeigenaren en de financieringsmogelijkheden. Dat is door eiseres verder niet betwist. Als het gaat om alternatief 3A heeft verweerder ter zitting toegelicht dat hij daarvoor niet gekozen heeft, omdat voor dat alternatief een nieuwe watergang gegraven moet worden in droog gebied. De rechtbank ziet in wat eiseres heeft aangevoerd over de uitgevoerde variantenvergelijking daarom geen aanleiding voor het oordeel dat deze vergelijking zodanige gebreken of leemtes in kennis bevat dat verweerder op grond hiervan niet in redelijkheid heeft kunnen kiezen voor variant 2 “Perenlaantje”. De beroepsgronden slagen niet.
10. Dat eiseres meer participatie had gewild en een uitgebreidere reactie op bepaalde onderwerpen die aan de orde zijn geweest in de tussen haar en verweerder gevoerde overleggen, leidt niet tot het oordeel dat het bestreden besluit onzorgvuldig is voorbereid. Het projectplan is in overeenstemming met de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van de Algemene wet bestuursrecht voorbereid. Eiseres heeft, na het eerdere overleg, in het kader van die procedure de mogelijkheid gehad en benut om haar zienswijze over het ontwerpprojectplan te geven. Er is geen rechtsregel die verweerder ertoe verplicht in aanvulling op de wettelijk voorgeschreven procedure verder met eiseres in gesprek te gaan, ook al had eiseres dat op prijs gesteld. Ter voorlichting aan eiseres merkt de rechtbank nog op dat het door haar gewenste nadere veldonderzoek (pas) aan de orde komt bij een in het kader van een omgevingsvergunning zo nodig uit te voeren natuurtoets. Verweerder heeft verder verklaard dat voor een mogelijke herziening van de peilgebiedsgrenzen bij Rijnwijck eveneens aparte besluitvorming zal plaatsvinden.
11. Het beroep is ongegrond. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.