Bij besluit van 16 februari 2018 heeft de burgemeester van Nieuwegein aan Mitros geschreven dat hij de woning voor drie maanden sluit op grond van artikel 174a lid 1 Gemeentewet. In het besluit is opgenomen:
‘(…)
Deze zeer verontrustende incidenten, de dermate ernstige verstoring van de openbare orde die hiervoor is ontstaan, de voortdurende ernstige vrees op een herhaling van een verstoring en om de veiligheid van omwonenden en de omgeving te waarborgen, hebben mij ertoe gebracht dat de woning met de vereiste spoed is gesloten.
De sluiting van de woning is noodzakelijk om definitief een einde te maken aan de rol die de woning aan de [adres] vervult bij de verstoring van de openbare orde, herhaling van de verstoring van de openbare orde alsmede verdere aantasting van het woon- en leefklimaat te voorkomen, de rust in de omgeving te doen wederkeren en de veiligheid en gezondheid van de bewoners en de omgeving te beschermen.
(…)
Gelet op de incidenten, namelijk het plaatsen van explosieven voor de woning aan de [adres] en een schietincident waarbij er schoten zijn gelost op de woning, is er concreet en objectief een verstoring van de openbare orde teweeg gebracht en is de veiligheid en gezondheid van de bewoners en omgeving in gevaar gebracht. De woning aan de [adres] vervult hierin een essentiële rol. De verschillende incidenten hebben kort na elkaar plaatsgevonden. (..) Uit de politie informatie blijkt dat er een voortdurende ernstige vrees is ontstaan en de kans op herhaling/recidive aannemelijk is. Daardoor is de veiligheid en gezondheid van de bewoners, omwonenden en de omgeving nog steeds in het geding, evenals voor de politie-eenheden in de straat die extra surveilleren in dit gebied.
(…)
Het is meer dan aannemelijk dat de incidenten gericht waren op de woning. Als gevolg van het schietincident zijn er kogelinslagen aangetroffen op de begane grond en 1e verdieping van de woning. De explosieven zijn recht voor de deur van de woning neergelegd. Gelet op artikel 174a van de Gemeentewet gaat het om gedragingen in de woning of op het erf. De incidenten hebben plaatsgevonden op het erf van de woning en de openbare orde rond de woning en/of het erf is daarmee verstoord.
(…)
Ik meen dat gelet op de ernst van de situatie het algemeen belang dat is gediend met sluiting van de woning in redelijkheid zwaarder weegt. (…)
Het doel en effect wat de sluiting van de woning sorteert kan mijn inziens niet worden bereikt met een minder ingrijpend middel. De sluiting van de woning is proportioneel en een noodzakelijke maatregel om de veiligheid te kunnen waarborgen. (…)
Ik heb besloten om de woning te sluiten en gesloten te houden voor de duur van 3 maanden. Ik meen dat deze periode noodzakelijk is de veiligheid en gezondheid te waarborgen, herhaling van de verstoring van de openbare orde te voorkomen en de rust in de directe omgeving te doen wederkeren.
(…)
Tegen dit besluit kunt u binnen 6 weken na dagtekening ervan een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Nieuwegein (…).’