2.12.Bij brief van 11 oktober 2017 heeft Blik op Werk aan Maximaal Taal het volgende meegedeeld:
"Hierbij zend ik u mijn beslissing ten aanzien van de schorsing van Maximaal Taal BV. Op 20 juni 2017 bent u bij ons op kantoor geweest naar aanleiding van klachten die Blik op Werk heeft ontvangen over uw dienstverlening. Deze klachten betroffen verschillende aspecten omtrent Maximaal Taal B.V., waaronder niet gekwalificeerde docenten, cursisten die hun contracten niet mochten beëindigen en te veel cursisten in een klas. Tevens was uw administratie niet op orde. De contracten met cursisten waren bijvoorbeeld niet volledig of incorrect. Wij hebben toen afspraken met u gemaakt om deze zaken te corrigeren.
Blik op Werk ontving in deze herstelperiode echter opnieuw klachten over Maximaal Taal B.V. Deze nieuwe klachten betroffen o.a. het lesgeven thuis bij inburgeraars, het ontbreken van lesmateriaal en het aanbieden van lessen op andere plaatsen dan aangegeven in uw keurmerkaanvraag, zonder dat Blik op Werk van deze wijzigingen op de hoogte was gesteld. Op grond hiervan, handelt Maximaal Taal B.V. in strijd met de richtlijnen uit de Handleiding voor het Keurmerk. Uw taalschool is toen geschorst.
Naar aanleiding van de schorsing is met u afgesproken dat de schorsing zou kunnen worden opgeheven, wanneer zou blijken dat na de audit, schoolinspectie, schoolbezoek en indien mogelijk, de uitkomst van het onderzoek van inspectie van SZW, u uw dienstverlening op orde heeft. In onze mailwisseling is aangeven dat dit op een zo kort mogelijk termijn gerealiseerd zou moeten worden.
Op uw initiatief zijn als gevolg van de schoolvakantie van uw instelling deze onderdelen verschoven naar augustus 2017.
De auditor, namens Blik op Werk, is op 28 augustus bij Maximaal Taal B.V. geweest. Echter, op dat moment was er niet langer voorzien in een bevoegd gezag van Maximaal Taal. In feite functioneerde u als taalaanbieder (be)stuurloos en de audit is daarop ook niet voortgezet. Om dezelfde reden (taalaanbieder zonder aanspreekbaar bevoegd gezag) is tevens het geplande toezicht in de klas afgezegd.
Op 30 augustus heeft Blik op Werk geconstateerd dat het (bevoegde) gezag bij u als aanbieder hersteld was. Vervolgens hebben er twee acties plaatsgevonden. Allereerst is er een audit gepland op 5 september. Na hervatting van de niet voortgezette audit, moest de auditor tot de conclusie komen dat de contracten nog niet op orde waren. Als gevolg hiervan vond er op 12 september vond een re-audit plaats. De auditor gaf een positief advies. Blik op Werk gaat evenwel niet mee met het positieve advies van de auditor.
Een tweede actie was dat er een inspectie van Toezicht in de klas in de laatste week van september heeft plaatsgevonden. De inspecteur werd echter geconfronteerd met plotselinge sluiting van de vestigingen, waar een inspectie zou worden gehouden, namelijk Bunschoten en Houten. Hiermee onttrekt Maximaal Taal B.V. zich aan toezicht in de klas. Op zich is dit al een reden om Maximaal Taal B.V. het verlenen van het aspirant-keurmerk dan wel het definitieve keurmerk te onthouden.
Tegelijkertijd speelt in deze periode een tweede kwestie van belang bij het verlenen van het keurmerk. Over de reguliere meetperiode vond er een tevredenheidsonderzoek plaats. U heeft 28 cursisten kunnen aanleveren, waarvan er maar één gereageerd heeft, met een onvoldoende. Blik op Werk heeft u toen in de gelegenheid gesteld om de deelnemers van het onderzoek opnieuw te laten benaderen door Panteia. U heeft hier uiteindelijk na ons laatste gesprek mee ingestemd, maar u heeft daar noch bij brief, noch bij mail toestemming voor gegeven. Derhalve is dit onderzoek nog niet uitgevoerd. Op zich is dit een reden de schorsing te handhaven tot de uitvoering hiervan is voltooid.
Lopende de onderzoeken kregen wij het signaal dat de statutair bestuurder van Maximaal Taal B.V. als gemeentelijk ambtenaar, belast met de begeleiding van statushouders, ontslagen is wegens belangenverstrengeling inzake uw dienstverlening. Tegen deze bestuurder van uw organisatie zou ook een strafrechtelijk onderzoek lopen. Bij navraag bij de Gemeente Utrecht bleek dit inderdaad het geval te zijn. U bent hierover in ons laatste gesprek (27-09-2017) gehoord en in de gelegenheid gesteld hierop te reageren. U heeft bevestigd dat u ten tijde dat u bestuurder was bij Maximaal Taal ook in dienst was bij de gemeente [gemeente] .
Daarmee heeft u niet voldaan aan artikel 2.1.5. D in juncto met artikel 2.1.5 G in juncto met artikel 2.1.5 N van de Handleiding Blik op Werk. Dit is een gerede grond, waarop wij uw keurmerk met onmiddellijke ingang kunnen intrekken. Dit betekent namelijk keurmerk onwaardig gedrag.
Blik op Werk staat daarmee voor de keuze of het uw keurmerk met onmiddellijke ingang intrekt, dan wel de schorsing handhaaft. Mijn besluit is om de schorsing te handhaven. Dat betekent dat de huidige inburgeraars die uw taalschool een contract hebben, de mogelijkheid behouden om het contract, met financiering van DUO, uit te dienen. Onmiddellijke intrekking van uw keurmerk zou immers betekenen dat cursisten de door hen aangegane verplichtingen met directe ingang, zouden moeten beëindigen.
Als gevolg van mijn besluit kunt u geen nieuwe cursisten meer aannemen die hun cursus via DUO financieren.
Volgens de contractuele verplichtingen die u met Blik op Werk bent aangegaan, bent u ook verplicht om de consequenties van een schorsing of intrekking van het keurmerk aan uw cursisten kenbaar te maken. Dat is van belang voor de rechtspositie van de cliënten, omdat dit hen de mogelijkheid biedt lopende contracten zonder boetes of gerechtelijke procedures te ontbinden. Voor zover wij thans kunnen nagaan, heeft u dat niet bij al uw cursisten gedaan op het moment dat de schorsing van kracht werd. Ook dat is een ernstige omissie ten aanzien van de verplichtingen die u als keurmerkhouder bent aangegaan. Wij vorderen van u, dat u de schriftelijke kennisgeving van uw schorsing aan al uw inburgeringscursisten binnen vijf werkdagen na ontvangst van deze aangetekende brief hebt verzonden in alle talen, waarmee u met uw cursisten schriftelijk, per e-mail of mondeling communiceert.
Cursisten die dat willen, kunnen de cursus bij u afronden. Echter indien cursisten hun traject willen afronden bij een andere aanbieder kunnen zij dat per direct doen, zonder dat u extra kosten in rekening kunt brengen. Dit dient helder gecommuniceerd te worden in de schriftelijke kennisgeving over de schorsing.
Ten slotte wijzen we u erop dat in de kennisgeving een, voor cursisten begrijpelijke, verwijzing dient te zijn opgenomen naar de mogelijkheden om klachten over de dienstverlening in te dienen bij Blik op Werk."