2.2.Met ingang van 1 januari 2009 is het Achmea pensioenreglement 1 (hierna: het pensioenreglement) van het Pensioenfonds in werking getreden (artikel 37 van het pensioenreglement). Het pensioenreglement bevat, voor zover voor deze procedure van belang, de volgende bepalingen:
“Artikel 7 Levenslang partnerpensioen
(…)
Wat gebeurt er als je na een scheiding een nieuwe partner krijgt?
Ga je na een scheiding een nieuwe relatie aan, dan wordt het partnerpensioen voor de nieuwe partner verminderd met het bijzondere levenslang partnerpensioen waar jouw ex-partner na de scheiding recht op heeft.
(…)
Artikel 14 (Echt)scheiding
Wie wordt in dit artikel bedoeld met jouw partner?
In dit artikel wordt met jouw partner bedoeld:
(…)
- De man of vrouw met wie je een duurzame gezamenlijke huishouding bent aangegaan waarbij voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:
- Jij en jouw partner zijn geen bloed- of aanverwanten in de rechte linie of in de tweede graad van de zijlinie;
- Jij en jouw partner zijn beiden ongehuwd of ongeregistreerd;
- Jij en jouw partner voeren alleen met elkaar en eventueel met jullie kinderen een gemeenschappelijke huishouding;
- De gemeenschappelijke huishouding is begonnen vóór de pensioendatum;
- Jij en jouw partner hebben zich wegens de tussen jullie bestaande affectieve relatie verbonden om in voor en tegenspoed voor elkaar te zorgen en er aantoonbaar is dat zorgplicht tussen jullie bestaat;
- Jij en jouw partner hebben een notarieel verleden samenlevingsovereenkomst gesloten. Aan het vereiste van een notarieel verleden samenlevingsovereenkomst hoef je niet te voldoen indien de gemeenschappelijke huishouding aantoonbaar reeds vijf jaar of langer bestaat.
- Jij en jouw partner wonen op hetzelfde adres en staan als zodanig ingeschreven in het Bevolkingsregister.
(…)
Behoudt jouw ex-partner na de scheiding aanspraak op levenslang partnerpensioen?
Jouw ex-partner heeft na jouw overlijden recht op een levenslang partnerpensioen, ook wel bijzonder levenslang partnerpensioen genoemd. Dit bijzonder levenslang partnerpensioen is even hoog als het partnerpensioen dat je zou hebben gekregen indien je op de scheidingsdatum uit dienst zou zijn getreden. (…)
Het bovenstaande is niet mogelijk als je samen met jouw partner een andere verdeling van het partnerpensioen hebt afgesproken. Deze verdeling moet dan wel vastgelegd zijn in (…) een schriftelijk gesloten overeenkomst met het oog op de scheiding. (…)”.