Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
1.Het verloop van de procedures
2.De vaststaande feiten
‘Op deze arbeidsovereenkomst zijn de arbeidsvoorwaarden uit het handboek van toepassing. Deze arbeidsvoorwaarden kunnen door Planet Media Group NV worden aangevuld of gewijzigd, indien de omstandigheden hiertoe aanleiding geven. Deze aanvullingen of wijzigingen maken eveneens deel uit van deze arbeidsovereenkomst.’Met ingang van 1 januari 2005 is [verzoeker] , ten gevolge van een overgang van de onderneming van Planet Media Group N.V. van rechtswege in dienst gekomen van een KPN-vennootschap, de rechtsvoorganger van KPN. Een in dat kader door KPN aan [verzoeker] toegezonden arbeidscontract, waarvan een eenzijdig wijzigingsbeding in de zin van artikel 7:613 Burgerlijk Wetboek (BW) deel uitmaakt, is door [verzoeker] niet getekend. Sindsdien is zijn functie die van medewerker klantenservice gaan heten. De werkzaamheden zijn hierdoor niet gewijzigd. [verzoeker] werkt op de helpdesk van KPN voor de consumentenmarkt, die zeven dagen per week van 8.00 tot 22.00 uur bemenst is om vragen van klanten en monteurs te kunnen beantwoorden. De arbeidsovereenkomst van partijen geldt als te zijn aangegaan voor onbepaalde tijd.
‘De reden voor het ontslag op staande voet is, zoals jou al mondeling is meegedeeld, gelegen in het feit dat KPN heeft geconstateerd dat jij bij herhaling de verplichtingen die de arbeidsovereenkomst aan jou oplegt, hebt veronachtzaamd. Dit is gelegen in jouw herhaalde ongeoorloofde afwezigheid c.q. het herhaaldelijk te laat verschijnen op je werk.’In de brief is vervolgens gewezen op de doorgevoerde roosterwijziging en op het feit dat [verzoeker] op 9, 16 en 23 oktober 2015 om 15.00 uur in plaats van 13.00 uur op het werk is verschenen. De brief vervolgt:
‘Ondanks de waarschuwingen, de opgelegde loonstaking die als prikkel diende om jouw werkzaamheden op het verzochte tijdstip te verrichten en de geboden laatste kans onder aankondiging dat je op staande voet ontslagen zou worden indien je niet op het verzochte tijdstip zou verschijnen, heb je in jouw werkweigering volhard(-) door vrijdag 30 oktober 2015 wederom twee uur te laat op het werk te verschijnen. Dit vormt de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Van KPN kan dan ook redelijkerwijze niet worden verwacht de arbeidsovereenkomst met jou te laten voortduren. Het voorgaande beschreven gedrag acht KPN zeer kwalijk. Dit geldt temeer nu jij in het verleden reeds eerder een officiële waarschuwing van KPN hebt gekregen. Bij brief van 26 mei 2014 heb je ook al een waarschuwing ontvangen voor jouw onbehoorlijke gedrag tijdens twee telefoongesprekken richting (directe) collega’s. Naar aanleiding van een en ander en na afweging van jouw persoonlijke omstandigheden en de belangen van KPN, heeft KPN besloten jouw arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang (per 30 oktober 2015) wegens een dringende reden als bedoeld in artikel 7:678 BW op te zeggen (-).’