Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
[eiser sub 3],
[eiser sub 4],
1.De procedure
- de dagvaarding van 28 september 2016 met producties,
- de brief van 10 oktober 2016 van Freya Holding c.s. met aanvullende producties,
- de brief van 11 oktober 2016 van RTL met een conclusie van antwoord en diverse
- de fax van 11 oktober 2016 van RTL met aanvullende producties,
- een viertal faxen van 11 oktober 2016 van Freya Holding c.s. met aanvullende producties;
- de fax van 11 oktober 2016 van Freya Holding c.s. betreffende een eiswijziging,
- de mondelinge behandeling op 12 oktober 2016, waarbij (aan de zijde van Freya Holding
- de pleitnota’s van Freya Holding c.s. en RTL.
2.De feiten
Deze mentaal zwakkere jongeren worden met geschreeuw en intimidatie gesommeerd
nieuwe begeleidingscontracten aan te gaan.
- De cliënt en de zwaarte van zijn problematiek worden in kwartaalrapportages moedwillig en bewust ‘kunstmatig’ hoog gehouden dan dat in werkelijkheid is. Cliënten laten soms wel verbetering zien of behalen doelen maar dit mag volgens de zorginhoudelijk manager niet geregistreerd worden. De organisatie is bang dat zodra de uren naar beneden worden gesteld, deze niet meer omhoog gaan. Hierdoor blijven cliënten jarenlang bij Woonfoyers en raken perspectiefloos. Waar is het einde en progressie valt niet waar te nemen.
- De zorg en jongeren staan niet centraal. Het PGB en uren draaien wel.
- Woonbegeleiders worden zwaar onder druk gezet om per week het aantal geïndiceerde uren te behalen. Wanneer dit niet lukt, dreigt de manager met korten op salaris dan/wel het verrekenen van de niet behaalde uren met verlof uren. Sommige woonbegeleiders voelen zich zo zwaar onder druk gezet, dat ze uren schrijven die feitelijk niet kloppen. Soms laten cliënten dit toe omdat ook zij zich onder druk gezet voelen door de Organisatie om per week het aantal geïndiceerde uren te behalen.
- (…).
- Er worden PGB overschotten bij elkaar geharkt met non-educatieve activiteiten.
- (…).
- Woonbegeleiders worden onder druk gezet, zoveel mogelijk uren te draaien om maar uren te halen. Dit echter zonder zinvolle activiteiten; film, tv kijken en spelletjes spelen.
- (…).
- Er wordt geld verdiend over de ruggen van de jongeren. Jongeren kunnen zorg inkopen maar Woonfoyers biedt geen adequate zorg.”
1. Is er sprake van overtreding van de Zorgbrede Governancecode?
bestuurders en toezichthouders van zorginstellingen en niet op functionarissen
daaronder zoals de Directeuren (
lees: [eiser sub 3] en [eiser sub 4] , vzr).
nageleefd aangezien de Directeuren tot 1 januari 2014 zowel statutair bestuurder van
vier dochtermaatschappijen van Alliade waren als bestuurders van Freya Holding BV., de
hoogste vennootschap van de Freya-groep.
Directeuren.
Gedragscode, ligt vanuit de interne regels van Alliade voor de hand de normen uit de
code inzake belangenverstrengeling ook toe te passen op de Directeuren.
aangezien zij in hun hoedanigheid van titulair directeur van Alliade namens Alliade
overeenkomsten zijn aangegaan met hun privé onderneming, de Freya Groep.
inzichtelijk is gemaakt of dit wel is gebeurd.
aanscherpen en uitbreiden van de interne tegenstrijdig belang regeling (22 maart 2016).
2.Is er sprake van ongeoorloofde financiële belangenverstrengeling?
3.Het geschil
social media, een en ander op straffe van een onmiddellijk opeisbare en niet voor matiging vatbare dwangsom van EUR 10.000,- per dag (elk deel van een dag als een hele gerekend) dat RTL niet aan dit gebod voldoet;
4.De beoordeling
algemeen
Daarbij is onder meer relevant (i) de aard van de gepubliceerde uitlatingen en de ernst van de te verwachten gevolgen voor degene op wie die uitlatingen betrekking hebben, (ii) de ernst - bezien vanuit het algemeen belang - van de misstand die aan de kaak wordt gesteld, (iii) de mate waarin de uitlatingen steun vinden in het beschikbare feitenmateriaal, (iv) de totstandkoming en inkleding van de uitlatingen, (v) het gezag dat het medium waarop de uitlatingen zijn gepubliceerd geniet en (vi) de maatschappelijke positie van de betrokken persoon. Genoemde omstandigheden wegen niet allen even zwaar. Welke omstandigheden van toepassing zijn en welk gewicht daaraan moet worden gehecht, hangt af van het concrete geval.
allenieuwsuitzendingen gedurende een gehele dag. Ook wordt gevraagd melding te maken dat RTL Nieuws ‘opnieuw ten onrechte gezegd’ heeft dat ‘ [eiser sub 3] en [eiser sub 4] rommelden met zorgbudgetten van kwetsbare jongeren’. Voor toewijzing van die deelvordering is vereist dat niet alleen de uitzending van 21 september 2016 maar ook een of meer van de voorgaande uitzendingen onrechtmatig waren. Alleen dan is immers van dat ‘opnieuw ten onrechte’ sprake. Aan die voorwaarde is echter niet voldaan, zoals uit het voorgaande blijkt. De te bevelen rectificatie van de uitzending van 21 september 2016 is een voldoende maatregel om hetgeen in die uitzending is geuit, te redresseren. Er bestaat geen aanleiding de mededeling dat de cliënten stiekem werden ingezet als goedkope schoonmaakkrachten te rectificeren. Ter zitting is immers onweersproken gebleven dat de opdrachtgever niet wist dat de schoonmaakwerkzaamheden door jongeren met een PGB werden uitgevoerd (zie 4.19). Freya, [eiser sub 3] en [eiser sub 4] hebben er wel belang bij dat gedurende een periode van veertien dagen een rectificatie wordt geplaatst op de website van RTL Nieuws.