Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
1.De procedure
- de dagvaarding
- de conclusie van antwoord
- de conclusie van repliek, tevens akte houdende naamswijziging
- de conclusie van dupliek
- de akte overlegging producties van VEB
- de pleidooien en de ter gelegenheid daarvan overgelegde stukken.
2.De feiten
3.Het geschil
4.De beoordeling
Eiswijziging
althans op een datum (in goede justitie te bepalen) vóór maandag 8 december 2014, maar uit de dagvaarding blijkt niet dat daaronder begrepen kon worden een moment vóór betekening van de dagvaarding aan het parket van het Openbaar Ministerie bij het Hof Amsterdam op 3 december 2014. Dat standpunt is voor het eerst bij pleidooi verwoord en vormt in die zin een vermeerdering van eis nu de gevraagde verklaring voor recht ruimer is dan in de dagvaarding gesteld.
Koersgevoelige informatieaugustus 2009; p. 9). De laatste categorie voorbeelden ziet op belangrijke feiten over kapitaal/zeggenschap. Deze voorbeelden zien niet direct op de financiële, commerciële of operationele positie van de uitgevende instelling, maar worden door de AFM wel gekenmerkt als informatie, vallend onder de verplichting tot algemeen verkrijgbaarstelling. In die categorie voorbeelden wordt onder meer een belangrijke wijziging in spreiding aandelenbezit en/of free float genoemd. De interpretatie door Ziggo van de woorden “die rechtstreeks op haar betrekking heeft” in lid 2 van artikel 5:25i Wft, is derhalve naar het oordeel van de rechtbank te beperkt. Ziggo heeft nog aangevoerd dat het instellen van de uitkoopprocedure – laat staan de gevorderde uitkoopprijs – geen impact heeft op de free float en dat die impact slechts wordt gerealiseerd door de toewijzing van de uitkoopvordering door de Ondernemingskamer en de tenuitvoerlegging daarvan, maar dat maakt het oordeel niet anders. Ziggo miskent daarmee dat de beslissing om een uitkoopprocedure te starten met als onderdeel de vertaling van het ruilbod in contante waarde (de gevorderde uitkoopprijs) het startpunt vormt van het proces dat zal leiden tot de belangrijke impact op de free float. De free float wordt daarmee immers tot nul gereduceerd.
- De ruildatum: dat is de datum waartegen het openbaar bod, zoals omschreven in 2.1 en dat als (gedeeltelijk) ruilbod heeft te gelden, gewaardeerd wordt op geld. Ingevolge het Draka arrest (Hof Amsterdam, 20 december 2011, ECLI:NL:GHAMS:2011:BV2310) is dat het moment waarop 90% van de houders van de aandelen waarop het bod betrekking had het bod door aanmelding hebben aanvaard;
- De beurskoers van een Liberty Global A Share op de ruildatum;
- De beurskoers van een Liberty Global B Share op de ruildatum;
- De USD-EUR wisselkoers op de ruildatum.
bekendheid met informatie die concreet is en die rechtstreeks of middellijk betrekking heeft op een uitgevende instelling (…), welke informatie niet openbaar is gemaakt en waarvan openbaarmaking significante invloed zou kunnen hebben op de koers van de financiële instrumenten (…)”
Geltl/
Daimler) waarin het hof bepaalde:
“(…) in het geval van een in de tijd gespreid proces dat erop is gericht een bepaalde situatie of gebeurtenis te doen plaatsvinden[kunnen]
niet alleen deze situatie of gebeurtenis maar ook tussenstappen van dit proces die verband houden met de verwezenlijking van deze situatie of gebeurtenis, concrete informatie in de zin van deze bepalingen (…) zijn.”Over de gevorderde uitkoopprijs bestond bij Ziggo geen onzekerheid, dus dit betrof concrete informatie, aldus VEB.
World Onlineen
Super de Boer.
- de schade voor Ziggo-aandeelhouders lager zou zijn geweest, of zelfs niet zou zijn opgetreden, in het geval dat Ziggo niet onrechtmatig zou hebben gehandeld; en dat
- het conditio sine qua non-verband aanwezig is tussen het onrechtmatige handelen van Ziggo en de koersschade zoals geleden door de Ziggo-aandeelhouders in de periode waarin Ziggo ten onrechte de gevorderde uitkoopprijs niet openbaar had gemaakt.
1.808,00(4,0 punten × tarief € 452,00)