2.9.ASR heeft EMN Expertise (hierna: EMN) opdracht gegeven een toedrachtonderzoek te verrichten. Het desbetreffende rapport d.d. 5 september 2014 heeft, voor zover hier van belang, de volgende inhoud:
“(…)
Aanleiding onderzoek:
Op vrijdag 13 juni 2014 werd de motorfiets van uw verzekerde vanuit de achtertuin van zijn woning weggenomen.
Op het formulier “Verklaring ter zake diefstal motor” en bij de politie aangifte had uw verzekerde opgegeven dat de motor ten tijde van de diefstal door middel van het stuurslot zou zijn afgesloten.
Uit het genoemde formulier en de aangifte blijkt dat de motor, zoals uw verzekerde na de afwijzing van zijn schadeclaim verklaard zou hebben, ten tijde van de diefstal ook met een beugelslot zou zijn afgesloten.
Uw verzekerde heeft vervolgens bij de politie een aanvullende aangifte gedaan waarin vermeld staat dat de motorfiets ten tijde van de diefstal ook met een beugelslot zou zijn afgesloten geweest.
U verzocht een onderzoek in te stellen en de verzekerde hierover te interviewen.
Onderhoud verzekeringnemer, tevens eigenaar/regelmatige bestuurder:
Op maandag 25 augustus 2014 sprak ik (…) met uw verzekerde (…).
Tijdens het gesprek verklaarde uw verzekerde samengevat, dat;
- de informatie op het formulier ‘Verklaring ter zake diefstal voertuig’ met betrekking tot vraag 7.4, het volledig afgesloten achterlaten van het voertuig, juist door hem zou zijn ingevuld.
- hij op het formulier ‘Verklaring ter zake diefstal voertuig’ alleen maar ingevuld had dat de motor op slot stond met het stuurslot,
- hij af en toe last zou hebben van een black-out en daardoor niet zou hebben ingevuld dat hij de motor tevens zou hebben afgesloten met een beugelslot,
- hij er niet bij stilgestaan had dat hij dit had moeten vermelden in de Verklaring ter zake diefstal motor, hij bij de 1e politie aangifte niet had gemeld dat hij de PIAGGIO met een beugelslot zou hebben afgesloten,
- hij het beugelslot op 6 februari 2014 zou hebben aangeschaft bij bedrijf SAFESHORE te Amsterdam,
- dit slot met 3 sleutels werd afgeleverd,
- hij voor de aankoop van het slot een bedrag betaald zou hebben van € 39,95,
- hij van de aankoop een factuur voorhanden heeft,
- de sleutel van het slot aan de ring van de voertuigsleutel vast zou hebben gezeten,
- hij bij het inleveren van de voertuigsleutels, de slot sleutel van de ring zou hebben gehaald,
- hij, nadat de schadeclaim was afgewezen, op advies van de verzekeraar een aanvullende aangifte bij de politie had gedaan.
(…)
- hij ongeveer een maand geleden een andere gebruikte motorfiets had aangeschaft,
- hij voor de motor eveneens een beugelslot van het merk OXFORD, type MAGNUM zou hebben aangeschaft.
(…)
Informatie verkoper slot:
Op maandag 25 augustus 2014 sprak ik telefonisch met [A] , verkoopmedewerker bij het bedrijf SAFESHORE te Amsterdam.
Desgevraagd vertelde hij mij dat zijn bedrijf sloten verkoopt van het merk OXFORD. Omdat het bedrijf een webwinkel heeft krijgen de klanten bij aankoop van een artikel geen kassabon maar een factuur mee waarop een factuurnummer staat vermeld.
Het door mij opgegeven factuurnummer op de factuur die uw verzekerde bij de aankoop van het beugelslot zou hebben ontvangen, werd op verzoek door [A] opgezocht.
Op dinsdag 26 augustus 2014 deelde [A] mij telefonisch mede dat het genoemde factuurnummer op13 augustus 2014was afgegeven voor de verkoop van een Oxford Magnum Beugelslot en betrof een balieverkoop.
De factuur zou niet op naam zijn gesteld van een klant. Ook de door mij opgegeven factuurdatum6-2-2014was bij [A] in de administratie onbekend.
Omdat op de verpakking van het beugelslot vermeld staat dat het slot met twee sleutels wordt geleverd en de verzekerde drie sleutels van het slot inlevert vroeg ik aan de verkoper [A] van SAFESHORE naar het aantal sleutels dat bij het genoemde slot wordt geleverd.
Volgens de verkoper die de verpakking van een nieuw beugelslot open zou hebben gemaakt zitten er bij het slot drie sleutels en niet zoals op de site van de Stichting ART wordt vermeld, met twee sleutels.
Volgens de verkoper zou dit mogelijk om een nieuwe serie gaan.
Uit het onderzoek blijkt dat;
- uw verzekerde verklaard heeft dat hij de motorfiets ten tijde van de diefstal zou hebben afgesloten met het stuurslot met een ART-4* goedgekeurd beugelslot,
- uw verzekerde dit niet had opgegeven op de ‘Verklaring ter zake diefstal motor’ en ook niet bij de politie aangifte,
- uw verzekerde van de aankoop van het beugelslot een factuur op naam voorhanden had waarop vermeld stond dat hij het slot op 6-2-2014 zou hebben aangeschaft,
- uit informatie van de verkoper van het slot gebleken is dat de aankoopfactuur van het slot op 13-8-2014 was afgegeven bij een balieverkoop in de winkel en de factuur niet op naam stond van uw verzekerde.
Gelet op het bovenstaande heeft uw verzekerde een aankoopfactuur van het slot ingeleverd die niet overeenkomt met gegevens op de originele factuur die in het bezit is van de verkoper.
Met de aankoop factuur, waarin wijzigingen in de aankoop datum zijn aangebracht, wilde uw verzekerde kennelijk bewijzen dat hij het genoemde beugelslot zou hebben aangeschaft.