Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
1.Het verloop van de procedure
2.De vaststaande feiten
‘(i)n aanvulling op de overeengekomen voorwaarden genoemd in de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd’enkele (in dit geding niet relevante) opzegbepalingen opgenomen.
‘Bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst, anders dan door overlijden, pensionering of arbeidsongeschiktheid, vervalt de korting op het rentepercentage met ingang van de datum van uitdiensttreding’, zo bepaalde deze regeling.
‘1,55% vanwege personeelskorting.’Er is een
‘rentevaste periode’van 20 jaar overeengekomen. In de offerte is voorts bepaald:
‘Op de dag waarop het dienstverband met Fortis ASR anders dan door pensionering of overlijden eindigt, komt de personeelskorting te vervallen. De verstrekte personeelskorting bedraagt, uitgaande van de gekozen rentevastperiode: Leningsdeel 1: 1,55.’[eiser] heeft vervolgens een eigen huis gekocht en Fortis Hypotheek Bank N.V. heeft overeenkomstig de offerte hypothecaire zekerheid verstrekt. In de hypotheekakte, die op 28 juni 2006 is gepasseerd, is onder meer bepaald:
‘Het rentepercentage betreffende de hoofdsom zal gedurende twintig (20) jaar, gerekend vanaf de eerste dag van de maand volgend op de datum passeren, niet door de schuldeiseres gewijzigd kunnen worden (-)’en:
‘Bovendien verklaarden de comparanten dat deze overeenkomst van geldlening met hypotheekstelling is aangegaan onder al zodanige bepalingen - voor zover bij deze akte niet gewijzigd of aangevuld - als vervat in de regeling personeelscondities hypotheken van (-) ASR van negentien april tweeduizend twee.’
‘dat in deze economisch zware tijden ook van de huidige gepensioneerden en reeds uit dienst getreden arbeidsongeschikten een bijdrage gevraagd moet worden.’Het leek de OR dat
‘(d)e kostenbesparing die met dit voorstel op korte termijn wordt bereikt (-) minimaal’was. ASR heeft onderzocht of ook de hypotheekrente van reeds gepensioneerden en al uit dienst getreden arbeidsongeschikten kon worden stopgezet, maar trok uit ingewonnen juridisch advies de conclusie dat dit niet mogelijk was, ook niet na een overgangsperiode van 5 jaren.
‘Wijziging personeelsvoordeel op bancaire producten’via haar interne ‘Info-net’ bekend gemaakt. Over de beweegredenen van ASR en de doorgevoerde wijzigingen is daarin vermeld:
‘Het gaat vooral om het vervallen van personeelsvoordelen bij uitdiensttreding wegens pensionering en arbeidsongeschiktheid. Door de scheiding van Fortis (Bank) zijn diverse personeelsproducten ‘branchevreemd’ geworden en kan ASR Nederland deze niet meer (onbelast) aan medewerkers aanbieden. Daar komt bij dat Fortis Bank Nederland per 1 juli 2010 niet meer bestaat, maar op gaat in ABN AMRO. Ook heeft P&O de regelingen voor personeelsproducten geëvalueerd en worden enkele aanpassingen doorgevoerd.
‘het verstrijken en opnieuw aangaan van een rentevast periode’en ingeval van
‘een gedeeltelijke (tussentijdse) aflossing van de hypotheek’is geen sprake van een wijziging die de rentekorting doet vervallen.