ECLI:NL:RBMNE:2013:BZ5045
Rechtbank Midden-Nederland
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Verdeling van de ontbonden huwelijksgoederengemeenschap na echtscheiding met betrekking tot schulden en activa
In deze zaak heeft de Rechtbank Midden-Nederland op 13 maart 2013 uitspraak gedaan in een geschil tussen een man en een vrouw die in gemeenschap van goederen waren gehuwd en inmiddels gescheiden. De man vorderde dat de vrouw zou overgaan tot verdeling van de ontbonden gemeenschap, terwijl de vrouw in reconventie vorderingen indiende met betrekking tot de verdeling van schulden en activa. De rechtbank heeft vastgesteld dat de echtscheiding op 18 mei 2010 is ingeschreven en dat deze datum als peildatum voor de ontbinding van de gemeenschap geldt. De rechtbank heeft de vorderingen van de man en de vrouw gezamenlijk behandeld, waarbij de vrouw haar verweer in conventie introk, waardoor de man ontvankelijk werd verklaard in zijn vordering.
De rechtbank heeft de activa en passiva van de ontbonden gemeenschap beoordeeld. De man stelde voor dat zijn privé rekening bij ABN AMRO en de waarde van de auto aan hem zouden worden toegedeeld, terwijl de vrouw aanspraak maakte op de helft van de belastingteruggave en de waarde van de auto. De rechtbank heeft geoordeeld dat de auto aan de man wordt toegedeeld, met de verplichting om de vrouw € 2.000,- te betalen als gevolg van overbedeling. Daarnaast heeft de rechtbank bepaald dat de belastingteruggave van 2008 en/of 2009 gelijkelijk tussen partijen moet worden verdeeld.
De rechtbank heeft verder geoordeeld dat de C.J.I.B. schuld van de man, die voortkwam uit een schadevergoedingsmaatregel wegens mishandeling van de vrouw, aan de man verknocht is en niet in de gemeenschap valt. De rechtbank heeft de vorderingen van de vrouw om de schulden gelijkelijk te verdelen afgewezen, omdat deze reeds voortvloeien uit de wet. De kosten van de procedure zijn gecompenseerd, waarbij iedere partij zijn eigen kosten draagt. Het vonnis is uitvoerbaar bij voorraad verklaard, en de overige vorderingen zijn afgewezen.