Op 5 augustus 2013 heeft de voorzieningenrechter in Lelystad uitspraak gedaan in een kort geding tussen Stichting NOVO en de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) en Stichting NTR. Stichting NOVO, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke handicap, had een verbod geëist op de uitzending van bewakingsbeelden van een overleden cliënte door het programma Nieuwsuur, dat wordt uitgezonden door NOS en NTR. De beelden waren opgenomen tijdens een incident op 13 maart 2012, waarbij de cliënte na een fysieke interventie door medewerkers van NOVO overleed. De Rijksrecherche had de beelden in beslag genomen voor onderzoek, maar deze waren inmiddels in handen van de omroepen gekomen.
De voorzieningenrechter oordeelde dat de vorderingen van NOVO niet konden worden toegewezen. De rechter erkende de belangen van NOVO bij het beschermen van de privacy van de cliënte en de medewerkers, maar vond dat deze belangen niet opwogen tegen het recht van NOS en NTR op vrijheid van meningsuiting en journalistieke berichtgeving. De rechter stelde vast dat de uitzending van de beelden een maatschappelijk belang diende, namelijk het kritisch belichten van de zorgverlening in de geestelijke gezondheidszorg. Bovendien had NOS c.s. toegezegd de identiteit van de medewerkers te beschermen door hen onherkenbaar in beeld te brengen.
De voorzieningenrechter concludeerde dat de belangenafweging in het voordeel van NOS c.s. uitviel, en wees de vorderingen van NOVO af. Tevens werd NOVO veroordeeld in de proceskosten, die op € 1.405,00 werden begroot. Dit vonnis is openbaar uitgesproken en is uitvoerbaar bij voorraad.