ECLI:NL:RBMID:2009:BL4051
Rechtbank Middelburg
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Onredelijk bezwarende contractsbepaling en reflexwerking voor kleine zelfstandige
In deze zaak, die voor de kantonrechter van de Rechtbank Middelburg werd behandeld, ging het om een geschil tussen een besloten vennootschap, aangeduid als [eiseres], en een andere besloten vennootschap, aangeduid als [gedaagde]. De partijen hadden op 19 juni 2007 een overeenkomst gesloten waarbij [gedaagde] zich aansloot op de Info-Direct-Service van [eiseres]. De overeenkomst bevatte een bepaling die inhield dat de abonnementsperiode van een jaar automatisch werd verlengd voor twee jaar, tenzij deze uiterlijk twee maanden voor het einde van de periode werd opgezegd. [Eiseres] vorderde betaling van € 946,05, vermeerderd met wettelijke handelsrente en buitengerechtelijke incassokosten, omdat [gedaagde] volgens haar het abonnement niet tijdig had opgezegd.
[gedaagde] betwistte de vordering en stelde dat zij het abonnement wel degelijk tijdig had opgezegd, zowel mondeling als per fax op 16 augustus 2007. [gedaagde] voerde aan dat [eiseres] berucht was om zijn agressieve verkoopmethoden en dat kleine ondernemers vaak onder druk werden gezet om een abonnement af te sluiten. De kantonrechter oordeelde dat, hoewel [gedaagde] zich mogelijk onder druk gezet voelde, er geen sprake was van ongeoorloofde dwang. De kern van het geschil was of [gedaagde] het abonnement tijdig had opgezegd.
De kantonrechter overwoog dat [gedaagde] het risico droeg voor de ontvangst van de opzegging, omdat zij ervoor had gekozen om deze niet per aangetekend schrijven te verzenden. De rechter concludeerde dat [gedaagde] niet had bewezen dat de opzegging [eiseres] had bereikt. Bovendien vulde de kantonrechter de rechtsgronden aan en oordeelde dat de contractsbepaling over de automatische verlenging onredelijk bezwarend was in de zin van artikel 6.233 van het Burgerlijk Wetboek. De kantonrechter verleende reflexwerking aan de bepalingen die normaal gesproken consumenten beschermen, ook al was [gedaagde] geen consument, maar een kleine ondernemer.
Uiteindelijk vernietigde de kantonrechter de onredelijk bezwarende contractsbepaling, wat betekende dat de overeenkomst na de eerste abonnementsperiode van een jaar niet was verlengd. De vordering van [eiseres] werd afgewezen, en [eiseres] werd veroordeeld in de proceskosten van [gedaagde]. Dit vonnis werd uitgesproken op 28 oktober 2009 door mr. N.J.C. van Spronssen, kantonrechter, in aanwezigheid van de griffier.