3.3.2. Het dossier van de Politie Zeeland, Rechercheteam 3, district Zeeuwsch-Vlaanderen, dossiernummer:PL1900/07-907278 d.d. 21 januari 2008, bevattende processen-verbaal, opgemaakt door een daartoe bevoegde opsporingsambtenaar.
Dit dossier bevat onder meer de navolgende processen-verbaal en bijlagen:
3.3.2.1. Als dossierpagina 36 e.v.
Het ambtsedig proces-verbaal van aangifte d.d. 20 september 2007, dat onder meer inhoudt - zakelijk weergegeven -
- als verklaring van [getuige]:
Ik doe als algemeen directeur van Stichting Tragel aangifte van mishandeling. Stichting Tragel biedt zorg en ondersteuning aan mensen in alle leeftijdscategorieën met een verstandelijke handicap. Op 16 augustus 2007 hebben 2 medewerkers contact opgenomen met hun leidinggevende. Deze medewerkers meldden dat zij werkzaam waren op de woning [adres] en dat zij samenwerkten met verdachte en dat er zich incidenten hebben voorgedaan die hen hadden aangegrepen. Verdachte sloeg met een pollepel op de handen van [slachtoffer 1]. Dit had een structureel karakter, want de pollepel lag al klaar.
Ten aanzien van [slachtoffer 1] heeft verdachte in een gesprek met aangever bekend dat ze haar met een pollepel heeft geslagen.
3.3.2.2. Als dossierpagina 42 e.v.
De schriftelijke verklaring opgemaakt d.d. 17 augustus 2007, welke onder meer inhoudt - zakelijk weergegeven -
- als verklaring van [getuige2]:
Toen ik door [verdachte] werd ingewerkt ten aanzien van het behandelen van mevrouw [slachtoffer1] werd mij door [verdachte] medegedeeld dat als mevrouw [slachtoffer1] iets deed wat niet mocht of kon, ik haar met de pollepel hard op de handen moest slaan. Regelmatig heb ik ook gezien dat [verdachte] met de pollepel op de handen van mevrouw [slachtoffer1] sloeg. Vaak werd de pollepel al van tevoren klaargelegd.
3.3.2.3. Als dossierpagina 44
De schriftelijke verklaring opgemaakt d.d. 17 augustus 2007, welke onder meer inhoudt - zakelijk weergegeven -
- als verklaring van [getuige 3]:
Ik heb veelvuldig gezien dat [verdachte] mevrouw [slachtoffer1] met een pollepel op de handen slaat als zij iets doet wat [verdachte] niet bevalt. Dat komt inmiddels zo regelmatig voor dat er gesproken kan worden van een gewoonte.
3.3.2.4. Als dossierpagina 366
Het ambtsedig proces-verbaal van aangifte d.d. 11 september 2007, dat onder meer inhoudt - zakelijk weergegeven -
- als verklaring van [mentor]:
Ik doe als mentor van mijn dochter [slachtoffer 1] aangifte van mishandeling. Van de directeur van Stichting Tragel heb ik vernomen dat [slachtoffer1] structureel is mishandeld. De mishandeling zou er onder andere bestaan uit het slaan met een pollepel.
3.3.2.5. Als dossierpagina 197 e.v.
Het ambtsedig proces-verbaal van verhoor d.d. 25 oktober 2007, dat onder meer inhoudt - zakelijk weergegeven -
- als verklaring van [getuige 4]
Begin van het jaar is de gedragscode aan iedereen meegestuurd met de loonstrook. Voor [adres] had ik in mei een stapeltje met gedragscodes toegezonden naar de woning met de mededeling dat ze de code moesten doorlezen en dat ik deze in het werkoverleg van juni wilde bespreken. In het werkoverleg van juni heb ik de gedragscode kort besproken. Er waren geen vragen het was helemaal duidelijk en voor velen vanzelfsprekend.
3.3.2.6. Als dossierpagina 225 e.v.
Het ambtsedig proces-verbaal van verhoor d.d. 9 januari 2008, dat onder meer inhoudt - zakelijk weergegeven -
- als verklaring van verdachte:
U vraagt mij wat ik onder een onjuiste manier van handelen naar cliënten toe versta.
Ik vind dat in deze zaak heel moeilijk. Ik weet ook wel die tik met die houten lepel dat is daar misschien net over. Maar je had soms momenten dat je niet meer wist wat je moest doen.
Het klopt dat de gedragscode mij bij mijn loonstrookje is toegezonden. Ik heb echter nooit de tijd gehad deze gedragscode door te lezen. [teamleidster] heeft ooit tijdens een teambespreking de gedragscode aangehaald, maar hij is nooit echt besproken geweest. [teamleidster] had de gedragscode ter informatie op de groep gelegd.