ECLI:NL:RBMID:2008:BG4365

Rechtbank Middelburg

Datum uitspraak
3 september 2008
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
63939/KG ZA 08-151
Instantie
Rechtbank Middelburg
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Kort geding
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Vordering tot afgifte van aandelen in Immo-Globe N.V. na vernietiging van voorovereenkomst

In deze zaak vorderden eisers, waaronder de Stichting Zeeuwse St. Beheer en Bewindvoering, de afgifte van 89 aandelen in de Belgische naamloze vennootschap Immo-Globe N.V. van gedaagde 1, die tevens directeur is van Eurobuild N.V. De achtergrond van het geschil ligt in een eerdere procedure waarin de rechtbank op 25 juni 2008 een voorovereenkomst tussen gedaagde 1 en [saniet] heeft vernietigd. In die procedure werd gedaagde 1 veroordeeld om de aandelen in Immo-Globe, die aan hem waren overgedragen, aan [saniet] te leveren. Gedaagde 1 had tot dat moment 37 aandelen geleverd, maar weigerde de resterende 89 aandelen af te geven, met het argument dat er een juridische misslag was in het eerdere vonnis.

De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van een juridische of feitelijke misslag in het vonnis van 25 juni 2008. De voorzieningenrechter stelde vast dat gedaagde 1 niet kon aantonen dat hij recht had op 63 van de 126 aandelen, zoals hij beweerde. De rechtbank benadrukte dat de bezitter van aandelen aan toonder ook de rechthebbende is, en dat er geen bewijs was dat [saniet] deze aandelen niet in zijn bezit had. De vordering tot afgifte van de resterende aandelen werd toegewezen, met een dwangsom van € 5.000 per dag voor het geval gedaagde 1 in gebreke bleef.

De uitspraak bevestigde dat de executie van het eerdere vonnis niet geschorst kon worden, omdat er geen nieuwe feiten of omstandigheden waren die een noodtoestand voor gedaagde 1 zouden rechtvaardigen. De rechtbank veroordeelde gedaagde 1 ook in de proceskosten, die op € 1.308,00 werden begroot. Dit vonnis is openbaar uitgesproken op 3 september 2008.

Uitspraak

Uitspraak
vonnis
RECHTBANK MIDDELBURG
63939 / KG ZA 08-151
Sector civiel recht,
voorzieningenrechter
zaaknummer / rolnummer: 63939 / KG ZA 08-151
Vonnis van 3 september 2008
in de zaak van
1. de stichting
ZEEUWSE ST. BEHEER EN BEWINDVOERING, handelend als bewindvoerder van [saniet],
gevestigd te Middelburg,
2. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
[B.V. 1],
gevestigd te Sint Jansteen,
eiseressen,
advocaat mr. J.C.M. Berbée-van Koningsbruggen,
tegen
1. [gedaagde 1],
wonende te De Klinge (België),
2. de naamloze vennootschap
EUROBUILD N.V.,
gevestigd te De Klinge (België),
gedaagden,
advocaat mr. W.J.W.K. Suijkerbuijk.
Partijen zullen hierna worden aangeduid als [saniet], de Stichting en [gedaagde 1].
De procedure
Het verloop van de procedure blijkt uit:
de dagvaarding met producties
de fax d.d. 26 augustus 2008 van mr. Berbée-van Koningsbruggen met producties
de pleitnota’s zijdens beide partijen, overgelegd ter gelegenheid van de mondelinge behandeling op 27 augustus 2008.
De feiten
[gedaagde 1] is directeur van gedaagde sub 2, hierna: Eurobuild. [saniet] is enig aandeelhouder van eiseres sub 2 en directeur en aandeelhouder van de naamloze vennootschap naar Belgisch recht Immo-Globe B.V., hierna: Immo-Globe.
Bij beschikking van 8 september 2005 is door deze rechtbank, sector kanton, een bewind ingesteld over alle goederen die toebehoren of zullen toebehoren aan [saniet], met benoeming van de Stichting tot bewindvoerder.
Tussen [gedaagde 1] enerzijds en (onder andere) [saniet] anderzijds heeft bij deze rechtbank onder rolnummer 05-294 een procedure gelopen waarin [gedaagde 1] onder meer nakoming vorderde van een volgens hem tussen partijen gesloten overeenkomst d.d. 22 april 2004, hierna: de voorovereenkomst. Deze voorovereenkomst luidt, voor zover van belang, als volgt: “Eveneens zullen als tegemoetkoming alle aandelen N.V. Immo-Globe H.R. [adres] schuldenvrij toekomen aan mede-oprichter [VP]”
Deze rechtbank heeft in haar eindvonnis d.d. 25 juni 2008 in voornoemde procedure onder meer de voorovereenkomst tussen partijen vernietigd en [gedaagde 1] veroordeeld de aandelen in Immo-Globe die in het kader van de uitvoering van de voorovereenkomst van 22 april 2004 aan [gedaagde 1] zijn overgedragen aan [saniet] te leveren.
[gedaagde 1] heeft inmiddels 37 aandelen Immo-Globe aan [saniet] geleverd.
Het geschil
Eisers vorderen, na wijziging van eis, veroordeling van [gedaagde 1] tot afgifte van 89 aandelen in Immo-Globe aan [saniet] op straffe van een dwangsom. Zij stellen daartoe dat [gedaagde 1] op grond van het vonnis d.d. 25 juni 2008 gehouden is alle aandelen Immo-Globe, in totaal 126 stuks, te leveren aan [saniet]. Volgens eisers wordt geen misbruik van bevoegdheid gemaakt door levering van de aandelen te vorderen, nu er geen sprake is van een feitelijke of juridische misslag in het vonnis en ook niet gebleken is van nieuwe feiten die een noodtoestand aan de zijde van [gedaagde 1] zouden doen ontstaan. Zij betwisten dat 63 van de 126 aandelen toebehoren aan [gedaagde 1].
Gedaagden voeren verweer. Zij stellen dat eisers hun vordering tot afgifte van de resterende aandelen baseren op een kennelijke misslag in het vonnis d.d. 25 juni 2008. Volgens gedaagden is de rechtbank met de bepaling dat [gedaagde 1] alle aandeelbewijzen in de vennootschap aan [saniet] zou hebben afgegeven uitgegaan van een onjuist uitgangspunt. Van de 126 aandelen kwamen er naar hun mening reeds van meet af aan 63 toe aan [gedaagde 1] uit hoofde van zijn aanspraak jegens de vennootschap en van de overige 63 zijn er 26 afgegeven aan derden namens [saniet], ter uitvoering van een afspraak die [saniet] met die derden was aangegaan maar nog niet was nagekomen. Per saldo heeft [saniet] volgens gedaagden dan ook slechts aanspraak op 37 aandelen, welke inmiddels zijn afgegeven.
De beoordeling
Nu namens eisers ter zitting de in het petitum van de dagvaarding onder I en II geformuleerde vorderingen zijn ingetrokken, resteert slechts beoordeling van de onder III geformuleerde vordering, die ter zitting nog is gewijzigd.
Bij de beoordeling van een executiegeschil als het onderhavige is het uitgangspunt dat voor schorsing van de tenuitvoerlegging van een uitvoerbaar bij voorraad verklaard vonnis slechts plaats is indien de executant door over te gaan tot tenuitvoerlegging misbruik van bevoegdheid maakt. Dat zal het geval kunnen zijn als het te executeren vonnis klaarblijkelijk berust op een juridische of feitelijke misslag, of indien na het wijzen van het vonnis feiten en omstandigheden aan het licht zijn gekomen die klaarblijkelijk aan de zijde van de geëxecuteerde een noodtoestand doen ontstaan, waardoor onverwijlde tenuitvoerlegging niet kan worden aanvaard.
[gedaagde 1] beroept zich op eerstgenoemde grond.
Nu de discussie tussen partijen naar aanleiding daarvan zich heeft toegespitst op de vraag of reeds van meet af aan 63 van de 126 aandelen aan [gedaagde 1] toebehoorden, overweegt de voorzieningenrechter daaromtrent het volgende.
Namens [saniet] is onweersproken gesteld dat de betreffende aandelen aandelen aan toonder zijn, zodat daar in het navolgende van uit wordt gegaan.
Voorts is namens [saniet] (middels het door hem als productie 21overgelegde proces-verbaal van de Belgische notaris) voldoende aannemelijk gemaakt dat hij op 23 mei 2001 alle 126 aandelen Immo-Globe in zijn bezit had. Ingevolge hetgeen bepaald is in artikel 3:109 BW mag er van uit worden gegaan dat de bezitter van aandelen aan toonder ook de rechthebbende op die aandelen is. Daarbij komt dat voornoemd proces-verbaal melding maakt van de verklaring van [saniet] dat hij eigenaar is van de 126 aandelen. Nu bovendien voorshands niet is gebleken dat [saniet] deze aandelen, althans een deel daarvan, hield voor [gedaagde 1], wordt er in de onderhavige procedure van uit gegaan dat [saniet] op 23 mei 2001 eigenaar was van alle aandelen Immo-Globe.
Door partijen is niet gesteld dat er in de periode daarna, tot het moment waarop de voorovereenkomst tussen partijen gesloten zou zijn, een wijziging heeft plaatsgevonden betreffende de rechthebbende op de aandelen, zodat er van uit wordt gegaan dat [saniet] ze nog in zijn bezit had. Vervolgens is in de voorovereenkomst d.d. 22 april 2004 bepaald dat alle aandelen Immo-Globe zullen toekomen aan [gedaagde 1]. Uit het proces-verbaal van vaststelling, door [saniet] overgelegd als productie 22, blijkt dat [gedaagde 1] op 27 mei 2004 126 aandelen van Immo-Globe in zijn bezit had, zodat er vooralsnog van uit wordt gegaan dat alle 126 aandelen aan [gedaagde 1] geleverd zijn ter uitvoering van die voorovereenkomst.
Nu gelet op het vorenstaande voorshands niet is gebleken dat [gedaagde 1] eigenaar was en is van 63 aandelen Immo-Globe, kan niet worden geconcludeerd dat sprake was van een juridische of feitelijke misslag in het vonnis d.d. 25 juni 2008.
Op grond van dit vonnis, waarbij de voorovereenkomst is vernietigd, dienen alle 126 aandelen te worden teruggeleverd aan [saniet].
De omstandigheid dat [gedaagde 1] 26 van de aandelen niet in zijn bezit heeft omdat hij ze aan derden heeft toegestuurd, komt voor zijn eigen rekening en doet niet af aan zijn verplichting tot afgifte van de betreffende aandelen aan [saniet].
Voorts wordt overwogen dat het restitutierisico gering is indien in een bodemprocedure zou blijken dat [gedaagde 1] eigenaar is van 63 aandelen Immo-Globe, zoals hij stelt, nu de betreffende aandelen na afgifte onder het bewind vallen van de Stichting.
Het vorenstaande leidt tot de conclusie dat zich geen omstandigheden voordoen die een schorsing van de executie van voornoemd vonnis rechtvaardigen, zodat de vordering tot afgifte van de 89 resterende aandelen zal worden toegewezen, waarbij de mede gevorderde dwangsom zal worden gematigd en aan een maximum gebonden.
[gedaagde 1] zal, als de in het ongelijk gestelde partij, worden veroordeeld in de proceskosten. De kosten aan de zijde van [saniet] worden begroot op:
- vast recht 254,00
- salaris procureur 1.054,00
Totaal EUR 1.308,00
De beslissing
De voorzieningenrechter
veroordeelt [gedaagde 1] om binnen 24 uur na betekening van dit vonnis 89 aandelen in de Belgische naamloze vennootschap Immo-Globe N.V. aan [saniet] af te geven op straffe van een dwangsom van € 5.000,-- voor iedere dag of gedeelte daarvan dat hij in gebreke blijft hieraan te voldoen, tot een maximum van € 50.000,--,
verklaart dit vonnis tot zover uitvoerbaar bij voorraad,
veroordeelt [gedaagde 1] in de proceskosten, aan de zijde van [saniet] tot op heden begroot op EUR 1.308,00,
wijst af het meer of anders gevorderde.
Dit vonnis is gewezen door mr. E.K. van der Lende-Mulder Smit en in het openbaar uitgesproken op 3 september 2008