ECLI:NL:RBMID:2008:BD5235
Rechtbank Middelburg
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Aansprakelijkheid bij schade aan motortankschip na koopovereenkomst en hermotorisatie
In deze zaak heeft de Rechtbank Middelburg op 28 mei 2008 uitspraak gedaan in een geschil tussen Nateus N.V. en Southern Ship Management B.V. (SSM) en Hoornaerts’s Machinefabriek en Scheepswerven “De Schroef” B.V. (De Schroef) over schade aan het motortankschip [E.H.]. De eiser, Nateus, vorderde schadevergoeding op basis van een koopovereenkomst die op 12 november 2002 was gesloten tussen Coastal Transport N.V. (Coastal) en SSM. In deze overeenkomst werd het schip 'as is, where is' verkocht, wat inhoudt dat de koper het schip in de staat aanvaardde waarin het zich bevond. Voordat het schip werd geleverd, ontstond er motorschade, waarna SSM en De Schroef overeenkwamen dat De Schroef een nieuwe motor zou plaatsen. Nateus stelde dat SSM en De Schroef aansprakelijk waren voor de schade die was ontstaan door een lekke olieleiding, die door De Schroef was geplaatst.
De rechtbank oordeelde dat Nateus geen vorderingsrecht had, omdat zij niet op de verzekeringspolis was genoemd en er geen volmacht was aangetoond. De rechtbank concludeerde dat de koopovereenkomst en de daaropvolgende overeenkomsten tussen Coastal en SSM bepaalden dat Coastal afstand deed van verdere vorderingen met betrekking tot het schip. De rechtbank wees de vorderingen van Nateus af, omdat de overeenkomst 'as is, where is' ook na de hermotorisatie van toepassing bleef. Bovendien was er onvoldoende bewijs dat De Schroef onrechtmatig had gehandeld. De rechtbank oordeelde dat Nateus als in het ongelijk gestelde partij de proceskosten moest vergoeden aan SSM en De Schroef.
De uitspraak benadrukt het belang van duidelijke contractuele afspraken en de gevolgen van het 'as is, where is'-principe in koopovereenkomsten, evenals de noodzaak om vorderingsrechten goed te onderbouwen in juridische procedures.