2.6. Op verzoek van [eiser] heeft chirurg/traumatoloog dr. [M.] op 28 juli 1999 een expertise verricht. Het rapport luidt, voor zover van belang, als volgt:
“(…)
Op 28-02-1997 is hij fietsend van achteren aangereden door een auto. (…) Met de ambulance is hij naar het ziekenhuis te Hoogeveen vervoerd alwaar röntgenfoto’s uitwezen dat er een onderbeenfractuur ter rechterzijde aanwezig was. Nog dezelfde nacht is hij operatief behandeld door collega [D.], chirurg in het ziekenhuis te Hoogeveen. Er is een plaatosteosynthese toegepast. Tevens zijn de huidverwondingen aan de achterzijde van het rechterbeen verzorgd. Ook was er een factuur van de kleine teen ter rechterzijde. Tevens was er sprake van huidverwondingen aan het linkerbovenbeen. Het stuitje zou verschoven zijn waardoor hij niet kan fietsen en veel last ervaart bij zitten. In een later stadium is nog een wigfractuur van Th.12 gediagnosticeerd.
In het ziekenhuis te Hoogeveen heeft hij een week verbleven en nadien is hij naar huis gegaan. Hier was door “Thuiswerk” een bed geregeld. Hij heeft zeker 5 maanden het bed gehouden.
Poliklinische controle heeft plaatsgevonden en in een later stadium werd hij behandeld in de afdeling revalidatie van het ziekenhuis te Hoogeveen.
Momenteel is hij nog onder controle bij de revalidatie-arts en heeft hij ook nog fysiotherapie. Het osteosynthesemateriaal is inmiddels verwijderd.
(…)
Tijdens het opnemen van de anamnese zijn er geen opvallende stoornissen in de hogere cerebrale (corticale/cognitieve) functies. Het ongeval lijkt mij nog niet verwerkt te zijn.
Zijn gewicht bedraagt 125 kg bij een lengte van 1.82 meter; er kan gesproken worden van ernstig overgewicht.
(…)
Wervelkolom (…) Er is geen sprake van bewegingsbeperking. Normotone rugmusculatuur bij palpatie.
Bekken (…) Er lijkt geen abnormale bewegelijkheid aanwezig te zijn. De functie van de beide heupen is ongestoord.
Ook onderzoek van de beide knieën laat geen afwijkingen zien in de zin van instabiliteit of functiebeperking.
Rechter onderbeen: er bevindt zich een litteken halverwege het onderbeen in de lengterichting verlopend, hetgeen enigszins breed is genezen en gevoelig is bij palpatie. Er is een goede trofische toestand van de musculatuur aanwezig. Er is geen rotatie afwijking of beenverkorting aanwezig.
Rechter enkel: er worden geen bijzonderheden waargenomen behoudens een verminderde eversie.
(…)
1. Wat was de aard en de ernst van de letsels. Welke diagnose(n) stelt u.
(…)
Kort samengevat
1. geringe impressiefractuur Th. XII
2. weke delen letsel linker bovenbeen (huid)
3. contusie os coccygeus
4. fractura cruris rechts
5. fractuur proximale falanx dig. V rechts.
(…)
2. Waaruit bestonden de behandelingen en wat was het resultaat. Heeft u nog suggesties ten aanzien van de therapie.
(…)
De wonden werden chirurgisch behandeld (…) De wervelfractuur heeft geen behandeling ondergaan; uit het dossier (…) laat zich lezen dat op 06-05-1997 rontgenonderzoek is verricht van de TH.W.K. en dat hierbij sprake was van een wigvorming van Th.XII. Rontgenonderzoek van de wervelkolom direct na het ongeval liet g.a. zien.
Ik heb geen wezenlijke suggesties t.a.v. de therapie, echter gezien het overgewicht is het natuurlijk van eminent belang dat betrokkene zijn lichaamsgewicht reduceert. Ook is het i.v.m. zijn rugklachten gewenst dat hij frequent gaan bewegen. (…) Ik denk dat hij zo’n 40 kg moet afvallen.
3. Welke zijn, als gevolg van het ongeval, de huidige klachten, afwijkingen en beperkingen.
Alle huidige klachten, afwijkingen en beperkingen kunnen als ongevalsgevolg geduid worden.
4. Hebben andere factoren c.q. preëxistente ziekten of aandoeningen hierop invloed. Zo ja, in welke mate.
Ik heb reeds hierboven aangegeven dat het overmatige lichaamsgewicht van betrokkene een uiterst negatieve factor is.
Geen andere factoren lijken van belang.
5. Zouden de huidige klachten en/of verschijnselen ook op enig moment ontstaan zijn als betrokkene het ongeval niet was overkomen. Zo ja, op welke termijn.
Neen.
6. Is er sprake van een eindtoestand, dan wel een stationaire toestand. Hoe schat u, in de toekomst, eventuele verbetering of verslechtering in.
Zoals de zaak er nu voorstaat, kan er wel van een stationaire toestand worden gesproken. Ik heb reeds aangegeven dat verbetering mogelijk moet zijn bij adequate gewichtsreductie.
7. Welke is het percentage blijvende invaliditeit, als gevolg van het ongeval (…).
Er laat zich een percentage blijvende invaliditeit berekenen voor:
1. fractuur Th.XII;
2. contusie os coccygeus; de klachten zijn reëel, evenzo de onderzoeksbevindingen;
3. verminderde functie van de rechter enkel als uiting van de doorgemaakte fractura cruris.
(…)
C.V.C.: 2+5+1= 8% G.P.
8. Zijn er, als gevolg van het ongeval, beperkingen met betrekking tot het huishouden en de beroepsuitoefening.
Zo ja, welke beperkingen zijn dat.
(…) Betrokkene zou een koksopleiding volgen, maar dat is (wegens klachten) mislukt. Ziet u in de toekomst nog mogelijkheden tot het aanvaarden van een dergelijke opleiding en daarbij dus het uitoefenen van een dergelijke baan.
Het is aannemelijk dat er (enige) beperkingen zijn m.b.t. het huishouden en de beroepsuitoefening. Zware rugbelastende activiteiten moeten vermeden worden, zowel in het huishouden als bij de beroepsbeoefening. Een min of meer normaal gebruik van de rug moet mogelijk zijn, m.n. na forse gewichtsreductie.
Van zijn vader begreep ik dat betrokkene ook graag op de markt wil gaan werken (zoals zijn vader). Ik denk dat men het plan om zijn beroep als kok uit te oefenen, heeft laten varen. Ook nu zou betrokkene zijn vader al regelmatig assisteren bij marktwerkzaamheden.
Het gehele ongeval heeft een uiterst negatieve invloed op het functioneren van betrokkene. M.b.t. de mededeling van zijn vader dat hij vroeger een actieve en dynamische jongen was, altijd bezig was en altijd plannen smeedde, is daar mijns inziens weinig meer van over en dat betrokkene mentaal een behoorlijke klap heeft gehad.
De huidige situatie rechtvaardigt een neuropsychologisch onderzoek.
N.a.v. de door u gestelde vraag denk ik dat het niet reëel is om te verwachten dat betrokkene nog een koksopleiding zal gaan volgen of dat hij het beroep van kok zal uitoefenen.
(…)”