ECLI:NL:RBMAA:2008:BE9595
Rechtbank Maastricht
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Vordering tot schadevergoeding en subrogatie door verzekeraar na afwijzing door strafrechter
In deze zaak heeft de rechtbank Maastricht op 13 augustus 2008 uitspraak gedaan in een civiele procedure tussen de naamloze vennootschap Nationale-Nederlanden Schadeverzekeringsmaatschappij N.V. (hierna: Nationale Nederlanden) en de gedaagden, [Naam gedaagde sub 1] en [Naam gedaagde sub 2]. Nationale Nederlanden vorderde een schadevergoeding van de gedaagden, die eerder door de kinderrechter waren veroordeeld voor het plegen van een onrechtmatige daad, te weten het ingooien van ramen. De schade was door Nationale Nederlanden vergoed aan de benadeelde partij, die zich in het strafproces had gevoegd, maar wiens vordering door de strafrechter was afgewezen. De rechtbank moest oordelen of Nationale Nederlanden, als verzekeraar, gesubrogeerd was in de rechten van de benadeelde partij en of zij de gedaagden kon aanspreken voor de schadevergoeding.
De rechtbank overwoog dat de vordering van de benadeelde partij, die door de strafrechter was afgewezen, niet opnieuw voorgelegd kon worden aan de burgerlijke rechter. Dit was in lijn met de parlementaire geschiedenis, waarin werd gesteld dat een dergelijke herkansing niet past in het systeem van het rechtsstelsel. Aangezien de benadeelde partij niet meer bevoegd was om de schadevergoeding te vorderen, kon Nationale Nederlanden dat ook niet. De rechtbank verklaarde Nationale Nederlanden niet-ontvankelijk in haar vordering, wat betekende dat de verzekeraar geen aanspraak kon maken op de schadevergoeding van de gedaagden.
Daarnaast werd Nationale Nederlanden veroordeeld in de proceskosten van de gedaagden, aangezien zij in het ongelijk was gesteld. De kosten aan de zijde van de niet verschenen gedaagde [Gedaagde sub 2] werden begroot op nihil. De uitspraak benadrukt de beperkingen van subrogatie in gevallen waar de oorspronkelijke vordering door de strafrechter is afgewezen, en bevestigt de rechtszekerheid voor gedaagden in dergelijke situaties.