Uitspraak
1.De procedure
2.De feiten
3.Het verzoek, het verweer en het (voorwaardelijk) zelfstandig verzoek
4.De beoordeling
Het managementteam:
- Managementteam-leden kunnen ook worden ontslagen bij eenparig besluit van het managementteam in een speciaal daartoe bijeengeroepen vergadering, waarin alle managementteam uitgezonderd de te ontslaan managementteam-leden tegenwoordig zijn;
- Managementteam-leden kunnen ook worden ontslagen bij een besluit met volstrekte meerderheid van de bestuursleden en overige managementteam-leden in een speciaal daartoe bijeengeroepen vergadering, waarin alle bestuursleden en managementteamleden, uitgezonderd de te ontslaan managementteam-leden tegenwoordig zijn. (…)”.
“bij strijd tussen dit reglement en de statuten, prevaleren de statuten.”
“Ieder bestuurslid heeft het recht tot het uitbrengen van een stem. Voorzover deze statuten geen grotere meerderheid voorschrijven worden alle bestuursbesluiten genomen met volstrekte meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen.”In de statuten wordt omtrent het ontslag van een werknemer geen grotere meerderheid voorgeschreven. Op grond van de statuten kan een besluit tot ontslag van [verweerder] als werknemer aldus worden genomen met een gewone meerderheid der uitgebrachte stemmen, aldus nog steeds Bospop. [verweerder] bestrijdt dit alles.
“speciaal daartoe bijeengeroepen vergadering”van het management team, waarbij alle leden van het management team met uitzondering van [verweerder] aanwezig zijn om een stem uit te brengen over de vraag of het dienstverband van [verweerder] al dan niet moet worden beëindigd
.Dat zo’n vergadering heeft plaatsgevonden om over de (voorgenomen) beëindiging van de arbeidsrelatie met [verweerder] te stemmen, is niet gesteld of gebleken. Het ondertekenen van een verklaring, waarvan overigens niet duidelijk is door wie deze is opgesteld, is iets anders dan het uitbrengen van een stem tijdens een vergadering. Tijdens een vergadering kan worden gedebatteerd over het ter beoordeling voorliggende besluit, waarna de aanwezigen na afweging van “de voors en tegens” hun stem uitbrengen. Het ondertekenen van een verklaring kan niet, en zeker niet zonder meer, hiermee gelijk worden gesteld. Dit klemt te meer nu Bospop over de wijze van totstandkoming van deze verklaring enkel heeft gesteld dat de leden van het management team bijeen zijn gekomen om “het over de situatie te hebben”. Op basis hiervan kan niet worden geconcludeerd dat een vergadering zoals bedoeld in het huishoudelijk reglement heeft plaatsgevonden. De kantonrechter houdt het daarom ervoor dat dit niet is gebeurd. Het feit dat, zoals Bospop betoogt, uit de verklaring blijkt dat het voltallig management team achter de beëindiging van het dienstverband staat, maakt dit niet anders.