3.3Het oordeel van de rechtbank
De rechtbank past ten aanzien van het tenlastegelegde feit de volgende bewijsmiddelen toe die de voor de bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden bevatten zoals hieronder weergegeven.
Bewijsmiddelen
In het proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer] van 23 augustus 2022 (in samenhang bezien met het proces-verbaal van bevindingen van 23 oktober 2022) staat het volgende gerelateerd:
Mijn naam is [slachtoffer] , geboren op [geboortedatum 2] 2008 in [geboorteplaats] en wonende in [woonplaats] . Ik doe aangifte van mishandeling. Ik doe aangifte tegen mijn vader [verdachte] in de periode van 1 januari 2017 tot en met 23 augustus 2022. Sinds mijn 8e leeftijd mishandelt mijn vader mij. Ik durf nu eindelijk aangifte tegen hem te doen.
Ik heb van een aantal mishandelingen foto's gemaakt. Meestal mishandelde mijn vader me tijdens de vakanties. Hij stak me vaker neer met pennen en één keer zelfs met een dolk. Zelfs een keer dat hij een sigarettenpeuk in mijn hand uitdoofde. Ook had hij mij een keer met een riem waarmee wij de hond uitlieten geslagen. Hij was zo boos dat hij met de ijzeren kant van de riem op mijn hoofd sloeg, hierdoor bloedde ik ernstig aan mijn hoofd. Mijn moeder vroeg mij nadat ik werd geslagen wat er was gebeurd, mijn vader zei dat ik met mijn hoofd tegen de punt van de bench aan was gekomen. Dit verhaal klopte dus niet, maar ik was bang voor hem. Hierdoor bleef ik stil en zweeg verder.
Een keer had ik op mijn rechterwang een blauwe plek. Dit kwam doordat hij mij sloeg met een vuist. In de ochtend erna dat ik wakker werd, lag er een wekker onder mijn kussen, hierdoor vertelde hij mijn moeder dat het kwam doordat ik op een wekker had gelegen.
Een keer had ik een blauw oog, dit kwam ook doordat mijn vader mij sloeg met een
vuist. Ik moest tegen mijn moeder vertellen dat ik tegen de kast aan was gevallen.
In het proces-verbaal van verhoor van [slachtoffer] van 25 oktober 2022 staat het volgende gerelateerd:
V = vraag door verbalisant
A = antwoord door [slachtoffer]
V: Je hebt in je aangifte gezegd dat je mishandeld bent door je vader. Weet je nog wanneer dat voor de eerste keer gebeurd is?
A: Wat ik kan zeggen, vanaf het moment dat hij terug kwam uit detentie.
A: Mijn moeder is er ook nooit bij geweest. Een enkele keer ben ik naar mijn moeder gelopen, toen ze onder de douche stond. Ik had toen een bebloed hoofd. Ze heeft toen niet gezien dat ik was geslagen met een hondenriem, met het ijzeren uiteinde. Al huilend en bloedend ben ik naar mijn moeder gegaan. Mijn vader liep toen mee en had weer een smoes klaar. Voordat ik iets kon zeggen, vertelde mijn vader al dat er niets aan de hand was en dat ik met mijn hoofd tegen de punt van de bench was gevallen.
A: Ik viel in slaap, kreeg ik meteen een stoot tegen mijn oor. Hij hield me continu wakker door met zijn vuist tegen mijn oorschelp aan te slaan. Soms vouwde hij ook mijn oorschelp dubbel en sloeg dan met zijn knokkels tegen mijn oor.
In het proces-verbaal van verhoor van [slachtoffer] van 27 oktober 2022 staat het volgende gerelateerd:
V = vraag door verbalisant
A = antwoord door [slachtoffer]
V: Je hebt in de aangifte gezegd dat er van een aantal mishandelingen foto's zijn gemaakt. Wie heeft deze foto gemaakt?
A: Dit zijn zelfgemaakte foto's. Gemaakt door mijn moeder, gemaakt met haar telefoon.
A: Foto 1: Foto van mijn oor. Mijn vader had van die lange nagels. Hij kneep me met zijn nagels in mijn oor op die plek en vouwde mijn oor dubbel.
A: Foto 2: Als ik moest opdrukken zette hij de hond tegen me op dat hij mij moest bijten. Hij trok de hond dan in zijn nek en hield dan mijn hand bij zijn bek. Hij maakte met mijn hand dreigende bewegingen in de richting van de hond. Waarop de hond reageerde. De hond beet me dan in mijn hand of arm. Ik moest dan mee naar de bench waar de hond in zat. Als het gebeurde dan beet de hond ook altijd tot bloedens toe. Dit deed ook altijd erg pijn. Dit is in totaal ongeveer 5 of 6 keer gebeurd.
A: Foto 3: Dat is een close-up van dat hij me met een pen heeft gestoken in mijn buik. Het was een gewone pen, maar dan in het rood. Een balpen.
A: Foto 4: Dat is de steekwond in mijn bovenbeen, dijbeen. Rechterbovenbeen. Dan zat ik in de avond naast hem op de grond. Toen ging ik op mijn kont op mijn hakken zitten. Het was in de zomer dus had geen lange broek aan. Ik moest eigenlijk rechtop blijven zitten van hem. Dat lukte me niet. Pap stak toen met de dolk in mijn bovenbeen. Ik had mijn onesie aan. Hij stak daar toen doorheen, omdat ik mij verschoof op het moment dat hij stak.
A: Foto 5: Dat is een plek op mijn rechteronderarm waar pap met zijn nagels in mijn vel heeft gestoken. Het gebeurde dagelijks dat hij me kneep. Als hij lange nagels had, dan kneep hij me dus tot bloedens toe. Hij kneep dan echt hard. Hij pakte dan mijn arm vast en trok hij mijn arm naar zich toe. Ik trok dan mijn arm naar me toe waardoor juist alles op spanning kwam te staan. Hij had dan zijn hand om mijn onderarm geklemd en dat deed pijn.
A: Foto 6: Dat is een close-up van foto 4. De steekwond van de dolk in mijn rechterbovenbeen.
A: Foto 7: Is een overzicht van mijn buik. Met daarop het letsel van foto 3. Dat is het letsel van de balpen.
In het proces-verbaal van verhoor van [slachtoffer] van 20 november 2022 staat het volgende gerelateerd:
V = vraag door verbalisant
A = antwoord door [slachtoffer]
V: We hebben al een heleboel gebeurtenissen tussen jouw vader en jou besproken. Je hebt al een keer aangegeven dat er een sigarettenpeuk is uitgeduwd bij je. Waarop werd de sigarettenpeuk uitgeduwd?
A: Dat deed hij wel vaker. Op mijn arm. Dat was altijd op mijn arm.
V: Je hebt ook gezegd dat je met een vuist geslagen bent door je vader. Hoe ging dat?
A: Dat deed hij echt heel veel. Dat deed hij iedere avond. Hij sloeg mij heel vaak met een knokkel om me wakker te houden. Als hij eerder in slaap viel en ik daardoor ook, en hij was dan daarna eerder wakker, dan sloeg hij me. Of ik moest opdrukken om wakker te blijven. Als hij me op het hoofd sloeg met zijn vuist dan sloeg hij me zo hard als hij kon. Als er dan een blauwe plek ontstond dan had hij altijd wel een excuus.
In het proces-verbaal van verhoor van [naam moeder] (moeder van [slachtoffer] ) van 31 oktober 2022 staat het volgende gerelateerd:
V = vraag door verbalisant
A = antwoord door [naam moeder]
V: Wat kun je zeggen over geweld gebruik ten opzichte van jullie kinderen?
A: [verdachte] was vaak alleen met de kinderen. Ik heb wel [slachtoffer] vaker apart gepakt. Ik had de indruk dat er iets was. Ik kan me een situatie herinneren dat ik onder de douche stond. [slachtoffer] kwam toen met een bloedende hoofdwond naar de douche. Ik zag dat [slachtoffer] tranen in zijn ogen had. Ik vroeg wat er aan de hand was. [verdachte] gaf toen als antwoord dat [slachtoffer] zich had gestoten aan de bench.
A: [slachtoffer] had vaker hier en daar blauwe plekken als ik ergens van terug kwam. Voordat ik ging had hij die dan niet en als ik terug kwam wel. Een keer had [slachtoffer] een blauw oog toen ik terug kwam. [verdachte] en [slachtoffer] vertelden toen dat de hond tegen [slachtoffer] was gesprongen waardoor [slachtoffer] tegen de kast was gevallen.
A: Hij vertelde ook dat hij een keer op een wekker had moeten slapen. Deze wekker lag ook inderdaad naast hem.
V: Welke verwondingen heb je ooit gezien bij [slachtoffer] ?
A: Bloedende hoofdwond, blauwe plek op zijn wang/gezicht, blauw oog. Heel soms zag ik andere kleine plekjes op het lichaam van [slachtoffer] . Ook heb ik een keer een kras bij zijn oor heb gezien.
In het proces-verbaal van verhoor van [naam zus] (zus van [slachtoffer] ) van 6 december 2022 staat het volgende gerelateerd:
V = vraag door verbalisant
A = antwoord door [naam zus]
V: Waarover kom jij met ons praten?
A: Hoe pap deed. Hij deed vooral heel gemeen naar mijn broertje (de rechtbank begrijpt: [slachtoffer] ). Hij deed slaan enzo.
A: Hij deed altijd heel erg gemeen. Deed mijn broertje straf geven als hij iets kwijt was, zijn eigen spullen. Dan was hij boos op mijn broertje en ging hij hem slaan en straf geven, terwijl hij er niets aan kon doen.
V: Je vertelde ook dat [slachtoffer] vaker straf kreeg en dat pap hem sloeg, op wat voor manier sloeg hij [slachtoffer] ?
A: Heel hard met de vuist. En als hij mijn moeder dan vroeg hoe dat kwam dan loog hij dat het van school was. Maar ik wist dat het niet zo was want ik hoorde het vaak en soms zag ik het ook.
V: En wat deed jij dan als je het hoorde?
A: Ik bleef op mijn kamer want ik was bang dat hij dit ook bij mij deed. Eerst hadden we ook een hond en dan beet hij door. Het was een Mechel. Als je naar mijn broertjes zijn arm kijkt, kun je dit gewoon zien.
V: En wat kun je dan zien?
A: Littekens.
V: Dat die Mechel [slachtoffer] beet, heb je dat zelf wel eens gezien?
A: Ja.
V: En heb je dat een keer of vaker gezien?
A: Vaker. Hij heeft het ook een keer bij mij gedaan.
V: Vertel eens hoe dat bij jou ging?
A: Dan zegt hij tegen de hond "pak hem" en dan gaat hij gewoon bijten. Toen bloedde het heel erg.
V: Je pap zei dan "pak hem" en zei hij dan nog iets?
A: De hond gaat meteen aanvallen als hij dat hoort.
In de forensisch medische letselrapportage van GGD Limburg-Noord van 21 oktober 2022 (in samenhang bezien met het proces-verbaal van het forensisch onderzoek van [slachtoffer] van 21 oktober 2022) staat het volgende gerelateerd:
Op 21 oktober 2022 is [slachtoffer] lichamelijk onderzocht door [naam forensisch arts] , forensisch arts. Het letselonderzoek dient met name om het fysieke geweld te kunnen aantonen/uitsluiten. Dit onderzoek is gebaseerd op achtergebleven littekens. Acuut letsel is niet gezien, er is ook geen fotomateriaal van beschikbaar. Het betreft een forse hoeveelheid aan littekens op het lichaam van een 12-jarige jongen.
Lichaamsdeel: hoofd
Soort letsel: litteken
Beschrijving. in de behaarde hoofdhuid circa 50-60 mm boven het oor links een ovaalvormig litteken van circa 14 mm bij 7 mm. Er is geen haargroei in dit litteken. Zichtbaar op foto 2 van FO.
Gemelde toedracht: slachtoffer beschrijft een wandeling met vader met de honden
letsel waarbij de jongen werd geïntimideerd en moest luisteren naar vader. Toen slachtoffer dit niet voldoende deed sloeg vader hem met de ketting van de hond op het hoofd.
Toelichting: hetgeen beschreven door het slachtoffer is passend bij het ontstaan van scheurletsel door inwerkend geweld op het hoofd, waarbij een litteken van deze vorm kan achterblijven. De grootte en locatie van het litteken zijn ook passend.
Duiding letsel: passend bij toegebracht letsel.
Lichaamsdeel: buik
Soort letsel: litteken
Beschrijving: op de buik circa 70 mm naar boven en 50 mm naar rechts ten opzichte van de navel bevindt zich een smal litteken van circa 10 bij 1 mm. Zichtbaar op foto 3 en 4 van FO.
Gemelde toedracht: slachtoffer vertelt dat hij met de punt van een mes "gestoken" is. De letsel punt van het mes werd tegen zijn buik gedrukt.
Toelichting: de grootte en de vorm van het litteken zijn passend bij het verhaal van het slachtoffer. De locatie van het litteken is onwaarschijnlijk passend bij accidenteel
letsel. Accidenteel letsel word veelal verwacht op met name de onderbenen en niet de buik.
Duiding letsel: passend bij toegebracht letsel.
Lichaamsdeel: borst
Soort letsel: litteken
Beschrijving: ter hoogte van de schouder links aan de voorzijde bevindt zich een rond litteken van circa 5 bij 5 mm.
Gemelde toedracht: sigaret uitgedrukt op het lichaam.
Toelichting: de locatie van het letsel is atypisch voor accidenteel letsel. De vorm en grootte van het litteken zijn passend bij verbranding door een sigarettenpeuk. Een sigarettenverbranding is normaliter van 7 mm doorsnede. Dit betreft echter reeds genezen verwondingen, waarvan de littekens iets kleiner kunnen uitvallen. Brandwonden als gevolg van verbrandingen ten gevolge van sigaretten zijn de meest voorkomende brandwonden bij kindermishandeling. Ze kunnen herkend worden door hun ronde vorm met een scherpe begrenzing. De diameter is meestal 7 mm en bij zelfgedraaide sigaretten iets kleiner. Vrijwel bewijzend voor een niet-accidentele oorzaak is als men de laesie aantreft op plaatsen die normaal door kleding worden bedekt.
Duiding letsel: passend bij toegebracht letsel.
Lichaamsdeel: rechterarm
Soort letsel: litteken
Beschrijving: op de rechteronderarm een tweetal ronde littekens tevens van circa 5 bij 3 mm. Bovenstaande letsels zijn zichtbaar op foto 12, 13, 14, 15, 16 en 17 van de FO.
Gemelde toedracht: de ronde littekens worden door slachtoffer geduid als verbranding door sigaret.
Toelichting: brandwonden als gevolg van verbrandingen ten gevolge van sigaretten zijn de meest voorkomende brandwonden bij kindermishandeling. Ze kunnen herkend worden door hun ronde vorm met een scherpe begrenzing. De diameter is meestal 7 mm en bij zelfgedraaide sigaretten iets kleiner.
Duiding letsel: passend bij toegebracht letsel.
Lichaamsdeel: linkerarm
Soort letsel: litteken
Beschrijving: aan de binnenzijde van de linker bovenarm zien we een litteken van 5
bij 3 mm en iets meer naar de binnenzijde een litteken van 30 bij 15 mm. Aan de linkerhand multipele kleine littekens verspreid over de handrug en een deel van de pols, waarvan een aanzienlijk aantal de ronde vorm heeft wat we vaker zien met een grootte van circa 5 bij 4 mm. Op de onderarm zien we multipele littekentjes variërend van rond tot streepvormig. Een van deze littekens is halve maanvormig met een lengte van circa 8-9 mm. (foto 23).
Gemelde toedracht: slachtoffer geeft aan dat meermaals sigaretten op hem gedoofd zijn. Het maanvormige litteken wat ook apart gefotografeerd is zou vader een nagel in zijn vel hebben gedrukt tot bloedens toe.
Toelichting: de multipele kleine littekens worden in de literatuur vaak beschreven
als gevolg van verbranding door sigaretten op de huid. Brandwonden als gevolg van verbrandingen ten gevolge van sigaretten zijn de meest voorkomende brandwonden bij kindermishandeling. Ze kunnen herkend worden door hun ronde vorm met een scherpe begrenzing. Vaak komen ze gegroepeerd voor. De diameter is meestal 7 mm en bij zelfgedraaide sigaretten iets kleiner. Vrijwel bewijzend voor een niet-accidentele oorzaak is als men de laesie aantreft op plaatsen die normaal door kleding worden bedekt. Het maanvormige litteken zou kunnen passen bij het verhaal van het slachtoffer. Het heeft de vorm van een nagel, echter is een accidenteel kraswondje niet uit te sluiten. De vraag is wel of er dan een litteken zou achterblijven, dat doet toch een iets diepere verwonding vermoeden.
Duiding letsel: passend bij toegebracht letsel.
Lichaamsdeel: linkerbeen
Soort letsel: litteken
Beschrijving: op het linker bovenbeen vinden we een ovaalvormig litteken van circa
10 bij 3 mm.
Gemelde toedracht: slachtoffer vertelt dat vader ook hier met een mes hem heeft
"geprikt".
Toelichting: de grootte en de vorm van het litteken zijn passend bij het verhaal
van het slachtoffer. De locatie van het litteken is onwaarschijnlijk passend bij accidenteel letsel. Accidenteel letsel wordt veelal verwacht op met name de onderbenen en niet de bovenbenen.
Duiding letsel: passend bij toegebracht letsel.
Conclusie: Het is aannemelijk dat hier (deels) sprake is van toegebracht letsel in het verleden. De hoeveelheid littekens, de locatie van enkele letsels maakt enkel accidenteel letsel minder aannemelijk.
Overweging
Anders dan de verdediging ziet de rechtbank in de verklaringen van [slachtoffer] geen aanwijzingen om deze onbetrouwbaar dan wel ongeloofwaardig te achten. De rechtbank is van oordeel dat [slachtoffer] concreet en gedetailleerd heeft verklaard over handelingen die zijn vader jegens hem heeft gepleegd. Ook vinden deze verklaringen steun in de verklaringen van zijn moeder en zijn zus. Zij verklaren beiden over specifieke gebeurtenissen waarover ook [slachtoffer] gedetailleerd heeft verklaard. Moeder heeft verklaard een bloedende hoofdwond bij [slachtoffer] gezien te hebben op enig moment dat zij in de douche stond en [slachtoffer] huilend naar haar toe kwam gelopen. Tevens heeft moeder verklaard op andere momenten een blauwe plek op [slachtoffer] wang, een blauwe plek op zijn oog en een krab op het oor te hebben gezien. Ook zijn zus heeft letsel waargenomen en heeft gezien dat dit is toegebracht door haar vader die [slachtoffer] meermaals sloeg en liet bijten door de hond. Tot slot is van belang dat de verklaringen van [slachtoffer] steun vinden in de bevindingen in de forensische letselrapportage, waarin wordt vermeld dat in de bewijsmiddelen genoemde littekens passend zijn bij toegebracht letsel en het door [slachtoffer] geschetste scenario.
De verdachte stelt daar een enkele ontkenning tegenover, die geen verklaring biedt voor de bij [slachtoffer] geconstateerde littekens. En dat [slachtoffer] , zoals verdachte claimt, door zijn moeder tegen hem is opgezet om hem zwart te maken in het kader van beïnvloeding van de uitkomst van een gezagsregeling, wordt naar het oordeel van de rechtbank reeds weerlegd door het feit dat moeder zelf nauwelijks belastende verklaringen tegen verdachte heeft afgelegd. De rechtbank stelt vast dat [slachtoffer] , zoals hij ook verklaard heeft, geheel zelfstandig besloten heeft naar buiten te treden met zijn verhaal op een moment waarop verdachte voorgoed uit het gezin vertrokken was; pas toen achtte [slachtoffer] het veilig genoeg de aanklacht in te dienen. Met de officier van justitie is de rechtbank ervan overtuigd dat [slachtoffer] geen aangifte durfde te doen zolang verdachte als vader nog in het gezin aanwezig was. Hij was toen immers, en dat is achteraf triest om te constateren, niet veilig voor zijn vader.
Op grond van voornoemde bewijsmiddelen acht de rechtbank derhalve wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het tenlastegelegde heeft begaan.