3.3Het oordeel van de rechtbank
[naam slachtoffer 2]heeft
aangiftegedaan en zakelijk weergegeven het volgende verklaard:
Ik doe aangifte van afdreiging. De afdreiging heeft plaats gevonden tussen oktober
2021 en 7 februari 2022. In oktober 2021 heb ik een profiel aangemaakt op de datingsite: ' [website 1] '. Op deze datingsite kreeg ik contact met een profiel genaamd [alias vrouwennaam] .
Half december 2021 hebben wij contact gehad via ' [website 1] '. De chatfunctie van ' [website 1] ' was niet optimaal dus besloten wij op 8 januari 2022 06-nummers uit te wisselen. Het nummer dat ik kreeg van [alias vrouwennaam] was: + [gsm nummer 1] .
[alias vrouwennaam] vroeg of ik 'shady-filmpjes' met haar uit zou willen wisselen. Ik wilde dit
eerst niet. [alias vrouwennaam] bleef aandringen en stuurde vervolgens een filmpje. Op het
filmpje was het volgende te zien:
- Een deel van haar gezicht;
- Rode, kanten lingerie;
- seksuele getinte handelingen.
Zij gaf me de opdracht een filmpje te maken van mijzelf met twee vingers in mijn mond. Vervolgens vroeg ze mij of ik mij af wilde trekken en hier opnames van zou willen sturen. De filmpjes die wij naar elkaar verstuurd hebben, hebben wij zo verstuurd dat ze op Whatsapp eenmalig te zien zijn.
Op maandag 17 januari 2022 ontving ik via Whatsapp van [alias vrouwennaam] screenshots van mijn Facebookprofiel. Als ik niet zou betalen, zou zij de filmpjes die ik haar gestuurd had delen met de mensen die in dit screenshot stonden. Dit zijn Facebookvrienden met dezelfde achternaam als ik heb. [alias vrouwennaam] vertelde ook dat ze wist waar ik werkte en daar de filmpjes ook publiekelijk zou maken. Ze stuurde mij de volgende tekst: 'Als jij niet akkoord gaat en mij schuld betaald geen filmpjes'. Ze vroeg aan mij 1500 euro over te maken. Er ontstond een onderhandeling. Ik heb 500 euro 'vooraf' betaald en als [alias vrouwennaam] mij bewijs zou sturen dat de filmpjes verwijderd waren zou ik haar 300 euro betalen. De betrokken bankrekening is:
- Bankrekening [alias vrouwennaam] : [nummer bank] .
Tussen dinsdag 1 februari 2022 en vrijdag 4 februari 2022 kreeg ik een Whatsappje van het volgende telefoonnummer: + [gsm nummer 2] . Dit nummer heb ik gelijk geblokkeerd.
Op maandag 7 februari 2022 kreeg ik een bericht via Telegram. Het verzoek was dat ik de blokkering op zou moeten heffen en ik kreeg een filmpje van mijzelf te zien. Ik
besloot dit profiel te blokkeren.
Verbalisant[naam verbalisant 1] heeft zakelijk weergegeven het volgende gerelateerd:
Van alle banken is gevorderd om de beschikbare identificerende en/of
productgegevens te verstrekken gerelateerd aan: [nummer bank] .
Door de voornoemde banken zijn de volgende identificerende gegevens verstrekt:
NAW gegevens:
[verdachte]
[geboortedatum 1] -2004
[adres 1]
.
Verbalisant[naam verbalisant 1] heeft zakelijk weergegeven het volgende gerelateerd:
Op 14 maart 2022 bekeek ik, verbalisant [naam verbalisant 1] , de ontvangen bankgegevens van
een vordering historische gegevens met nummer [nummer] . Het ging om de betrokken bankrekening: [nummer bank] . De aanvraag was voor de periode van 17 december 2021 tot 14 februari 2022. Dit rekeningnummer staat op naam van [verdachte] , geboren op [geboortedatum 1] -2004 en wonende op de [adres 1] .
Na het ontvangen van het geld van de aangever, is het geld te weten 800 euro gepind bij geldautomaat De Pastoor de wit in Roermond op 17 januari 2022 om 19.24 uur.
Verbalisant[naam verbalisant 2] heeft zakelijk weergegeven het volgende gerelateerd:
De identificerende gegevens van het facebookaccount [naam facebook] met het ID profiel nummer [nummer profiel] en de profielnaam [alias vrouwennaam] , zijn van Facebook
verkregen na een vordering 126 nc SV. Bovengenoemd Facebook account blijkt gekoppeld te zijn aan:
IP: [nummer IP adres] .
+ [gsm nummer 3]
[email-adres 1]
Uit onderzoek blijkt vervolgens dat:
Het IP adres op naam staat van [naam vader verdachte] , [adres 1] .
Het telefoonnummer + [gsm nummer 3] op naam staat van [naam moeder verdachte] , [adres 1] . […]
Het e-mailadres [email-adres 1] van het studentenaccount van [verdachte] was bij de Stichting Onderwijs Midden Limburg.
Verbalisant[naam verbalisant 2] heeft zakelijk weergegeven het volgende gerelateerd:
De KPN prepaid nummers + [gsm nummer 1] en + [gsm nummer 2] , zijn gebruikt om berichten te versturen naar aangever [naam slachtoffer 2] . […]Gelet op de locatiegegevens van 17 januari 2022, stralen deze nummers op dezelfde tijdstippen CELL-ID's aan tussen Roermond en Maastricht en weer terug naar Roermond. Datzelfde vindt plaats op 14 en 15 januari 2022. De nummers + [gsm nummer 1] en + [gsm nummer 3] verplaatsen
zich tegelijkertijd naar dezelfde omgevingen.
[verdachte] woont op de [adres 1] . Dit adres valt onder de dekking van de CELL-ID aan de Beethovenstraat te Roermond. Het is van [verdachte] ook bekend dat hij dagonderwijs volgt bij het [naam school] .
Verbalisant[naam verbalisant 2] heeft zakelijk weergegeven het volgende gerelateerd:
De betaalgegevens van het pre-paid nummer + [gsm nummer 1] , zijn bij de provider Lycamobile gevorderd. Uit die gegevens bleek dat dit nummer op 14 april 2022 om 16:42 uur werd opgewaardeerd met de code 43571112205 en voor een bedrag van 20 euro.
In de historische betaalgegevens van het bankrekeningnummer [nummer bank] bleek dat er op 14 januari 2022 om 16:00 uur een contactloze betaling van 20,- euro met de betaalpas met het pasnummer 005 heeft plaatsgevonden bij de winkel GSM NO LIMIT in Roermond. Dit bankrekeningnummer staat op naam van [verdachte] .
Door een zoekvraag via Google bleek het adres van GSM NO LIMIT [adres 2] te zijn. De historische verkeersgegevens van het nummer + [gsm nummer 3] […] plaatsen dit nummer op die dag om 16:00 uur in het dekkingsgebied van de CELL-ID 204-04-21309-26422541 aan de Prins Bernhardlaan te Roermond. De [adres 2] valt ook
binnen het dekkingsgebied van deze CELL-ID.
Naar alle waarschijnlijkheid heeft [verdachte] het opwaardeertegoed van 20,- euro voor het nummer + [gsm nummer 1] , op 14 januari 2022 om 16:00 uur bij de winkel GSM NO LIMIT aan de [adres 2] gekocht.
Verbalisant[naam verbalisant 2] heeft zakelijk weergegeven het volgende gerelateerd:
Bij de doorzoeking door de Rechter commissaris van de woning gelegen aan de [adres 1] werden een aantal goederen onder de verdachte [verdachte] in beslag genomen.
AALU9837NL GSM Samsung
Dit betreft een mobiele telefoon met de mogelijkheid van dual sim. Dit zijn de IMEI nummers [nummer IMEI 1] en [nummer IMEI 2] .
Daarin zijn volgens de printlijsten van deze IMEI nummers de telefoonnummers + [gsm nummer 1] ,
+ [gsm nummer 2] en + [gsm nummer 4] gebruikt.
[…]
Met de nummers + [gsm nummer 1] , + [gsm nummer 2] is door de verdachte contact opgenomen met de aangever [naam slachtoffer 2] op respectievelijk tot 17 januari 2022 en op 7 februari 2022. Bij het uitlezen van deze telefoon werden in de galerij van het toestel niet alleen het filmpje van [naam slachtoffer 2] aangetroffen, maar soortgelijke filmpjes en printscreens van chatgesprekken van tientallen andere mannen waarvan de identiteit nog niet bekend is. [naam slachtoffer 2] gaf aan dat de verdachte ermee gedreigd heeft het betreffende filmpje te delen met zijn facebook contacten. In de galerij van deze telefoon is van deze contacten een printscreen aangetroffen.
In de gegevens van deze telefoon is ook te zien dat er met deze telefoon contact is geweest met meerdere dating sites zoals [website 1] en [website 2] . [naam slachtoffer 2] heeft contact gehad met de verdachte via de dating site [website 1] en het profiel van [alias vrouwennaam] .
Op de telefoon is een printscreen aangetroffen van het Facebookprofiel van [alias vrouwennaam] .
Op deze telefoon zijn verschillend filmpjes en afbeeldingen aangetroffen van blanke blonde vrouwen waarvan het gezicht niet of nauwelijks zichtbaar is. De aangever [naam slachtoffer 2] gaf aan dat hij een soortgelijk filmpje had ontvangen.
AALU9849NL Lvca Simkaart
Betreft de originele Lyca simkaart van het nummer + [gsm nummer 3] . Het nummer + [gsm nummer 3] is gekoppeld aan het Facebook profiel van [alias vrouwennaam] .
AALU9839NL Apple iPhone 12
Dit toestel heeft twee IMEI nummers, [nummer IMEI 3] en [nummer IMEI 4] . Het IMEI nummer
[nummer IMEI 3] is gekoppeld geweest aan het nummer + [gsm nummer 3] volgens de historische
verkeersgegevens van dit nummer.
AALU9845NL Stroomstootwapen
Dit betreft een wapen van categorie II van de Wet wapens en munitie. Tijdens zijn verhoor deed de verdachte daar afstand van.
Verbalisant[naam verbalisant 3] heeft zakelijk weergegeven het volgende gerelateerd:
Op donderdag 10 februari 2022 deed nader volledig te noemen aangever [naam slachtoffer 2] aangifte van afdreiging tegen een NN persoon ' [alias vrouwennaam] '.
Aangever verklaarde dat hij medio januari 2022 een verzoek via WhatsApp had gekregen van ' [alias vrouwennaam] ' om 'shady-filmpjes' uit te wisselen, waarbij ' [alias vrouwennaam] ' aangever verzocht om zich af te trekken en om daar een opname van te sturen.
Aangever verklaarde dat hij dat had gedaan en dat hij dat filmpje, dat eenmalig te zien zou zijn, via WhatsApp had verstuurd. Hij verstrekte dat filmpje bij de aangifte.
Op woensdag 8 juni 2022 bekeek ik dat filmpje. Ik zag dat op de beelden een masturberende man te zien was. Aan de hand van foto's van hemzelf die hij bij de aangifte had overlegd, herkende ik de masturberende man als zijnde de aangever.
De verdachteheeft zakelijk weergegeven het volgende bij de politie verklaard:
Ik gebruikte het e-mailadres [email-adres 1] voor het contact met leraren.
Verbalisant[naam verbalisant 2] heeft zakelijk weergegeven het volgende gerelateerd:
Op maandag 8 augustus 2022 heb ik een onderzoek ingesteld naar het op 3 augustus 2022 bij de verdachte [verdachte] tijdens een Rechter-commissaris doorzoeking in de woning [adres 1] in beslaggenomen voorwerp. Hierbij zag ik het volgende:
Dit voorwerp is een zogenaamd stroomstootwapen van het merk en model POWER
MAX - 500 000 V elektroschocker.
Met dit voorwerp kunnen personen door een elektrische stroomstoot weerloos worden gemaakt of pijn toegebracht. Dit voorwerp is niet een medisch hulpmiddel. Derhalve is dit voorwerp een wapen in de zin artikel 2 lid 1, Categorie II onder 5 van de Wet wapens en munitie. De vrijstelling als bedoeld in artikel 21 van de Regeling wapens en munitie is niet van toepassing.
03.166938.23 en 13.027781.22
[naam slachtoffer 1]heeft aangifte gedaan en zakelijk weergegeven het volgende verklaard:
Op 20 maart(de rechtbank begrijpt 2021)
kwam ik erachter dat mijn Marktplaats gehackt was doordat er iemand via mijn Marktplaats een product wou kopen en ik dit in mijn mail kreeg. Toen ik mijn Marktplaats bekeek stond er een postcode (in Roermond) en een telefoonnummer bij van de verkoper. Op deze dag werd ook een
poging tot inloggen op mijn Facebook gedaan (vanuit Roermond).
Rond 10 april 2021 kreeg ik opeens een mailtje van mijn bank (Bunq) dat mijn nieuwe pasjes onderweg waren.
Op 10 april 2021 merkte ik ook dat er iemand in mijn Hotmail zat en dat die persoon via mijn Hotmail mijn bankgegevens had aangevraagd en een nieuwe code.
Na 3 dagen heen en weer mailen en na diverse tikkies te hebben gestuurd vertelde ik de hacker dat ik het geld al had overgemaakt, maar dat het weer teruggestuurd werd in verband met een verkeerde tikkie. Toen werd de hacker zo gierig dat hij per direct een ander tikkie stuurde. Deze keer vanaf de ASN bank. Bij dit tikkie zat zijn naam [verdachte] .
Op de 20ste (de rechtbank begrijpt 20 april 2021) deed de hacker nog een paar pogingen om in mijn bank te komen, maar die was al geblokkeerd. Daarna
probeerde hij mijn e-mail beveiliging te veranderen. Daarna heeft hij nog pogingen gedaan om mijn Facebook en Instagram te hacken, maar na een paar dagen had ik hem daar ook verwijderd.
[naam slachtoffer 3]heeft aangifte gedaan en zakelijk weergegeven het volgende verklaard:
Op maandag 15 februari 2021 ontving ik een vreemd sms'je van het nummer + [gsm nummer 5] . Daarna ontving ik op Instagram ineens berichten van mensen dat ik betaalverzoeken had gedaan vanuit mijn account [naam slachtoffer 3] ( [naam slachtoffer 3] _). Ook mijn Zalando-account met e-mailadres [email-adres 2] is gehackt, waarnaar er bestellingen zijn gedaan. Bij mijn Spotify heb ik een apart Facebook-account gekoppeld. Ook dit account is gehackt.
Vervolgens heb ik alle wachtwoorden veranderd, maar zag ik op mijn Marktplaats-account dat er twee advertenties geplaatst waren. Deze had ik niet geplaatst en ik nam contact op met Marktplaats. Als laatste is er getracht in te loggen op mijn Coinbase-account. Omdat ik het wachtwoord middels tweestaps beveiliging had beveiligd is dit niet gelukt.
VerbalisantRT RAB783 heeft zakelijk weergegeven het volgende gerelateerd:
Door het onderzoeksteam is onderzoek gedaan naar de Genesis Market. Hieruit bleek dat de Genesis Market een marktplaats is voor de aan- en verkoop van bots. Om als koper toegang te verkrijgen tot deze website is een account nodig. Kopers kunnen saldo op hun account bij de Genesis Market storten en vervolgens met dit saldo bots aanschaffen. Een bot is een met malware geïnfecteerde computer of server, waar criminelen ongeautoriseerd toegang tot hebben. Eén bot verschaft de toegang tot één computer van een slachtoffer Deze kan daarmee vele gebruikersnaam-wachtwoord combinaties bevatten van dit slachtoffer. De bot blijft, zolang het slachtoffer besmet is, gegevens sturen naar de koper, wat wil zeggen dat als het slachtoffer zijn of haar wachtwoord wijzigt, de bot die gegevens ook naar de koper doorstuurt. Als een bot eenmaal verkocht is, verdwijnt deze van de Genesis Market, een bot wordt dus niet meerdere keren verhandeld.
Genesis market biedt een plug-in aan voor Chromiumbrowsers zodat kopers met de aangekochte vingerafdruk een 'digitale dubbelganger' kunnen creëren. Een koper kan zich met deze plug-in dus voordoen als de computer van een specifiek persoon. Hierdoor wordt fraudedetectie door beveiligingsmechanismes bemoeilijkt.Ter illustratie een bot bevat, onder andere inloggegevens, browsergegevens en cookies die behoren bij (persoonlijke) accounts van bijvoorbeeld DigiD, webwinkel(s), internetbankieren, social media platform(en) en/of online marktplaats(en).Vervolgens kunnen, als er succesvol wordt ingelogd mogelijk navolgende strafbare handelingenworden gepleegd:•Het overboeken van geldsommen van nietsvermoedende slachtoffers naar een rekening in beheer bij een verdachte waarna dit geld wordt opgenomen• Het aanschaffen van goederen bij webwinkels uit naam van slachtoffers, welke niet door de verdachte worden betaald• Het aannemen van een andere identiteit ten behoeve van fraude doeleinden• Het toegang krijgen tot besturingssystemen van vitale infrastructuur.
VerbalisantRT RAB783 heeft zakelijk weergegeven het volgende gerelateerd:
Middels het client_id 35860 zijn in totaal 81 bots/fingerprints aangeschaft voor een bedrag van 528,10 US Dollar. Client_id 35860 heeft in totaal 21 transacties verricht naar de Genesis Market in de periode van 13 februari 2021 tot en met 13 april 2022.
VerbalisantRTRAC173 heeft zakelijk weergegeven het volgende gerelateerd:
De aangeschafte Nederlandse bots, door client_id 35860, bevatten onder andere
gebruikersnamen en wachtwoorden. Uit onderzoek naar de gebruikersnamen en wachtwoorden in de aangekochte bots, in de integrale bevragingssystemen van de politie, is een aangifte en melding gevonden van computervredebreuk. De aangifte en melding zijn gedaan op maandag 15 februari 2021 (melding PL0600-2021077928) en op 20 maart 2021 (aangifte PL1300-2021077998).
PL0600-2021077928 Melding computervredebreuk
• Misbruik van verschillende accounts zoals Zalando, Marktplaats, Instagram en Facebook
• Misbruikte e-mail: [email-adres 2]
PL1300-2021077998 Aangifte computervredebreuk
• Misbruik facebook, e-mail, Marktplaats en Bunq account.
• Misbruikte e-mail: [email-adres 3]
In de aangifte PL1300-2021077998 doet mevrouw [naam slachtoffer 1] aangifte van
computervredebreuk. Volgens de aangeefster is haar Facebook, e-mail en Marktplaats account met username [email-adres 3] gehackt.
[verdachte] is naar aanleiding van de aangifte PL1300-2021077998 aangehouden voor computervredebreuk en witwassen. [verdachte] is vervolgens op 13 september 2021 verhoord. [verdachte] geeft in het verhoor aan dat hij woont op het adres [adres 1] .
Uit de gegevens van het Genesis Market account met Client ID 35860, is gebleken dat deze 55 keer gebruik heeft gemaakt van onder andere het IP-adres: [nummer IP adres] .
Uit onderzoek naar het IP-adres [nummer IP adres] is gebleken dat deze te naam gesteld staat op de persoon [naam vader verdachte] op de [adres 1] . Uit onderzoek in de integrale bevragingsystemen van de politie is gebleken dat [naam vader verdachte] , geboren op [geboortedatum 2] 1970 de vader is van onder andere
[verdachte] , geboren op [geboortedatum 1] 2004.
Van Coinbase zijn gegevens ontvangen van twee accounts die rechtstreeks bitcointransacties hebben overgeboekt naar het Genesis Market account met Client ID 35860. De twee accounts zijn hieronder kort beschreven:
Coinbase account 1
Naam: [verdachte]
E-mail: [email-adres 4]
Adres: [adres 1]
Telefoonnummer: [gsm nummer 3]
Coinbase account 2
Naam: [naam zus verdachte]
E-mail: [email-adres 5]
Adres: [adres 1]
Telefoonnummer: [gsm nummer 3]
Uit onderzoek in de integrale bevragingsystemen van de politie is gebleken dat [ [naam zus verdachte] ] de zus van [verdachte] betreft, wonende op de [adres 1] .
Uit onderzoen in de integrale bevragingsystemen van de politie is gebleken dat [naam moeder verdachte] de moeder is van [verdachte] .
Uit het bovenstaande ontstaat het vermoeden dat [verdachte] gebruik maakt van het Genesis Market account met Client ID 35860.
Verbalisant[naam verbalisant 4] heeft zakelijk weergegeven het volgende gerelateerd:
Door Client-ID 35860 werden drie support tickets aangemaakt. Op 5 maart 2021 begint de gebruiker met Client-ID 35860 het volgende gesprek: “Hi, Can i learn how all this information is being obtained? With a RAT [Remote Acces Tool: software die een person in staat stelt om computers op afstand te betreden en te beheren]? I can pay a lot of money fort his.”
Verbalisant[naam verbalisant 5] heeft zakelijk weergegeven het volgende gerelateerd:
[verdachte] ( [geboortedatum 1] -2004) is op 3 augustus 2022, in zijn woning [adres 1] , aangehouden ter zake afpersing/sextortion en hierbij is de woning doorzocht. Hierbij zijn diverse gegevensdragers in beslaggenomen, namelijk telefoons en laptops.
Hierna is door mij op 3, 7 en 8 maart 2023 onderzoek gedaan aan de goederen uit onderzoek ZANZANI die vermoedelijk gebruikt zijn door verdachte [verdachte] .
ANT1.02.01.002 Apple iPhone 7- AALU9836NL
Op 24 februari 2021 stuurt het telefoonnummer [gsm nummer 3] (in gebruik bij [verdachte] ) via WhatsApp naar [gsm nummer 6] (gekoppelde WhatsApp-account aan dit toestel) het rijbewijs van [naam slachtoffer 3] .
ANT1.02.01.003 Apple iPhone 13 pro - AAKU4493NL
De inloggegevens van het Genesis Markt account 35860 ( [naam 2] ), waarmee de
inloggegevens van beide slachtoffers zijn aangekocht, zijn op dit toestel opgeslagen in het wachtwoorden-bestand (keychain.plist, "sleutelhanger" op besturingssysteem iO5) op 21 maart 2021.
Op 15 februari 2021 worden van het account " [naam slachtoffer 3] _" Instagram-cookies op dit toestel aangemaakt.
Ook is het account " [naam slachtoffer 3] _" genoemd in de keychain.plist onder
"users. persistent_accounts".
Op 13 februari 2021 zijn inloggegevens van Zalando opgeslagen bij het wachtwoorden-bestand op dit toestel (keychain.plist, 'sleutelhanger" van besturingssysteem iOS), dit betreft het account van [email-adres 2] .
Daarnaast is bij het wachtwoorden-bestand (keychain.plist, "sleutelhanger" van
besturingssysteem iOS) op dit toestel op 15 februari 2021 het e-mailadres
[email-adres 2] met wachtwoord [wachtwoord] toegevoegd. Dit lijkt sterk op het gebruikte wachtwoord van username " [naam 2] " op Genesis Market, namelijk [wachtwoord] !.
In het wachtwoordbestand (keychain.plist, "sleutelhanger" van besturingssysteem iOS) op dit toestel blijkt dat er ingelogd is op het account " [email-adres 3] " bij Microsoft Outlook.
Verbalisant[naam verbalisant 5] heeft zakelijk weergegeven het volgende gerelateerd:
[verdachte] ( [geboortedatum 1] -2004) is op 3 augustus 2022, in zijn woning [adres 1] , aangehouden ter zake afpersing/sextortion en deze woning is ook doorzocht. Hierbij zijn diverse gegevensdragers in beslaggenomen, namelijk telefoons en laptops.
ANT1.02.01.003 Apple iPhone 13 Pro - AAKU4493NL
Het e-mailadres [email-adres 4] , dat naar voren komt uit de Coinbase-
verstrekking, gekoppeld aan betalingen Genesis Market account " [naam 2] ", is gekoppeld aan dit toestel als "user account". Op dit e-mailadres worden e-mails ontvangen en ook het wachtwoord is genoemd in het wachtwoordenbestand (keychain.plist).
T.a.v. parketnummers 03.166938.23 en 13.027781.22
Uit bovenstaande bewijsmiddelen volgt naar het oordeel van de rechtbank dat verdachte met het Client ID 35860 actief is geweest op de Genesis Market, dat hij op de Genesis Market bots heeft aangeschaft die door misdrijf verkregen persoonsgegevens bevatten, waaronder die van slachtoffers [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 3] , en waarmee hij tevens toegang kon verkrijgen en heeft verkregen tot accounts van deze slachtoffers en de zich daarop bevindende persoonsgegevens. Immers, uit het onderzoek blijkt onder meer dat:
-Client ID 35860 veelvuldig gebruikmaakt van een IP-adres geregistreerd op het woonadres van verdachte op naam van zijn vader;
-de voor de aankoop van de bots benodigde gelden worden gestort vanaf coinbase-accounts die op meerdere manieren zijn te linken aan verdachte, maar onder meer omdat deze op zijn naam en op de naam van zijn zus staan, met vermelding van eenzelfde telefoonnummer eindigend op * [gsm nummer 3] dat op naam staat van zijn moeder, welk telefoonnummer bovendien in een telefoon heeft gezeten die onder verdachte in beslag is genomen, waarbij tevens de originele simkaart van dit nummer onder verdachte in beslag is genomen;
-de onder verdachte in beslag genomen gegevensdragers inloggegevens bevatten van Client ID 35860, dan wel met die gegevensdragers de Genesis Market is bezocht;
-de door Client ID 3586 ingekochte bots onder meer die van de slachtoffers [naam slachtoffer 3] en [naam slachtoffer 1] betroffen en meerdere gegevens van de aan deze slachtoffers toebehorende accounts zijn aangetroffen op de onder verdachte in beslag genomen gegevensdragers;
-Client ID 3586 informeert naar de wederrechtelijke herkomst van de gegevens van Genesis Market en voor die informatie fors wil betalen.
Uit bovenstaande volgt dat verdachte opzettelijk en wederrechtelijk identificerende persoonsgegevens en niet-openbare gegevens van [naam slachtoffer 3] en [naam slachtoffer 1] heeft verworven, onder zich heeft gehad en heeft gebruikt en tevens opzettelijk en wederrechtelijk geautomatiseerde werken met daarop accounts van [naam slachtoffer 3] en [naam slachtoffer 1] is binnengedrongen.
De verdediging heeft ten aanzien van feit 1 en feit 2 op parketnummer 03-166938-23 betoogd dat weliswaar gegevens van het Zalando-account van [naam slachtoffer 3] zijn gevonden op gegevensdragers toegeschreven aan verdachte, maar dat dit nog niet betekent dat hij dat account ook is binnengedrongen en die gegevens heeft gebruikt. [naam slachtoffer 3] is bovendien benaderd door een telefoonnummer dat wordt gelinkt aan een zekere [naam 1] en dus niet aan verdachte. Voor wat betreft de accounts van Facebook en Marktplaats geldt, aldus de verdediging, dat er onvoldoende bewijs is omdat, zo begrijpt de rechtbank, van deze accounts geen gegevens op gegevensdragers van verdachte zijn aangetroffen.
De rechtbank passeert dit verweer. Immers, [naam slachtoffer 3] verklaart dat zijn Zalando-account is gehackt en dat er daadwerkelijk bestellingen zijn gedaan. Hieruit blijkt afdoende dat verdachte dit account ook daadwerkelijk is binnengedrongen en de gegevens heeft gebruikt en niet slechts de gegevens van dat account voorhanden heeft gehad. Ten aanzien van de accounts van Facebook en Marktplaats geldt dat [naam slachtoffer 3] van het binnendringen van deze accounts aangifte heeft gedaan en deze accounts zijn binnengedrongen rond hetzelfde tijdstip dat bijvoorbeeld het Instagram-account van [naam slachtoffer 3] is binnengedrongen. Gezien die omstandigheid kan het niet anders dan dat het verdachte is geweest die met behulp van de Genesis-bot ook [naam slachtoffer 3] ’s Facebook en Marktplaats-account is binnengedrongen. Dat [naam slachtoffer 3] in eerste instantie is benaderd door een telefoon die aan [naam 1] wordt toegeschreven doet aan dit alles niets af. Immers, dat feit wijst er hooguit op dat verdachte mogelijk niet alleen heeft geopereerd. Daar komt bij dat verdachte voor al het belastende bewijs nimmer een verklaring heeft gegeven, terwijl die van hem wel mocht worden verwacht.
De verdediging heeft ten aanzien van feit 3 op het parketnummer 03-166938-23 betoogd dat niet kan worden bewezen dat verdachte de gegevens van Zalando heeft verworven en dat er geen bewijs is dat verdachte gegevens van de Coinbase-account en/of de Marktplaats-account van [naam slachtoffer 3] voorhanden heeft gehad of heeft verworven.
De rechtbank passeert ook dit verweer. Op gegevensdragers van verdachte zijn gegevens van de Zalando-account van [naam slachtoffer 3] aangetroffen. Gezien de bewijsmiddelen kan het niet anders dan dat verdachte die gegevens heeft verkregen door de aankoop en/of inzet van de Genesis-bot, waarmee hij de gegevens dus heeft verworven. Ten aanzien van de Coinbase-account geldt dat [naam slachtoffer 3] in zijn aangifte weliswaar stelt dat de poging om in zijn Coinbase-account in te loggen is mislukt, maar hij verklaart eveneens dat dit komt omdat hij het account middels een tweestaps-beveiliging had beveiligd. Verdachte had dus kennelijk wel gegevens van de Coinbase-account voorhanden en gezien de bewijsmiddelen kan het niet anders dan dat hij die gegevens voorhanden had door de aankoop en/of inzet van de Genesis-bot, waarmee hij die gegevens dus heeft verworven. Ten aanzien van de Marktplaats-account geldt dat [naam slachtoffer 3] hiervan aangifte heeft gedaan en bij de aangifte ook afbeeldingen heeft geplaatst van de goederen die door de hacker op zijn Marktplaats-account te koop zijn aangeboden. Gezien de overige zich in het dossier bevindende bewijsmiddelen geldt dat daarmee afdoende bewijs aanwezig is voor het voorhanden hebben en verwerven van de gegevens van deze account.
Gezien bovenstaande geldt dat alle tenlastegelegde feiten onder parketnummer 03.166938.23 ten aanzien van alle daarin genoemde accounts kunnen worden bewezen.
T.a.v. parketnummers 03.147969.22
De bewijsmiddelen laten geen andere conclusie toe dan dat verdachte degene is geweest die slachtoffer [naam slachtoffer 2] heeft afgedreigd. De rechtbank acht beide feiten wettig en overtuigend bewezen.