ECLI:NL:RBLIM:2024:6804

Rechtbank Limburg

Datum uitspraak
1 oktober 2024
Publicatiedatum
1 oktober 2024
Zaaknummer
03.010810.24
Instantie
Rechtbank Limburg
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Veroordeling voor medeplegen van voorbereidingshandelingen voor het vervaardigen en verhandelen van MDMA en het voorhanden hebben van wapens

Op 1 oktober 2024 heeft de Rechtbank Limburg in Roermond uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die beschuldigd werd van het medeplegen van voorbereidingshandelingen voor het vervaardigen en verhandelen van MDMA, alsook het opzettelijk aanwezig hebben van MDMA, MDMA-HCl, amfetamine, hennep, een ploertendoder en een stroomstootwapen. De verdachte, geboren in 1992 en gedetineerd, werd bijgestaan door mr. T.J.N. Hameleers. De inhoudelijke behandeling vond plaats op 17 september 2024, waarbij de verdachte en zijn raadsman aanwezig waren. De officier van justitie eiste bewezenverklaring van de tenlastelegging, terwijl de verdediging vrijspraak bepleitte op basis van een vermeend vormverzuim. De rechtbank oordeelde dat er voldoende bewijs was voor de betrokkenheid van de verdachte bij de productie en handel in MDMA, en dat de politie rechtmatig had gehandeld bij het binnentreden van de kelderbox van de verdachte. De rechtbank achtte de verdachte schuldig aan meerdere feiten, waaronder het opzettelijk aanwezig hebben van aanzienlijke hoeveelheden MDMA en amfetamine, en het voorhanden hebben van wapens. De rechtbank legde een gevangenisstraf op van 30 maanden, met aftrek van het voorarrest.

Uitspraak

RECHTBANK LIMBURG

Zittingsplaats Roermond
Strafrecht
Parketnummer : 03.010810. 24
Tegenspraak
Vonnis van de meervoudige kamer d.d. 1 oktober 2024
in de strafzaak tegen
[verdachte] ,
geboren te [geboortedatum] 1992,
gedetineerd in de [adres PI] .
De verdachte wordt bijgestaan door mr. T.J.N. Hameleers, waarnemend voor mr. L.P.H. Hameleers, advocaat kantoorhoudende te Roermond.

1.Onderzoek van de zaak

De zaak is inhoudelijk behandeld op de zitting van 17 september 2024. De verdachte en zijn raadsman zijn verschenen. De officier van justitie en de verdediging hebben hun standpunten kenbaar gemaakt.
Deze zaak is gelijktijdig behandeld met de strafzaak tegen medeverdachte [naam medeverdachte 1] met het parketnummer 03.011513. 24 en medeverdachte [naam medeverdachte 2] met het parketnummer 03.010873. 24 .

2.De tenlastelegging

De (gewijzigde) tenlastelegging is als bijlage aan dit vonnis gehecht.
De verdenking komt er, kort en feitelijk weergegeven, op neer dat de verdachte:
al dan niet samen met (een) ander(en) opzettelijk MDMA heeft vervaardigd, geteeld, bereid, bewerkt, verwerkt, verkocht, afgeleverd, verstrekt en/of vervoerd, dan wel aanwezig heeft gehad;
al dan niet samen met (een) ander(en) opzettelijk 11.880 gram MDMA-HCl, 11.605,80 gram MDMA en 373,78 gram amfetamine aanwezig heeft gehad;
opzettelijk 187 gram hennep aanwezig heeft gehad;
al dan niet samen met (een) ander(en) ruimtes heeft gebruikt en diverse voorwerpen en chemicaliën/stoffen voorhanden heeft gehad ter voorbereiding of bevordering van de productie van MDMA;
een ploertendoder voorhanden heeft gehad;
een stroomstootwapen voorhanden heeft gehad.

3.De beoordeling van het bewijs

3.1
Het standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gerekwireerd tot bewezenverklaring van het tenlastegelegde, met dien verstande dat voor feit 2 slechts een bewezenverklaring kan volgen voor het opzettelijk aanwezig hebben van 9,81 kg MDMA-HCl.
Ter terechtzitting van 17 september 2024 heeft medeverdachte [naam medeverdachte 1] in de zaak van de verdachte als getuige een verklaring afgelegd. [naam medeverdachte 1] heeft verklaard dat hij, op verzoek van de verdachte, zijn kelderbox aan hem heeft uitgeleend en hiervoor eenmalig een vergoeding van 500 euro heeft ontvangen. Daarnaast zijn er in de telefoon van medeverdachte [naam medeverdachte 2] en in de telefoon van medeverdachte [naam medeverdachte 1] berichten aangetroffen die duidelijk maken dat de spullen aangetroffen in de woning en in de kelderboxen nummer [nummer 2] en [nummer 1] (waarin de tabletteermachine stond) bij elkaar genomen kunnen worden. Al deze spullen, zo blijkt ook uit het aanvullend rapport van de LFO, zijn bedoeld om te worden gebruikt bij de productie van MDMA. Dat de tabletteermachine niet is bemonsterd, betekent niet dat er geen sprake is (geweest) van productie van MDMA. De crusher – aangetroffen in de woning van de verdachte – test positief op MDMA, alles in kelderbox [nummer 2] zat onder het stof, er zijn lege zakken aangetroffen soortgelijk aan de zakken waar nog MDMA kristallen in zaten en er zijn berichten op de telefoon van medeverdachte [naam medeverdachte 2] , afkomstig van de verdachte, aangetroffen waarin gesproken wordt over hoeveelheden en mixen. Het eerste contact tussen de verdachte en medeverdachte [naam medeverdachte 2] heeft plaatsgevonden op 8 december 2023.
Gelet op de berichten, hetgeen in de kelderboxen en de woning is aangetroffen en hoe het is aangetroffen, maakt dat er volgens het Openbaar Ministerie ondanks dat de tabletteermachine niet is getest, voldoende wettig en overtuigend bewijs is dat er MDMA is bewerkt en verwerkt.
Artikel 359a Sv-verweer
Ten aanzien van het door de verdediging gevoerde verweer dat de politie onrechtmatig de kelderbox is binnengetreden, is de officier van justitie van mening dat de politie geen machtiging nodig heeft om een kelderbox te betreden, nu dit geen woning betreft. Daarnaast is er voldoende verdenking voor een overtreding van de Opiumwet op het moment dat de politie kelderbox [nummer 2] binnen gaat. In de MMA-melding wordt namelijk gesproken over een mogelijk drugslab in kelderbox [nummer 1] aan de [straatnaam] , maar ook dat de eigenaar van dat mogelijke drugslab op nummer [nummer 2] zou wonen. Verbalisanten gaan naar aanleiding van de melding polshoogte nemen en zien dan bij kelderbox [nummer 1] niks, maar zij horen wel gerommel bij kelderbox [nummer 2] . Zij kloppen daar aan, wachten een reactie af, openen dan de deur en zien dan verdachte en medeverdachte [naam medeverdachte 2] staan en dat alles onder het stof zit. Een vormverzuim, als in artikel 359a van het Wetboek van Strafvordering is derhalve volgens het Openbaar Ministerie niet aan de orde.
3.2
Het standpunt van de verdediging
De verdediging heeft zich primair op het standpunt gesteld dat de verdachte dient te worden vrijgesproken, omdat er sprake is van een vormverzuim in de zin van artikel 359a van het Wetboek van Strafvordering en als gevolg daarvan alle aangetroffen spullen in de kelder en woning van de verdachte dienen te worden uitgesloten van het bewijs, nu de verdachte geschonden is in zijn recht op bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer. Het binnentreden van de politie in de kelderbox (en vervolgens woning) van de verdachte op 8 januari 2024 was onrechtmatig. Er was geen redelijk vermoeden van schuld van overtreding van de Opiumwet en de politie had geen machtiging tot binnentreden van de kelderbox.
Subsidiair heeft de verdediging (partieel) vrijspraak bepleit ten aanzien van de feiten 1, 2 en 4. Er zijn geen aanwijzingen voor de productie van tabletten in de woning en kelderbox [nummer 2] . Bovendien is niet gebleken dat de tabletteermachine, aangetroffen in kelderbox [nummer 1] is gebruikt, laat staan door de verdachte. Wat betreft de 11.880 gram MDMA-HCl tenlastegelegd onder feit 2 dient de verdachte te worden vrijgesproken, daar de ‘chain of evidence’ ontbreekt. Ten aanzien van de tenlastegelegde voorbereidingshandelingen onder feit 4 voert de verdediging aan dat de verdachte zelf niet (financieel) bij machte is om de kelderbox zodanig in te richten. Ook is de tabletteermachine niet bij de verdachte aangetroffen en er is geen DNA van de verdachte op de goederen aangetroffen. Hij wist daarnaast niet dat er harddrugs in zijn kelderbox zouden zijn en met alleen dat wat in de woning is aangetroffen, kan niet worden gezegd dat er sprake is van voorbereidingshandelingen.
3.3
Het oordeel van de rechtbank [1]
3.3.1
Artikel 359a Sv-verweer
De rechtbank zal eerst ingaan op de standpunten van de officier van justitie en de raadsman omtrent de rechtmatigheid van het opsporingsonderzoek waaruit het tenlastegelegde is voortgekomen.
Uit het dossier blijkt dat de politie op 8 januari 2024 is binnengetreden in de kelderbox behorend bij de woning van de verdachte met huisnummer [nummer 2] . De rechtbank stelt voorop dat voor het binnentreden van een kelderbox in beginsel geen machtiging tot binnentreden op grond van de Algemene wet op het binnentreden nodig is. Het betreft hier immers geen woning in de zin van laatstgenoemde wet. Daarnaast stelt de rechtbank vast dat er op het moment van binnentreden van de kelderbox voldoende verdenking ten aanzien van een overtreding van de Opiumwet bestond.
Naar aanleiding van een melding bij Meld Misdaad Anoniem over een mogelijk drugslab aan de [straatnaam] nummer [nummer 1] waarbij de eigenaar van dat lab de bewoner van nummer [nummer 2] zou zijn, gaan verbalisanten [naam verbalisant 1] en [naam verbalisant 2] daar ter plaatse. Terwijl zij de deur van kelderbox [nummer 1] controleerden, hoorden zij uit kelderbox [nummer 2] gerommel komen. Verbalisanten klopten vervolgens op de deur van kelderbox [nummer 2] en openden, nadat zij een reactie hoorden, de deur. Zij zagen op dat moment twee mannen onder het stof, meerdere zakken met poeder en een speciekuip en herkenden deze goederen als goederen die worden gebruikt om verdovende middelen te produceren. Pas na deze waarnemingen betraden verbalisanten de kelderbox, daartoe bevoegd op grond van art. 9 lid 1 sub b Opiumwet. Na het aantreffen van deze situatie is vervolgens de woning van de verdachte doorzocht.
Dit alles brengt met zich dat er geen sprake is van een vormverzuim in de zin van artikel 359a van het Wetboek van Strafvordering. Er bestaat derhalve geen aanleiding om de resultaten van de doorzoeking(en) uit te sluiten van het bewijs.
3.3.2
Bewijsmiddelen
Aanleiding
Zoals hierboven reeds omschreven zijn in kelderbox [nummer 2] en de woning van de verdachte diverse goederen aangetroffen die gebruikt zijn en worden bij het produceren van verdovende middelen. Ook kelderbox [nummer 1] , toebehorende aan medeverdachte [naam medeverdachte 1] , wordt doorzocht en daar wordt -onder meer- een tabletteermachine aangetroffen. [2]
Op verzoek van de politie heeft de Landelijke Faciliteit Ontmantelen op 8 en 9 januari onderzoek verricht aan de goederen die waren aangetroffen in de woning en bijbehorende kelderbox aan de [adres] te Venlo en in de kelderbox nummer [nummer 1] van dezelfde straat.
Feit 1, feit 2 en feit 4
De LFO heeft onderzoek verricht in de woning en kelderbox nummer [nummer 2] en kelderbox nummer [nummer 1] gelegen aan de [straatnaam] te Venlo. [3] Van een aantal stoffen zijn monsters afgenomen. Deze monsters zijn
onderzocht door het NFI. [4]
In (A) de kelder behorende bij huisnummer [nummer 2] werden (onder meer) de volgende goederen en stoffen aangetroffen:
- Een witte klaptafel met daarop:
o 1 digitale weegschaal van het merk “Dahongying”;
o 1 zwarte speciekuip van 90 liter vervuild met poeder;
o 1 rvs vergiet;
o 1 grote transparante zak met daarin wit fijn poeder, vermoedelijk (micro)cellulose en een kom, LFO-code: A1-A, SIN van monster AAQX8801NL;
o 1 transparante sealzak met daarin beigekleurig poeder, bevattend MDMA-HCl met een totaalgewicht van 9,81 kg bruto, LFO-code A1-B, SIN van monster: AAQX8802NL;
o 1 kleine sealzak met daarin beige poeder, FD = MDMA HCl, met een totaalgewicht van 2,07 kg;
o 1 witte theekop met daarin cellulose;
o 1 wit A4 papier met daarop recept/mengverhouding tabletteerpoeder;
  • 4 kartonnen dozen met uitgesneden label met transparante zakken met daarin fijn wit poeder, FD = cellulose, met een totaalgewicht van 76,25 kg en 3 zakken tabletteerpoeder van 1 kg.
  • 1 lege doos met uitgesneden label en een losse transparante ongeopende zak met wit poeder, FD = cellulose, van 20 kg.
  • 1 beige vezelversterkte zak met daarin een transparante zak met fijn wit poeder voorzien van etiket ‘magnesium stearate’ met een gewicht van 9,5 kg, vermoedelijk bevattende magnesiumstearaat, LFO-code A4-A, SIN van monster: AAQX8803NL;
  • 1 transparante ongeopende zak van 20 kg met wit poeder, FD = cellulose;
  • 3 ongeopende kartonnen dozen met etiket van “worth” met daarin spuitbussen remreiniger. 16 doosjes met oranje nitril handschoentjes en 1 aangebroken doosje handschoenen;
  • 10 transparante zakken met restant cellulose;
  • 32 zakken gekleurd tabletteerpoeder;
  • 3 zwarte vervuilde speciekuipen van 90 liter;
  • 8 grote lege en vervuilde gripzakken met groene sluitrand ruikend naar MDMA;
  • 1 “Action” tas met daarin:
o 10 rvs boven- en onderstempels t.b.v. een tabletteermachine met een logo van “Ushuaisa Ibiza” met kolibrie vogel
o 10 rvs boven- en onderstempels met een logo van kersen “Pascha”
o 10 rvs losse ronde matrijzen
o 10 boven- en onderstempels met het logo “Ammesia Ibiza”
o 20 losse rvs matrijzen met rechthoekige inkeping passend op de aangetroffen stempels.
In (B) de woning (nr. [nummer 2] ) werden (onder meer) de volgende goederen en stoffen aangetroffen:
  • 1 doos met Chinese test met daarin 7 witte stoffen nieuwe ongebruikte filterzakken t.b.v. een crusher. 2 stukken dikke slang. 4 kleine zakjes tabletteerpoeder, diverse kleuren groen, voorzien van teksten ‘code 6511’ en ‘code 6512’;
  • 1 zwarte vervuilende speciekuip van 90 liter;
  • 1 sealmachine van het merk “Wu-hsing” 2,5 amp;
  • 1 doosje inhoudende reserve schakelaar t.b.v. tabletteermachine;
  • 1 doos inhoudende vacuümeer-zakken;
  • Stapel grote zwarte sealzakken;
  • Een rvs-crusher met stofzak en restanten beige poeder, bevattend MDMA-HCl, LFO-code B7-A, SIN van monster: AAQX8806NL;
  • Een doos inhoudende onder- en bovenstempels en matrijzen t.b.v. tabletteermachine. Nieuw en ongebruikt voorzien van logo’s “Minions” en “Sheeba”;
  • Onder in keukenkastje: kleine weegschaal, vergiet en zeef, alle vervuild. Een witte kom met roze poeder en een roze kom met restant kristallen, indicatief = MDMA;
  • 1 keukenblender van ‘Blokker’, vervuild met restanten witte pasta, indicatief = amfetamine;
  • 1 doosje inhoudende een zakje met zwarte inbus schroefjes t.b.v. het vastzetten van matrijzen in een tabletteermachine;
  • Een witte kunststof bak met daarin een klein koffertje met pH tester van het merk “Apera”. 5 flesjes pH4 (roze) en 4 flesjes pH7 (groen) buffervloeistof.
In (C) de kelder (nr. [nummer 1] ) werden (onder meer) de volgende goederen en stoffen aangetroffen:
  • 11 dozen met daarin een zak met wit fijn poeder, vermoedelijk (micro)cellulose met een nettogewicht van 20 kg, LFO-code C1-A, SIN van monster: AAQX8804NL;
  • 1 transparante zak met daarin 3 zakken van 1 kg met roze tabletteerpoeder en 4 zakken van 1 kg met antracietkleurig tabletteerpoeder;
  • (…)
  • Een tabletteermachine (rondloper) met 10 onderstempels en 10 matrijzen. (…) Vervuild met groen tabletteerpoeder. Chinese afkomst. Op de machine stond een bus remreiniger. (…) De machine was ontkoppeld van de netstroom. De kap en vulmond lagen op de grond achter de machine. Op de vensterbank stond een houten kistje met gereedschap noodzakelijk voor de machine. Na aansluiten van de machine op het netstoom bleek deze normaal te functioneren.
Interpretatie LFO
De aangetroffen goederen en stoffen zijn typische goederen en stoffen die passen bij het bewerken van MDMA en het slaan van XTC tabletten.
De rapportage van het NFI, voor zover inhoudende: [5]
Kenmerk
Omschrijving
Resultaat
AAQX8802NL / A1-B
Crèmekleurig poeder, volgens opgave afkomstig uit: “1 transparante seal zak met daarin beigekleurig poeder. FD = MDMA-HCl. Totaal 9,81 kg bruto, monster van beige poeder uit grote seal zak.”
Bevat MDMA-HCl
Door
verbalisanten [naam verbalisant 3] en [naam verbalisant 4]werd een onderzoek ingesteld aan de aangeboden partij
verdovende middelenmet de genoemde goednummers. [6]
Sporendrager
Goednummer: 1669318. Dit goed is aangetroffen in de slaapkamer op het bed van beslagene, [adres] te Venlo. [7]
SIN: AAQQ7672NL
Omschrijving: het betrof circa 5450 driehoekige tabletten welke aan de ene zijde roze en aan de andere zijde grijs van kleur waren. De tabletten varieerden in grootte en in de verdeling tussen de roze en de grijze kleur. De roze gekleurde zijde bevatte een afbeelding van een doodshoofd en de grijs gekleurde zijde bevatte een breuklijn en een cirkel met de letters 'NL' daarin.
Gewicht netto: 3007,20 gram
Monster A
SIN: AARD8072NL
Plaats veiligstellen: afkomstig uit goed met SIN AAQQ7672NL
Sporendrager
Goednummer: 1669322. Dit goed is aangetroffen in de slaapkamer op het bed van beslagene, [adres] te Venlo. [8]
SIN: AAQQ7673NL
Omschrijving: het betrof 56 driehoekige tabletten welke aan de ene zijde roze en aan de andere zijde grijs van kleur waren. De tabletten varieerden in grootte en in de verdeling tussen de roze en de grijze kleur. De roze gekleurde zijde bevatte een afbeelding van een doodshoofd en de grijs gekleurde zijde bevatte een breuklijn en een cirkel met de letters 'NL' daarin.
Gewicht netto: 34,10 gram
Monster B
SIN: AARD8071NL
Plaats veiligstellen: afkomstig uit SIN AAQQ7673NL
Sporendrager
Goednummer: 1669473. Dit goed is aangetroffen in de vriezer in de keuken in de woning [adres] te Venlo. [9]
SIN: AAQQ7675NL
Omschrijving: het betrof 1 opengescheurde Politie Inbeslagname Zak met nummer 72302199 met daarin 1 transparante kunststof ziplock zak met geel gekleurde sluiting, met in de ziplock zak wit gekleurde pasta.
Gewicht netto: 373,79 gram
Monster C
SIN: AARD8073NL
Plaats veiligstellen: afkomstig uit SIN AAQQ7675NL
Sporendrager
Goednummer: 1669461. Dit goed is aangetroffen in een keukenkast, rechts onderin, woning [adres] te Venlo. [10]
SIN: AAQX0201NL
Omschrijving: het betrof 1 transparant kunststof bakje met bijbehorend semi-transparant blauw gekleurd kunststof deksel met daarin roze gekleurd poeder.
Gewicht netto: 92,37 gram
Monster D
SIN: AARD8069NL
Plaats veiligstellen: afkomstig uit SIN AAQX0201NL
Sporendrager
Goednummer: 1669321. Dit goed is aangetroffen in de slaapkamer op het bed van beslagene, [adres] te Venlo. [11]
SIN: AAQX0202NL
Omschrijving: het betrof circa 390 driehoekige tabletten welke aan de ene zijde roze en aan de andere zijde grijs van kleur waren. De tabletten varieerden in grootte en in de verdeling tussen de roze en de grijze kleur. De roze gekleurde zijde bevatte een afbeelding van een doodshoofd en de grijs gekleurde zijde bevatte een breuklijn en een cirkel met de letters 'NL' daarin.
Gewicht netto: 248,13 gram
Monster E
SIN: AARD8070NL
Plaats veiligstellen: afkomstig uit SIN AAQX0202NL
Sporendrager
Goednummer: 1669319. Dit goed is aangetroffen in de slaapkamer op het bed van beslagene, [adres] te Venlo. [12]
SIN: AAQX0203NL
Omschrijving: het betrof bruin tot grijs gekleurde brokken kristallen in verschillende groottes.
Gewicht bruto: 8224 gram
Monster F
SIN: AARD8074NL
Plaats veiligstellen: afkomstig uit SIN AAQX0203NL
De rapportages van het NFI, voor zover inhoudende: [13]
Kenmerk
Omschrijving FO
Conclusie
AARD8072NL
Gleuftablet, roze + grijs, uit 3007,20 gram
Bevat MDMA
Kenmerk
Omschrijving FO
Conclusie
AARD8071NL
Gleuftablet, roze + grijs, uit 34,10 gram
Bevat MDMA
Kenmerk
Omschrijving FO
Conclusie
AARD8073NL
Pasta, wit, uit 373,79 gram
Bevat amfetamine
Kenmerk
Omschrijving FO
Conclusie
AARD8069NL
Poeder, roze, uit 92,37 gram
Bevat MDMA
Kenmerk
Omschrijving FO
Conclusie
AARD8070NL
Gleuftablet, roze + grijs, uit 248,13 gram
Bevat MDMA
Kenmerk
Omschrijving FO
Conclusie
AARD8074NL
Kristallen, bruin/grijs, uit 8224 gram
Bevat MDMA
Door
verbalisanten [naam verbalisant 4] en [naam verbalisant 5]werd forensisch onderzoek verricht naar de
biologische sporenaan onder meer: [14]
Sporendrager
Goednummer: 1673720
SIN: AARH0052NL
Omschrijving: gesealde zak met roze en grijs gekleurde tabletten (aaqq7672nl). De verpakking van verdovende middelen met het goednummer 1669318.
De onderzoeksvraag was om de sporendrager te bemonsteren op gebruikssporen.
Veiliggestelde sporen:
Spoornummer: 92471
SIN: AARH0046NL
Relatie met SIN: AARH0052
Plaats veiligstellen: vanaf sealrand +- 8 cm buz en biz van de zak m.u.v. de zeer bevuilde delen
De
forensisch DNA-deskundige dr. M. Moorlagheeft onderzoek gedaan naar het verkregen DNA-spoor en rapporteerde daar als volgt over: [15]
Het TMFI (The Maastricht Forensic Institute) heeft het DNA-profiel van de verdachte vergeleken met (onder meer) de sporendrager met SIN AARH0046.
Daarbij is vastgesteld dat het DNA-profiel verkregen uit het biologisch spoor overeenkomt met het DNA-profiel van de verdachte [naam medeverdachte 2] . De resultaten van het onderzoek zijn extreem veel waarschijnlijker (> 1.000.000) wanneer de bemonstering van het spoor DNA bevat van de verdachte [naam medeverdachte 2] en drie onbekende, niet verwante personen, dan wanneer de bemonstering van het spoor DNA bevat van vier onbekende, niet verwante personen.
De getuigenverklaring van medeverdachte [naam medeverdachte 1] afgelegd ter terechtzitting van 17 september 2024,voor zover inhoudende – zakelijk weergegeven –:
[naam verbalisant 5] heeft mij gevraagd of hij mijn kelderbox mocht gebruiken. Ik heb de kelderbox behorend bij mijn woning (nr. [nummer 1] ) vanaf vorig jaar eind augustus uitgeleend aan [naam verbalisant 5] . Ik heb hiervoor eenmalig een bedrag van 500 euro gekregen.
Verbalisant [naam verbalisant 6] heeft(onder meer)
onderzoek gedaan naar de inbeslaggenomen telefoon van de verdachte [naam medeverdachte 2]en relateert als volgt: [16]
Toestel 1:
Dit toestel werd onder verdachte [naam medeverdachte 2] in beslag genomen en zal in dit proces-verbaal nader genoemd worden als toestel 1:
Merk: Apple
Type: iPhone 12
Goednummer: 1669267 [17]
In toestel 1 zag ik dat er tussen 8 december 2023 en 2 januari 2024 in totaal 23 oproepen geregistreerd waren met het nummer [nummer 3] en daaraan de contactnaam [verdachte] gekoppeld.
Tevens zag ik, in toestel 1, 295 inkomende Signal berichten gericht aan [naam medeverdachte 2] ( [naam medeverdachte 2] ) en afkomstig van [verdachte] (+ [gsm nummer 1] ). Het eerste bericht kwam binnen op 13 december 2023 en het laatste bericht kwam binnen op 8 januari 2024. Inhoudelijk lijken deze berichten te gaan over het produceren en verkopen van verdovende middelen.
Enkele berichten afkomstig van [verdachte] (+ [gsm nummer 1] ): [18]
7-1-2024 - 08:29 uur: kom je nu sleutel brengen
4-1-2024 - 14:36 uur: [alias 1] is geweest
3-1-2024 – 17:37 uur: Yo [alias 2] komt 100 loss welke geven die wat na [naam] gingen of
2-1-2024 – 20:38 uur: Yo zou ik morgen na [alias 3] rijden
2-1-2024 – 14:47 uur: Moet ik helpen
1-1-2024 – 16:44 uur: [alias 2] mailt voor 1k
29-12-2023 – 18:17 uur: Eerste doos
29-12-2023 – 18:17 uur: 9 volle en 1 van 2.805 kg
29-12-2023 – 17:49 uur: 30.295 kg
29-12-2023 – 17:38 uur: 57
29-12-2023 – 17:34 uur: 5.46g
28-12-2023 – 16:05 uur: [alias 1] is nu hier weet je er van die 800 €later
28-12-2023 – 12:35 uur: 3 volle en 1 van 2.630kg
27-12-2023 – 17:29 uur: [alias 4] is even hier … Hij zegt dat wijf is afgekoeld ma geloof da niks van … plantage thuis
27-12-2023 – 17:08 uur: jij heb groen plan ace
27-12-2023 – 17:03 uur: Als ik dalijk een probleem door hem heb . heeft die problemen met mij . die kanker junk
27-12-2023 – 16:40 uur: Yoo die buurman heeft beetje gezeik die chik
27-12-2023 – 11:22 uur: 19 kg afgegooid
25-12-2023 – 21:35 uur: [alias 2] 1 k hij mailt me
23-12-2023 – 15:38 uur: met [alias 1] is gelukt
23-12-2023 – 11:01 uur: geloof je wat je met die Indo doet
22-12-2023 – 19 :51 uur: Die [alias 1] 10k
22-12-2023 – 19 :38 uur: 930g zonder zak, 70g weg, vandaag iemand 10g gepakt nog, die gramas en die André
22-12-2023 – 15:05 uur: [alias 2] 2k
22-12-2023 – 14:13 uur: 3000 maken of
21-12-2023 – 16:30 uur: 2.370 kg, 1 zak
20-12-2023 – 12:28- 12:31 uur: ben nu bezig puncher, doe die gewoon los ok, welke is margrenta, roze
19 -12-2023 – 14:43 uur: 16.400
19 -12-2023 – 12:15 uur: [alias 3] belde net rond 15:00 komen
18-12-2023 – 19 :34 uur: 15 volle zakken en 1 van 2.790 kg, Moncler
18-12-2023 – 18:22 uur: Chiba 6,17g. Moncler 7,93 g. Punisher 6.39 g
18-12-2023 – 12:38 uur: die halve moet groen
18-12-2023 – 08:07 uur: Yo 7k geef die hij is er 10 min
16-12-2023 – 17:30 uur: Yo die halve is pas half 9? Klaar ben nu KFC halen kom erna sleutel halen ok
15-12-2023 – 18: 19 -18:29 uur: Moet ik die hele doos af gooien. Yo zijn wel ma 5 ringen bij
15-12-2023 – 14:47 uur: [alias 2] moet 2 k en 100 losse rond avond
15-12-2023 – 13:52 uur: onderweg [alias 3]
14-12-2023 – 22:48 – 23:08 uur: Yo (afbeelding), deze, welke nog meer dan, die toch en die groen redbul erbij 2k, hij komt later niet vandaag, hij schrijf 10k totaal, van 27c en 22c, geef zijn nog maar paar stuks die.
14-12-2023 – 14:39 uur: ben mixen nog
13-12-2023 – 10:42 uur – 19 :04 uur: Neger kut roze, …, jaa 5k die groen.
Verdachte [naam verbalisant 5]verklaart bij de politie onder meer: [19]
V: Van welke telefoonnummers maak jij gebruik?
A: [gsm nummer 2] . Dat is mijn enige nummer.
Feit 3: opzettelijk aanwezig hebben softdrugs
Verbalisant
[naam verbalisant 7]heeft in het
proces-verbaal van doorzoeken van de woning en kelderbox nr. [nummer 2]onder meer het volgende gerelateerd: [20]
Op dinsdag 9 januari 2024, werd om 12.14 uur, de woning gelegen aan de [adres] , binnen getreden ter doorzoeking en inbeslagneming van mogelijke aanwezige middelen / goederen voorkomend op lijst I van de Opiumwet en ter in beslagname van zogenoemde gegevensdragers.
In de woning werden onder meer de navolgende goederen/ middelen aangetroffen en in beslag genomen.
Keuken:
- In de hoge keukenkast twee zakjes met henneptoppen (75 gram bruto), voorkomend op lijst II van de Opiumwet. Dit goed werd in beslaggenomen onder goednummer 1669508.
Woonkamer:
- In de lade van de salontafel en op de salontafel, zakjes met henneptoppen (totaal 14 gram bruto), voorkomend op lijst II van de Opiumwet. Dit goed werd in beslaggenomen onder goednummer 1669480.
Slaapkamer (aangrenzend aan de woonkamer)
- In het rechter gedeelte van de kledingkast, in een witte bigshopper een zak met henneptoppen (98 gram bruto), voorkomend op lijst II van de Opiumwet. Dit goed werd in beslaggenomen onder goednummer 1669505.
Feit 5 en feit 6: wapens voorhanden hebben
Verbalisant
[naam verbalisant 7]heeft in het
proces-verbaal van doorzoeken van de woning en kelderbox nr. [nummer 2]onder meer het volgende gerelateerd: [21]
Op dinsdag 9 januari 2024, werd om 12.14 uur, de woning gelegen aan de [adres] , binnen getreden ter doorzoeking en inbeslagneming van mogelijke aanwezige middelen / goederen voorkomend op lijst I van de Opiumwet en ter in beslagname van zogenoemde gegevensdragers.
In de woning werden onder meer de navolgende goederen aangetroffen en in beslag genomen.
Woonkamer:
- In de lade van de salontafel een ploertendoder (categorie I wapen) en een taser (categorie II wapen).
De ploertendoder werd in beslaggenomen onder goednummer 1669432. Het stroomstootwapen werd in beslaggenomen onder goednummer 1669464.
Door
verbalisant [naam verbalisant 8]werd een onderzoek ingesteld naar de op de [adres] te Venlo inbeslaggenomen
wapens. [22] Hieruit is het volgende naar voren gekomen:
Wapen
Goednummer
Resultaat onderzoek
Ploertendoder, aangetroffen in de lade van de salontafel in de woonkamer in de woning [adres] te Venlo
1669432
een wapen in de zin van artikel 2 lid
1, Categorie I onder 3 van de Wet wapens en munitie
Stroomstootwapen, aangetroffen in de lade van de salontafel in de woonkamer in de woning [adres] te Venlo
1669464
een wapen in de zin artikel 2 lid 1, Categorie II onder 5 van de Wet wapens en munitie
3.3.3
Bewijsoverwegingen
De rechtbank merkt allereerst op dat hetgeen door de verdediging is aangevoerd zich toespitst op de bewijsmiddelen afzonderlijk. De rechtbank bekijkt de bewijsmiddelen in onderlinge samenhang, wat leidt tot de volgende overwegingen.
Algemeen
De rechtbank stelt op basis van bovengenoemde bewijsmiddelen vast dat op 8 januari 2024 in de kelderbox en woning aan de [adres] te Venlo, waar de verdachte op dat moment woonachtig was, voorwerpen en stoffen voor de productie van MDMA en MDMA zijn aangetroffen en dat de verdachte tevens toegang had tot de kelderbox van woning [nummer 1] .
Feit 1
De rechtbank overweegt dat uit het dossier is gebleken dat de politie op 8 januari 2024 de verdachte en medeverdachte [naam medeverdachte 2] , onder het stof, in kelderbox [nummer 2] heeft aangetroffen. In deze kelderbox bleken voorwerpen en stoffen aanwezig te zijn die wijzen op de productie van MDMA. In de slaapkamer van de woning van de verdachte werden op het bed meerdere zakken met tabletten MDMA aangetroffen. Naast onderzoek aan de aangetroffen middelen, is er onderzoek gedaan aan – onder meer – de telefoon van medeverdachte [naam medeverdachte 2] . Uit dit onderzoek blijkt dat er op 8 december 2023 voor het eerst telefonisch contact is geweest tussen de verdachte en medeverdachte [naam medeverdachte 2] . Daarnaast zijn op de telefoon van medeverdachte [naam medeverdachte 2] berichten, afkomstig van de verdachte, aangetroffen waarin duidelijk wordt gesproken over de productie van en handel in verdovende middelen, zoals bijvoorbeeld het ‘mixen’.
De rechtbank acht derhalve wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte samen met medeverdachte [naam medeverdachte 2] (en anderen) in de periode van 8 december 2023 tot en met 8 januari 2024 opzettelijk tabletten MDMA heeft vervaardigd, verkocht, afgeleverd, verstrekt en/of vervoerd.
Feit 4
De rechtbank is van oordeel dat gelet op de bewijsmiddelen, waaronder de inhoud van de berichten, waarin wordt gesproken over bijvoorbeeld ‘mixen’ en mengverhoudingen, het gegeven dat de verdachte en medeverdachte [naam medeverdachte 2] onder het stof in kelderbox [nummer 2] werden aangetroffen en de bevindingen van de LFO en het NFI, namelijk dat er in de kelderbox voorwerpen en stoffen aanwezig waren voor de productie van MDMA, wettig en overtuigend kan worden bewezen dat de verdachte naast twee ruimtes, voorwerpen en stoffen voorhanden heeft gehad, waarvan hij wist dat die bestemd waren voor de (voorbereiding van de) productie van MDMA.
De rechtbank gaat hierbij uit van het uitgangspunt dat een bewoner weet welke voorwerpen zich in zijn of haar woning bevinden en dat hetgeen zich daar bevindt, zich ook in zijn of haar machtssfeer bevindt. Het is bij deze stand van zaken aan de verdachte – het waren immers zijn woning en kelderbox – om feiten en omstandigheden aan te voeren die aannemelijk maken dat anderen deze voorwerpen en grondstoffen binnen zijn machtssfeer hebben gebracht zonder zijn medeweten. Een dergelijke verklaring is echter achterwege gebleven, nu de verdachte zich ten aanzien van bijna alle aan hem gestelde vragen zich heeft beroepen op zijn zwijgrecht.
Medeplegen
De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte samen met medeverdachte [naam medeverdachte 2] (en anderen) in de periode van 8 december 2023 tot en met 8 januari 2024 opzettelijk MDMA heeft vervaardigd, verkocht, afgeleverd, verstrekt en/of vervoerd
(feit 1)en dat hij samen met medeverdachte [naam medeverdachte 2] (en anderen) op 8 januari 2024 goederen en stoffen voorhanden heeft gehad die bestemd waren voor (de voorbereiding van) de productie van MDMA
(feit 4).
Feit 2
De rechtbank oordeelt dat voor de onder feit 2 tenlastegelegde hoeveelheid MDMA-HCl, enkel wettig en overtuigend bewezen kan worden dat de verdachte 9,81 kg MDMA-HCl opzettelijk aanwezig heeft gehad en voor het overige dient te worden vrijgesproken.
Dat betekent dat de rechtbank ten aanzien van feit 2 wettig en overtuigend bewezen acht dat de verdachte 9.810 gram MDMA-HCl, 11.605,80 gram MDMA en 373,78 gram amfetamine opzettelijk aanwezig heeft gehad.
Medeplegen
Nu de verdachte samen met medeverdachte [naam medeverdachte 2] in de kelder, waar de MDMA-HCl lag, is aangetroffen en er DNA van medeverdachte [naam medeverdachte 2] op een van de zakken MDMA in de slaapkamer van de verdachte is aangetroffen, zal de rechtbank ook hier medeplegen wettig en overtuigend bewezen achten.
Feit 3, feit 5 en feit 6
De rechtbank acht de onder 3, 5 en 6 tenlastegelegde feiten op grond van de inhoud van voornoemde bewijsmiddelen, wettig en overtuigend bewezen.
3.4
De bewezenverklaring
De rechtbank acht bewezen dat de verdachte
T.a.v. feit 1:
in de periode van 8 december 2023 tot en met 8 januari 2024 in de gemeente Venlo, tezamen en in vereniging met een of meer anderen, opzettelijk heeft vervaardigd, verkocht, afgeleverd, verstrekt en/of vervoerd, een hoeveelheid tabletten bevattende MDMA, zijnde MDMA een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I;
T.a.v. feit 2:
in de periode van 8 januari 2024 tot en met 9 januari 2024 in de gemeente Venlo, tezamen en in vereniging met een of meer anderen, opzettelijk aanwezig heeft gehad
- in de kelderbox (nr. [nummer 2] ) ongeveer 9.810 gram, van een materiaal bevattende MDMA-HCl, zijnde MDMA-HCl, en
- in de woning (nr. [nummer 2] ) ongeveer 11.605,80 gram, van een materiaal bevattende MDMA, zijnde MDMA, en
- in de woning (nr. [nummer 2] ) ongeveer 373,78 gram amfetamine, van een materiaal bevattende amfetamine, zijnde amfetamine
(telkens) een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I;
T.a.v. feit 3:
in de periode van 8 januari 2024 tot en met 9 januari 2024 in de gemeente Venlo opzettelijk aanwezig heeft gehad ongeveer 187 gram, in elk geval een hoeveelheid van meer dan 30 gram hennep(toppen), zijnde hennep een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst II;
T.a.v. feit 4:
op 8 januari 2024 in de gemeente Venlo, althans in Nederland tezamen en in vereniging met een of meer anderen, om een feit, bedoeld in het vierde of vijfde lid van artikel 10 van de Opiumwet, voor te bereiden en/of te bevorderen, te weten
- het opzettelijk bereiden, verkopen, afleveren, verstrekken en/of vervoeren, en/of
- het opzettelijk vervaardigen van een of meer hoeveelheden MDMA, in elk geval een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I,
- zich en een ander gelegenheid en/of middelen tot het plegen van dat feit heeft getracht te verschaffen,
- voorwerpen en/of stoffen, voorhanden heeft gehad, waarvan hij, verdachte en zijn mededader(s), wisten dat zij bestemd waren tot het plegen van dat feit,
door
- ruimtes (te weten twee bergingen) te gebruiken en laten gebruiken voor de productie van synthetische drugs,
- chemicaliën en grondstoffen, te weten een hoeveelheid cellulose, magnesium stearaat en diverse kleurstoffen en meerdere onderdelen van (een) productieopstelling(en) voorhanden te hebben, waaronder matrijzen, nitril handschoenen, bovenstempels en onderstempels, tabletteermachine, gripzakken, sealapparaat, speciekuipen, vergiet, spuitbussen remreiniger, keukenblender en een weegschaal,
waarvan verdachten wisten dat die bestemd waren tot het plegen van die feiten;
T.a.v. feit 5:
op 9 januari 2024 in de gemeente Venlo, een wapen, van categorie I, onder 3° van de Wet wapens en munitie, te weten een ploertendoder, voorhanden heeft gehad;
T.a.v. feit 6:
op 9 januari 2024 in de gemeente Venlo een wapen van categorie II, onder 5 van de Wet wapens en munitie, te weten een stroomstootwapen, zijnde een voorwerp waarmee door een elektrische stroomstoot personen weerloos konden worden gemaakt of pijn kon worden toegebracht voorhanden heeft gehad.
De rechtbank acht niet bewezen hetgeen meer of anders is ten laste gelegd. De verdachte zal daarvan worden vrijgesproken.

4.De strafbaarheid van het bewezenverklaarde

Het bewezenverklaarde levert de volgende strafbare feiten op:
T.a.v. feit 1:
medeplegen van opzettelijk handelen in strijd met het in artikel 2 onder D van de Opiumwet gegeven verbod
T.a.v. feit 2:
medeplegen van opzettelijk handelen in strijd met het in artikel 2 onder C van de Opiumwet gegeven verbod
T.a.v. feit 3:
opzettelijk handelen in strijd met het in artikel 3 onder C van de Opiumwet gegeven verbod
T.a.v. feit 4:
medeplegen van een feit, bedoeld in het vierde lid van artikel 10 van de Opiumwet, voor te bereiden of te bevorderen door gelegenheid tot het plegen van dat feit te verschaffen
en
medeplegen van een feit, bedoeld in het vierde lid van artikel 10 van de Opiumwet, voor te bereiden of te bevorderen door voorwerpen en stoffen voorhanden te hebben, waar hij weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat zij bestemd zijn tot het plegen van dat feit
T.a.v. feit 5:
handelen in strijd met artikel 13, eerste lid, van de Wet wapens en munitie
T.a.v. feit 6:
handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie
Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de feiten uitsluiten.

5.De strafbaarheid van de verdachte

De verdachte is strafbaar, omdat geen feiten of omstandigheden aannemelijk zijn geworden die zijn strafbaarheid uitsluiten.

6.De straf en/of de maatregel

6.1
De vordering van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gevorderd aan de verdachte op te leggen een gevangenisstraf voor de duur van 42 maanden, met aftrek van het voorarrest.
De officier van justitie heeft bij de formulering van zijn strafeis acht geslagen op de ernst van de strafbare feiten en de persoon van de verdachte. In de woning en kelderbox van de verdachte zijn zowel verdovende middelen als voorbereidingsmiddelen voor de productie van MDMA aangetroffen. Het behoeft geen discussie dat de productie van verdovende middelen veel gevaar met zich brengt en dat enkel een gevangenisstraf hiervoor passend is.
6.2
Het standpunt van de verdediging
De verdediging heeft verzocht de strafmaat te matigen.
De raadsman voert daartoe aan dat de verdachte een bewogen verleden heeft en dat zijn zoon door diens moeder is ontvoerd naar Egypte. In die moeilijke periode heeft de verdachte zich in zijn handelen laten leiden door gevoelens van machteloosheid.
6.3
Het oordeel van de rechtbank
Bij de bepaling van de op te leggen straf is gelet op de aard en ernst van hetgeen bewezen is verklaard, op de omstandigheden waaronder het bewezenverklaarde is begaan en op de persoon van de verdachte, zoals een en ander uit het onderzoek ter terechtzitting naar voren is gekomen.
Ernst van de feiten
De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een reeks strafbare feiten. Zo heeft hij samen met een ander harddrugs, waaronder MDMA, vervaardigd, verhandeld en opzettelijk aanwezig gehad. Ook heeft hij een meer dan toegestane hoeveelheid hennep opzettelijk aanwezig gehad. Daarnaast heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan het plegen van voorbereidingshandelingen voor de productie van MDMA. Tot slot heeft hij een ploertendoder en een stroomstootwapen voorhanden gehad.
Het is een feit van algemene bekendheid dat verdovende middelen schadelijk zijn voor de gezondheid van gebruikers ervan. Bovendien gaat de handel in en het gebruik van verdovende middelen vaak gepaard met verschillende vormen van (ernstige) criminaliteit, waardoor de samenleving ernstige schade wordt berokkend. Het is algemeen bekend dat anderen veel overlast ondervinden van de handel in en het gebruik van verdovende middelen. Door onder meer MDMA te vervaardigen, verhandelen en aanwezig te hebben, heeft de verdachte hieraan een bijdrage geleverd.
Persoon van de verdachte
Bij het bepalen van de aard en de duur van de strafoplegging heeft de rechtbank naast de ernst van de feiten ook acht geslagen op de persoon van de verdachte. De rechtbank heeft kennisgenomen van het strafblad van de verdachte van 20 augustus 2024, het reclasseringsadvies van 30 augustus 2024 en hetgeen over de persoon van de verdachte ter terechtzitting naar voren is gekomen.
Straf
De rechtbank is van oordeel dat de officier van justitie, gelet op het voorgaande, in zijn eis de enige passende strafmodaliteit heeft gekozen, te weten een gevangenisstraf. Wel zal de rechtbank een gevangenisstraf van kortere duur opleggen dan door de officier van justitie is gerekwireerd, omdat zij de gevorderde straf, gelet op straffen in vergelijkbare zaken, te fors acht.
Alles overwegende acht de rechtbank een gevangenisstraf voor de duur van 30 maanden, met aftrek van de tijd die de verdachte reeds in voorarrest heeft doorgebracht, passend.
Tenuitvoerlegging van de opgelegde gevangenisstraf zal volledig plaatsvinden binnen de penitentiaire inrichting, tot het moment dat de verdachte in aanmerking komt voor deelname aan een penitentiair programma, als bedoeld in artikel 4 Penitentiaire beginselenwet of tot het moment dat de regeling van voorwaardelijke invrijheidsstelling aan de orde is, als bedoeld in artikel 6:2:10 Wetboek van Strafvordering.

7.Het beslag

De rechtbank stelt vast dat zij geen beslissing over het beslag hoeft te nemen, nu daar gelet op de aangekondigde ontnemingsvordering, conservatoir beslag op ligt.

8.De wettelijke voorschriften

De beslissing berust op de artikelen 47 en 57 van het Wetboek van Strafrecht, de artikelen 2, 3, 10, 10a en 11 van de Opiumwet en de artikelen 13, 26 en 55 van de Wet wapens en munitie.

9.De beslissing

De rechtbank:
Bewezenverklaring
  • verklaart het tenlastegelegde bewezen zoals hierboven onder 3.4 is omschreven;
  • spreekt de verdachte vrij van wat meer of anders is ten laste gelegd;
Strafbaarheid
  • verklaart dat het bewezenverklaarde de strafbare feiten oplevert zoals hierboven onder 4. is omschreven;
  • verklaart de verdachte strafbaar;
Straf
  • veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf van 30 maanden;
  • beveelt dat de tijd die door de veroordeelde vóór de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in voorarrest is doorgebracht, bij de uitvoering van deze gevangenisstraf in mindering zal worden gebracht.
Dit vonnis is gewezen door mr. M.J.M. Goessen, voorzitter, mr. S.A.M.C. van de Winkel en mr. dr. D.L.F. de Vocht, rechters, in tegenwoordigheid van mr. L.M.N.F. Roelofs, griffier, en uitgesproken ter openbare zitting van 1 oktober 2024.
Buiten staat
Mr. dr. D.L.F. de Vocht en mr. M.J.M. Goessen zijn niet in de gelegenheid dit vonnis mede te ondertekenen.
BIJLAGE: De (gewijzigde) tenlastelegging
Aan de verdachte is ten laste gelegd dat
T.a.v. feit 1:
hij in of omstreeks de periode van 8 december 2023 tot en met 8 januari 2024 in de gemeente Venlo, althans in Nederland, tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen, opzettelijk heeft vervaardigd, geteeld, bereid, bewerkt, verwerkt, verkocht, afgeleverd, verstrekt en/of vervoerd, in elk geval opzettelijk aanwezig heeft gehad, een hoeveelheid tabletten bevattende MDMA, zijnde MDMA een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I, dan wel aangewezen krachtens het vijfde lid van artikel 3a van die wet
T.a.v. feit 2:
hij in of omstreeks de periode van 8 januari 2024 tot en met 9 januari 2024 in de gemeente Venlo, althans in Nederland tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen,
opzettelijk aanwezig heeft gehad
- in de kelderbox (nr. [nummer 2] ) ongeveer 11.880 gram, in elk geval een hoeveelheid van een materiaal bevattende MDMA-HCl, zijnde MDMA-HCl, en/of
- in de woning (nr. [nummer 2] ) ongeveer 11.605,80 gram, in elk geval een hoeveelheid van een materiaal bevattende MDMA, zijnde MDMA, en/of
- in de woning (nr. [nummer 2] ) ongeveer 373,78 gram amfetamine, in elk geval een hoeveelheid van een materiaal bevattende amfetamine, zijnde amfetamine
(telkens) een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I, dan wel aangewezen krachtens het vijfde lid van artikel 3a van die wet
T.a.v. feit 3:
hij in of omstreeks de periode van 8 januari 2024 tot en met 9 januari 2024 in de gemeente Venlo
opzettelijk aanwezig heeft gehad ongeveer 187 gram, in elk geval een hoeveelheid van meer dan 30 gram hennep(toppen), zijnde hennep
een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst II, dan wel aangewezen krachtens het vijfde lid van artikel 3a van die wet
T.a.v. feit 4:
hij op of omstreeks 8 januari 2024 in de gemeente Venlo, althans in Nederland tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen,
om een feit, bedoeld in het vierde of vijfde lid van artikel 10 van de Opiumwet, voor te bereiden en/of te bevorderen, te weten
- het opzettelijk binnen en/of buiten het grondgebied van Nederland brengen,
- het opzettelijk telen, bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, afleveren, verstrekken en/of vervoeren, en/of
- het opzettelijk vervaardigen van een of meer hoeveelheden MDMA, in elk geval een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I, dan wel aangewezen krachtens artikel 3a, vijfde lid van de Opiumwet
- een ander heeft getracht te bewegen om dat feit te plegen, te doen plegen, mede te plegen en/of uit te lokken, om daarbij behulpzaam te zijn en/of om daartoe gelegenheid, middelen en/of inlichtingen te verschaffen,
- zich en/of een ander gelegenheid, middelen en/of inlichtingen tot het plegen van dat feit heeft getracht te verschaffen,
- voorwerpen, vervoermiddelen, stoffen, gelden en/of andere betaalmiddelen voorhanden heeft gehad, waarvan hij, verdachte en/of zijn mededader(s), wist(en) of ernstige reden had(den) om te vermoeden dat zij bestemd waren tot het plegen van dat feit,
door
- ruimtes (te weten twee bergingen) te gebruiken en/of laten gebruiken voor de productie van synthetische drugs,
- chemicalien en/of grondstoffen, te weten een hoeveelheid cellulose, magnesium stearaat en/of diverse kleurstoffen
en/of meerdere onderdelen van (een) productieopstelling(en) voorhanden te hebben, waaronder matrijzen, nitril handschoenen, bovenstempels en onderstempels, tabletteermachine, gripzakken, sealapparaat, speciekuipen, vergiet, spuitbussen remreiniger, keukenblender en/of een weegschaal,
waarvan verdachten wisten of ernstige redenen hadden te vermoeden, dat die bestemd waren tot het plegen van die feiten
T.a.v. feit 5:
hij op of omstreeks 9 januari 2024 in de gemeente Venlo, een wapen, van categorie I, onder 3° van de Wet wapens en munitie, te weten een ploertendoder, voorhanden heeft gehad
T.a.v. feit 6:
hij op of omstreeks 9 januari 2024 in de gemeente Venlo
een wapen van categorie II, onder 5 van de Wet wapens en munitie, te
weten een stroomstootwapen,
zijnde een voorwerp waarmee door een elektrische stroomstoot personen
weerloos konden worden gemaakt of pijn kon worden toegebracht
voorhanden heeft gehad

Voetnoten

1.Waar hierna wordt verwezen naar paginanummers, wordt - tenzij anders vermeld - gedoeld op paginanummers uit het proces-verbaal van politie Eenheid Limburg, proces-verbaalnummer PL2300-2024004261, gesloten d.d. 19 april 2024, doorgenummerd van pagina 1 tot en met pagina 523.
2.Proces-verbaal van bevindingen 8 januari 2024, pg. 109.
3.Aanvullend (eind)proces-verbaal, digitaal genummerd van pg. 1-37: proces-verbaal van bevindingen van het LFO d.d. 21 mei 2024, pg. 1-5. Dit proces-verbaal maakt geen onderdeel uit van het eind-dossier onder voetnoot 1.
4.Aanvullend (eind)proces-verbaal, digitaal genummerd van pg. 1-37: het geschrift, te weten een deskundigenverslag van ing. C.M.M. Diever-Heezen, NFI-deskundige d.d. 12 april 2024, pg. 15- 19 . Dit proces-verbaal maakt geen onderdeel uit van het eind-dossier onder voetnoot 1.
5.Aanvullend (eind)proces-verbaal, digitaal genummerd van pg. 1-37: het geschrift, te weten een deskundigenverslag van ing. C.M.M. Diever-Heezen, NFI-deskundige d.d. 12 april 2024, pg. 18. Dit proces-verbaal maakt geen onderdeel uit van het eind-dossier onder voetnoot 1.
6.Proces-verbaal onderzoek verdovende middelen d.d. 26 januari 2024, pg. 83-87.
7.Geschrift, te weten kennisgeving van inbeslagneming d.d. 8 januari 2024, pg. 482.
8.Geschrift, te weten kennisgeving van inbeslagneming d.d. 8 januari 2024, pg. 480.
9.Geschrift, te weten kennisgeving van inbeslagneming d.d. 9 januari 2024, pg. 495.
10.Geschrift, te weten kennisgeving van inbeslagneming d.d. 9 januari 2024, pg. 510.
11.Geschrift, te weten kennisgeving van inbeslagneming d.d. 8 januari 2024, pg. 478.
12.Geschrift, te weten kennisgeving van inbeslagneming d.d. 8 januari 2024, pg. 476.
13.Geschriften, te weten zes deskundigenrapporten van ing. C.M.M. Diever-Heezen, NFI-deskundige d.d. 25 januari 2024, pg. 88-93.
14.Proces-verbaal van vooronderzoek lab d.d. 7 februari 2024, pg. 65-68.
15.Geschrift, te weten een deskundigenrapportage Forensisch DNA-onderzoek van dr. M. Moorlag d.d. 7 februari 2024, pg. 80-82.
16.Proces verbaal van bevindingen d.d. 18 januari 2024, pg. 224-232.
17.Geschrift, te weten kennisgeving van inbeslagneming d.d. 8 januari 2024, pg. 474.
18.Bijlage 3 bij het proces-verbaal van bevindingen van 18 januari 2024, pg. 241-267.
19.Proces-verbaal van verhoor verdachte [naam verbalisant 5] d.d. 9 januari 2024, pg. 374.
20.Proces-verbaal van bevindingen d.d. 10 januari 2024, pg. 194-196; geschriften, te weten kennisgevingen van inbeslagneming d.d. 9 januari 2024, pg. 501-503.
21.Proces-verbaal van bevindingen d.d. 10 januari 2024, pg. 194-196; geschriften, te weten kennisgevingen van inbeslagneming d.d. 9 januari 2024, pg. 487, 489.
22.Proces-verbaal van bevindingen d.d. 9 februari 2024, pg. 306-308.