3.3Het oordeel van de rechtbank
Aantreffen hennepkwekerij
Naar aanleiding van een MMA melding op 11 maart 2022, inhoudende dat in de woning aan de [adres 2] in Landgraaf al ruim vier jaren hennep zou worden gekweekt, en een daarna gehouden netmeting door Enexis, waarbij in- en uitschakelmomenten te zien waren, werd op 7 april 2022 binnengetreden in dit pand. De woning was op dat moment eigendom van [medeverdachte 1] .Door een ruit in de kelderdeur werd gezien dat in de kelder jerrycans stonden, ambtshalve bekend als groei- en bloeimiddelen voor hennepteelt. De kelderdeur was afgesloten maar de bewoonster (zijnde de verdachte) opende deze met een sleutel, die hing aan een haakje naast de koelkast. Bij het betreden van de kelder zagen verbalisanten een wasmachine, een strijkplank en vuile was in twee wasmanden staan. Tevens stonden er diverse schoonmaakspullen voor dagelijks gebruik.
Beneden aan de keldertrap stonden diverse goederen welke aanwijzingen zijn voor versnelde hennepteelt. Rechts bevond zich een kelderruimte welke ingericht was als werkruimte. In deze ruimte werd een aan- en afzuiging aangetroffen welke verbonden was met een hennepkwekerij in een kelderruimte. Tevens werden in deze ruimte vier volle en een halve zak met het kweekmedium Mapito aangetroffen. Ook was in deze kelder een ventilator aanwezig welke aanstond. Deze ventilator zorgde voor de luchtverplaatsing richting het kelderraam, koekoek.
De deur naar de kelder in het midden was open. Bij het betreden van deze kelder zagen verbalisanten dat dit een voorraadkelder betrof. In deze kelder stonden rekken tegen de muur met voedingsvoorraad zoals potgroenten, conserven, flessen drank etc. Tevens bevond zich in deze kelder een watermeter met welke gefraudeerd was.
In de gang naar de kelder links werd aan de rechtermuur een schakelbord en transformatoren aangetroffen bestemd voor de versnelde teelt van hennepplanten. Tevens stond in deze gang een tafeltje met daarop diverse goederen bestemd voor de versnelde kweek van hennepplanten. Ook werden in de gang diverse jerrycans groei- en bloeimiddelen aangetroffen.
Verbalisanten troffen vervolgens in de linker kelder van de woning een niet in werking zijnde kweekinrichting, nummer 1, aan voor de versnelde kweek van hennep. In deze kwekerij waren geen hennepplanten meer aanwezig. In de kelder bevonden zich zes vuilniszakken die ter plaatse in beslag werden genomen voor nader onderzoek. In deze vuilniszakken werden de restanten van hennepplanten aangetroffen. Tevens werden in één vuilniszak lege jerrycans groei- en bloeimiddelen aangetroffen. In deze aangetroffen hennepkwekerij hebben 149 hennepplanten gestaan.
In de tuin werd in een berging, vast aan de woning, een in werking zijnde hennepkwekerij, nummer 2, aangetroffen. De aangetroffen hennepplanten waren nagenoeg oogstrijp.
Verbalisanten zagen dat kweekinrichting 1 onder andere bestond uit 149 bloempotten, 12 assimilatielampen, 1 koolstoffilter en 2 geluidsdempers.
Verbalisanten zagen dat kweekinrichting 2 onder andere bestond uit 241 hennepplanten, 8 Dimlux assimilatielampen, 1 koolstoffilter, 2 geluidsdempers, 1 opticlimate, de planten waren gemiddeld 130 centimeter hoog en ongeveer 8 weken oud. Er werd gebruik gemaakt van een klimaatbeheersingssysteem opticlimate en er werd gebruik gemaakt van C02 toevoeging.
Indicatoren eerdere hennepteelt kweekruimte 1
Verbalisant [naam 1] zag onder andere de navolgende indicatoren met betrekking tot eerdere
hennep oogsten: 5 vuilniszakken met hennepafval en gebruikte Mapito (kweekmedium), 1 vuilniszak gevuld met lege jerrycans groei- en bloeimiddelen, met kalk en algenvorming vervuild watervat, vervuilde dompelpomp, hennepresten op de vloer en aanwezig tafeltje, vervuilde scharen, vervuild strijkijzer (krultang) welke vermoedelijk is gebruikt voor dichtmaken van strijkzakken, lege jerrycans groei- en bloeimiddelen, kalkaanslag aan het Hydrosysteem c.q. druppelsysteem, kalkaanslag aan de onderzijde van alle plantenpotten, stofvorming op de in de kwekerij aanwezige apparatuur, vervuild doek koolstoffilter, houtenplaat bouw kwekerij met productiedatum 30-10-2019, gebruikte stroomkabels met productiedatum 12-2019, aantekening op de muur 300/210 = 510.
Indicatoren eerdere hennepteelt kweekruimte 2
Verbalisant [naam 1] zag onder andere de navolgende indicatoren met betrekking tot eerdere
hennep oogsten: met kalk en algenvorming vervuild watervat, vervuilde dompelpomp, vervuiling waterslang, hennepresten op de vloer en delen hennepkwekerij, met hennep vervuilde scharen, kalkaanslag op aan de onderzijde van alle plantenpotten, stofvorming op de in de kwekerij aanwezige apparatuur, kalender 2021 met aangegeven de kweek weken, kalender 2022 met aangegeven de kweekweken, productiedatum gebruikte stroomkabels 12-11-2018, vervuiling kozijn met THC.
Analyse kalenders
In de voorruimte van kweekinrichting 2 bevonden zich twee kalenders van het jaar 2021 en 2022.
Kweekinrichting 1, kelder:
Aan de hand van de kalenders konden de navolgende 5 oogsten/kweken vastgesteld worden:
In de periode van 11 december 2021 tot en met 7 maart 2022 blijkt uit de kalenders dat er in de kelder hennep geteeld is, echter kloppen de aantekeningen niet geheel qua datums. Derhalve wordt er voor deze periode uitgegaan van 1 hennepkweek.
26 augustus 2021 t/m 28 oktober 2021 (uitgaande van een kweek van 9 weken)
16 juni 2021 t/m 18 augustus 2021 (uitgaande van een kweek van 9 weken)
5 april 2021 t/m 7 juni 2021 (uitgaande van een kweek van 9 weken)
16 januari 2021 t/m 20 maart 2021 (uitgaande van een kweek van 9 weken)
Kweekinrichting 2, berging:
Aan de hand van de kalenders konden de navolgende 2 oogsten/kweken vastgesteld worden:
7 februari 2022 t/m 7 april 2022 (in beslag genomen door politie)
1 november 2021 t/m 6 januari 2022 (uitgaande van een kweek van 8 weken ivm C02).
DNA en vingerafdrukken
In de kweekruimte in de berging bevond zich aan de muur een kalender met
aantekeningen. In de kalender was een pen gestoken. Deze pen werd in beslag genomen, bemonsterd en deze bemonstering werd voorzien van het SIN AAOO1180NL. Het monster is naar het TMFI verzonden en uit het monster is een onvolledig DNA-profiel van een man verkregen. De frequentie van het DNA-profiel is kleiner dan één op één miljard. Mogelijke donor van het celmateriaal is medeverdachte [medeverdachte 2] .
In de kweekruimte in de kelder bevond zich een rek met daarin een gedragen opgerolde overall. De overall is in beslag genomen, bemonsterd en deze bemonstering werd voorzien van het SIN AAOO1181NL. Het monster werd naar het TMFI verzonden en uit het monster
werd een DNA-mengprofiel verkregen afkomstig van celmateriaal van minimaal drie donoren, van wie zeker één man. Er werd een DNA-hoofdprofiel afgeleid van een man. De frequentie van het DNA-hoofdprofiel was kleiner dan één op één miljard. De mogelijke donor van het celmateriaal was onbekende man A.
Vervolgens werd het DNA-hoofdprofiel van de onbekende man A vergeleken met het DNA-profiel van de verdachte [verdachte] . Uit dit onderzoek bleek dat het DNA-profiel van verdachte [verdachte] matchte met het DNA-profiel van onbekende man A.
In de voorruimte van kweekinrichting 2 (berging/schuur) werd op een tafeltje een kalender van het jaar 2021 aangetroffen. De kalender bevatte zichtbaar aantekeningen in het kader van hennepteelt.In de voorruimte van kweekinrichting 2 (berging/schuur) werd aan de muur een kalender van het jaar 2022 aangetroffen. De kalender bevatte zichtbaar aantekeningen in het kader van hennepteelt.
Op de kalender van 2022 werd een dactyloscopisch spoor aangetroffen, dit werd bemonsterd en deze bemonstering werd voorzien van SIN AAOO0512NL.
De dactyloscopisch deskundige heeft zowel een zeer grote mate van overeenkomst geconstateerd als de afwezigheid van onverklaarbare dactyloscopische verschillen tussen het aangetroffen spoor AAOO0512NL en de linker wijsvinger van medeverdachte [medeverdachte 2] . Deze bevindingen liggen geheel in de lijn der verwachting wanneer het spoor van de donor afkomstig is.
Verklaringen verdachte en medeverdachte [medeverdachte 2]
[verdachte]
Op 22 juni 2022 is de verdachte gehoord door de politie. Hij heeft over de hennepteelt in de woning aan de [adres 2] in Landgraaf als volgt verklaard:
Ik ben aldaar behulpzaam geweest. In de periode van november/december 2021 heb ik aldaar een keer potjes schoongemaakt. Ik heb ook lampen vervangen. Deze potjes waren bestemd om wietplanten te telen. Ik moest aldaar de vloer van de kwekerij schoonmaken met Glorix. Verder alles uitspuiten. Ik moest potjes omdraaien en de wortels eruit halen. In ieder geval heb ik dit ook nog eens gedaan dit jaar. De hennepkwekerijen bevonden zich achter de woning en in de kelder. De plantages waren van de bewoonster. Ik heb mijn broertje geholpen hierbij. Ik heb ook nog geholpen met het installeren van een camera.
[medeverdachte 2]
Op 23 juni 2022 is [medeverdachte 2] gehoord door de politie. Hij heeft in dat verhoor het volgende verklaard:
Ik ben daar 1,5 jaar geleden gekomen. Als zij (de rechtbank begrijpt: medeverdachte [medeverdachte 1] ) weg was, verzorgde ik daar alles. Ik had binnen een aantal weken alle sleutels. De laatste keer moest ik elke dag komen, in het begin alleen als zij op vakantie was. Zij schreef precies op wat ik moest doen in die hokken. Bijvoorbeeld het is de 5e week en dan moet je dit en zo doen. Ook schreef ze mij altijd op wanneer ze naar Brabant ging naar haar vriend of man. Toen jullie daar zijn binnengevallen kwam ik net de straat ingereden. Ik had met haar afgesproken dat ik voor haar nog een camera zou ophangen. Maar toen ik de politieauto's zag staan dacht ik, en nu wegwezen. [ bijnaam medeverdachte 1] (de rechtbank begrijpt: de verdachte) had mij nog een berichtje verstuurd dat jullie er waren. Ik heb de inbraak in de woning [adres 2] Landgraaf ontdekt. Via de telefoon van mijn broer [verdachte] heb ik dit [medeverdachte 1] laten weten. Mijn broer [verdachte] wist wel af van die hennepkwekerijen maar, ik deed het eigenlijk samen met die vrouw die ik [ bijnaam medeverdachte 1] noem. Nadat er was ingebroken ben ik een aantal nachten in de woning blijven slapen ter beveiliging. Op vrijdag is haar man uit Brabant gekomen. Ik vond het toen wel welletjes. Ik heb er genoeg geld voor betaald gekregen. Mijn DNA kan aangetroffen zijn in de hennepkwekerijen en het kan kloppen dat een getuige mij heeft herkend als [naam 2] , de klusjesman. Ik ben werkzaam geweest in de hennepkwekerijen. Ik heb alleen water gegeven en potjes gedraaid. Daarmee bedoel ik oude hennepplanten eruit en wortels eruit. Dit deed ik in opdracht van haar. Ik moest dan een of ander spul in de bloempotten doen en vol onder water. Ik denk dat ik ergens in augustus 2021 begonnen ben met watergeven. Mijn broer heeft mij alleen een paar keer geholpen.
Bewijsoverweging
Uit deze bewijsmiddelen volgt dat op 7 april 2022 in de woning van medeverdachte [medeverdachte 1] in Landgraaf twee hennepkwekerijen zijn aangetroffen. In de in werking zijnde kweekruimte in de berging stonden 241 nagenoeg oogstrijpe hennepplanten. In deze ruimte werd een pen aangetroffen met het DNA van medeverdachte [medeverdachte 2] , alsmede een kalender met hennep gerelateerde aantekeningen waarop een vingerafdruk van medeverdachte [medeverdachte 2] werd aangetroffen. In de kweekruimte in de kelder werd een overall aangetroffen met het DNA van de verdachte.
Bij de politie heeft de verdachte hierover verklaard dat hij in december 2021 en ook nog een keer in 2022 in de woning van medeverdachte [medeverdachte 1] behulpzaam is geweest bij het verrichten van werkzaamheden in de hennepkwekerijen. De verdachte moest de vloer schoonmaken, potjes omdraaien en de planten ontwortelen. De verdachte heeft dit twee keer gedaan om zijn broer, medeverdachte [medeverdachte 2] , te helpen. Daarnaast heeft de verdachte geholpen bij het installeren van een camera. De rechtbank acht deze verklaring van de verdachte betrouwbaar en dicht de verdachte geen grotere rol in de hennepteelt toe dan hij heeft verklaard, nu hij in zijn diverse verklaringen bij de politie en ter terechtzitting op hoofdlijnen consistent en gedetailleerd heeft verklaard.
De rechtbank ziet zich voor de vraag gesteld of ten aanzien van het telen van hennepplanten sprake is van medeplegen (het primair ten laste gelegde) of van medeplichtigheid (het subsidiair ten laste gelegde). Voor medeplegen van telen van hennep is vereist dat sprake is van een bewuste en nauwe samenwerking, waarbij de bijdrage van de verdachte voldoende substantieel moet zijn. Voor medeplichtigheid is het voldoende als de verdachte de andere plegers behulpzaam is geweest bij het telen en zodoende het begaan van het misdrijf door de anderen heeft vergemakkelijkt.
Aan de hand van het dossier en het onderzoek ter terechtzitting stelt de rechtbank vast dat de verdachte met de beschreven werkzaamheden behulpzaam is geweest bij het schoonmaken van de hennepkwekerijen. Anders dan medeverdachte [medeverdachte 2] , deed de verdachte dit niet op regelmatige basis en vervulde hij geen substantiële rol bij de hennepteelt. Wel wist de verdachte wat hij deed en dat dit strafbaar was. De rechtbank is derhalve van oordeel dat de verdachte opzet heeft gehad op het behulpzaam zijn en op het telen van hennep door anderen. De rechtbank komt daarmee tot een bewezenverklaring van de subsidiair ten laste gelegde medeplichtigheid.
Voor wat betreft de bewezenverklaring van de hoeveelheid hennepplanten gaat de rechtbank uit van de aangetroffen teelt van 241 hennepplanten in plaats van de tenlastegelegde hoeveelheid van 1401 hennepplanten. Ten aanzien van de tenlastegelegde pleegperiode overweegt de rechtbank dat de bewezenverklaarde hoeveelheid nagenoeg oogstrijp was. Een kweekcyclus wordt doorgaans op tien weken gesteld, zodat de rechtbank bewezen acht dat de verdachte in ieder geval in de periode van 7 februari 2022 tot en met 7 april 2022 behulpzaam is geweest bij de hennepteelt.