Uitspraak
RECHTBANK Limburg
1.De procedure
2.De feiten
- 23-04-2013: [naam onderbewindgestelde] heeft een quickscan gehad bij Impuls. [naam onderbewindgestelde] krijgt een vaste contactpersoon. De aanvraag beschermingsbewind is aangemeld bij Bureau Sociaal Raadslieden. Er moet een afspraak worden gemaakt met [naam onderbewindgestelde] om de aanvraag in te dienen. Er is ook gesproken met KBL.
- 24-04-2013: [naam onderbewindgestelde] meldt zich bij de Gemeente omdat hij ontevreden is over de manier van werken van Impuls. Hierbij wordt bekend dat [naam onderbewindgestelde] geen internet heeft en geen vaste lasten betaalt. De gemeentelijke rapporteur neemt vervolgens telefonisch contact op met Impuls, die aangeeft dat het niet mogelijk is [naam onderbewindgestelde] eerder te helpen. De gemeentelijke rapporteur belt met [naam onderbewindgestelde] en geeft aan dat hij een afspraak met Impuls moet afwachten.
- 25-04-2013: [naam onderbewindgestelde] meldt zich aan de balie (van de Gemeente). De rapporteur en leidinggevende spreken met [naam onderbewindgestelde] . De nood is hoog bij [naam onderbewindgestelde] . Hij betaalt geen vaste lasten meer en opent zijn post niet. Er spelen diverse problemen: psychisch, privé en financieel. De rapportage vermeldt: “zie proces 25485 en het psychisch rapport”. Naar aanleiding van dit gesprek is een actie uitgezet om [naam onderbewindgestelde] te helpen uit de crisissituatie. De rapportage verwijst naar bij de rapportage gevoegde mails (overgelegd als productie 9 van de Gemeente). [naam onderbewindgestelde] “moet zich nu richten op het stabiliseren van financiële situatie. Mogelijk starten met budgetbeheer als voorloper van beschermingsbewind.”
- 01-03-2014 (rapportage heronderzoek):
- op 13-2-2014 is gesproken met [naam onderbewindgestelde] . “Impuls is in bezit van alle papieren om budgetbeheer en WSNP op te gaan starten.”
- 26-03-2014 is gesproken met [naam onderbewindgestelde] . De afdracht van vaste lasten lukt [naam onderbewindgestelde] zelf. Bij Impuls is budgetcoach plus aangevraagd zodat de administratie in orde is en blijft. “Er wordt bewindvoering opgestart en schuldhulpverlening*. (...)”
Toelichting Gemeente: dit betreft de bewindvoering van [eiseres] . En het WSNP traject is opgestart richting KBL.”
Toelichting Gemeente: via Impuls kon een aanvraag gedaan worden bij KBL.”
3.Het geschil
4.De beoordeling
- de Gemeente heeft onderkend dat [naam onderbewindgestelde] ten tijde van het aanvragen van een bijstandsuitkering meer hulp dan gebruikelijk nodig had. Er zijn vervolgens twee ambtenaren thuis bij [naam onderbewindgestelde] geweest om hem te helpen bij de aanvraag.
- de Gemeente zich aanvankelijk ten tijde van de crisis die zich eind april 2013 bij [naam onderbewindgestelde] openbaarde zowel naar Impuls als naar [naam onderbewindgestelde] toe actief en regievoerend opstelde. De Gemeente heeft toen immers zelf onderkend dat het voornaamste was dat [naam onderbewindgestelde] niet nog meer in de financiële problemen zou raken, reden waarom de Gemeente aan Impuls heeft voorgesteld om zo snel als mogelijk te starten met budgetbeheer als voorloper op het beschermingsbewind, dat een langduriger traject zou zijn. Het was de Gemeente toen ook al bekend dat [naam onderbewindgestelde] zijn post niet openmaakte en dat hij geen internet had.
- Impuls eind april 2013 aan de Gemeente heeft teruggekoppeld dat tussenkomst van KBL niet nodig was en dat Impuls bij de aanvraag budgetbeheer zou aangeven dat het spoed betreft.
- de Gemeente bij e-mailbericht van 5 juni 2013 bericht van Impuls heeft ontvangen waarbij Impuls heeft laten weten dat een aanvraag beschermingsbewind werd ingediend en dat de papierzaken waren geklapperd.