ECLI:NL:RBLIM:2024:3634

Rechtbank Limburg

Datum uitspraak
19 juni 2024
Publicatiedatum
21 juni 2024
Zaaknummer
03.113824.23-C
Instantie
Rechtbank Limburg
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Veroordeling voor het opzettelijk vervoeren van amfetamine met een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk

Op 19 juni 2024 heeft de Rechtbank Limburg in Roermond uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die op 3 mei 2023 betrokken was bij het vervoer van ongeveer 48 kilogram amfetamine. De verdachte, bijgestaan door zijn advocaat mr. T.J.N. Hameleers, werd beschuldigd van het opzettelijk vervoeren van verdovende middelen, zoals vastgelegd in de Opiumwet. Tijdens de zitting op 5 juni 2024 zijn de standpunten van de officier van justitie en de verdediging besproken. De officier van justitie eiste bewezenverklaring van de tenlastelegging, terwijl de verdediging vrijspraak bepleitte wegens gebrek aan bewijs. De rechtbank oordeelde dat de verdachte wel degelijk wetenschap had van de aanwezigheid van de amfetamine in de auto die hij bestuurde, ondanks zijn verklaring dat hij niet op de hoogte was van de inhoud van de kofferbak. De rechtbank achtte het tenlastegelegde feit bewezen en legde een gevangenisstraf op van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren. De rechtbank weegt hierbij de ernst van de feiten en de rol van de verdachte in de zaak mee, evenals zijn persoonlijke omstandigheden. De voorlopige hechtenis van de verdachte werd geschorst onder voorwaarden, en de rechtbank besloot tot teruggave van bepaalde inbeslaggenomen goederen, terwijl andere goederen aan het verkeer werden onttrokken.

Uitspraak

RECHTBANK LIMBURG

Zittingsplaats Roermond
Strafrecht
Parketnummer : 03.113824.23
Tegenspraak
Vonnis van de meervoudige kamer van 19 juni 2024
in de strafzaak tegen
[verdachte] ,
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedag] 1998,
wonende te [adres 1]
De verdachte wordt bijgestaan door mr. T.J.N. Hameleers, advocaat, kantoorhoudende te Roermond.

1.Onderzoek van de zaak

De zaak is inhoudelijk behandeld op de terechtzitting van 5 juni 2024. De verdachte en zijn raadsman zijn verschenen. De officier van justitie en de verdediging hebben hun standpunten kenbaar gemaakt.
Deze zaak is gelijktijdig behandeld met de strafzaken tegen de medeverdachten [naam 1] (parketnummers 03.115685.23 en 03.264180.22) en [naam 2] (parketnummer 03.219856.23).

2.De tenlastelegging

De tenlastelegging is als bijlage aan dit vonnis gehecht.
De verdenking komt er, kort en feitelijk weergegeven, op neer dat de verdachte:
-
op 3 mei 2023 ongeveer 43 kilogram amfetamine en ongeveer 5 kilogram amfetamine(olie) heeft vervoerd dan wel aanwezig heeft gehad.

3.De beoordeling van het bewijs

3.1
Het standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gerekwireerd tot bewezenverklaring van het tenlastegelegde feit.
3.2
Het standpunt van de verdediging
De raadsman heeft vrijspraak bepleit wegens het ontbreken van wettig en overtuigend bewijs. Hiertoe heeft hij het volgende aangevoerd.
Voor een veroordeling voor het opzettelijk vervoeren dan wel aanwezig hebben van verdovende middelen is wetenschap van die aanwezigheid vereist. Die wetenschap ontbreekt. Het enige wat de verdachte in deze zaak in verband brengt met de verdovende middelen is zijn aanwezigheid in de auto, terwijl dit niet eens zijn eigen auto was. Bovendien heeft de verdachte direct een aannemelijke verklaring gegeven. Zijn verklaring wordt ondersteund door het DNA-onderzoek waaruit volgt dat er geen DNA-profiel van de verdachte op de tassen is aangetroffen. Dit terwijl er wel DNA-profielen van andere personen zijn aangetroffen.
3.3
Het oordeel van de rechtbank [1]
Bewijsmiddelenoverzicht
De rechtbank acht het tenlastegelegde feit bewezen op grond van de onderstaande bewijsmiddelen.
Het proces-verbaal van bevindingen van 4 mei 2023, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: [2]
Op woensdag 3 mei 2023, omstreeks 17.10 uur, reden wij, verbalisanten [naam 3] en [naam 4] , over de [adres 2] te Tegelen. Wij zagen dat er op het moment dat wij over de [adres 2] reden ter hoogte van huisnummer [nummer 1] een voertuig bij de woning stond. Op het moment dat wij voorbij reden, zagen wij dat de bestuurder wegreed in de richting van Venlo. Hierna reden wij achter het eerder genoemde voertuig. Wij zagen dat er een persoon in het voertuig zat. Hierna gaven wij de bestuurder een stopteken. Wij zagen dat de bestuurder aan het gegeven stopteken voldeed en stopte op de [straat] te Venlo. De betrokkene gaf vervolgens op te zijn de verdachte. Hierna troffen wij in de kofferruimte van de personenauto, voorzien van het Nederlandse kenteken [nummer 2] , een tweetal big shoppers (grote plastic tassen) aan. Wij zagen dat er in deze tassen diverse plastic zakken zaten voorzien van witte pasta achtige substantie. Ook zagen wij dat er een jerrycan achterin de kofferruimte stond. Ik rook hierbij direct de mij ambtshalve bekende geur van amfetamine. Ook zag ik dat de inhoud van de zakken zeer veel overeenkomsten had met amfetamine.
De verklaring van de verdachte ter terechtzitting voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: [3]
Ik heb in deze periode een tijd als zwarte taxi gewerkt. Op 3 mei 2023 werd ik gebeld met het verzoek om iemand in Venlo Zuid op te halen met een fiets en boodschappentassen en deze naar Venlo Noord te brengen. Ik wil niet verklaren wie degene is van wie ik deze opdracht heb gekregen. Ik weet niet van deze persoon of hij crimineel is, maar had voorafgaande aan dit gebeuren wel al twijfels bij deze persoon. Eenmaal op het adres aangekomen heb ik in de auto gewacht en ik ben de auto niet uit geweest. Op een gegeven moment hoorde ik de klep van de auto opengaan en voelde de auto bewegen onder het gewicht van de zware tassen die erin werden gezet. Degene die de tassen erin had gezet, zou eerst ook meegaan maar toen zei die man ‘ga maar alvast’ en toen ben ik weggereden.
Kennisgeving van inbeslagneming, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: [4]
dat er een jerrycan met vermoedelijk amfetamine-olie (goednummer: 1603635) in beslag is genomen onder [naam 5] , aangetroffen in de kofferbak van de auto.
Kennisgeving van inbeslagneming, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: [5]
dat er een Albert Heijn tas met daarin meerdere verpakkingen met een hoeveelheid van in totaal 21,96 kg aan vermoedelijk amfetamine (goednummer: 1603671) in beslag is genomen onder [naam 5] , aangetroffen in de kofferbak van de auto.
Kennisgeving van inbeslagneming, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: [6]
dat er een Action tas met daarin meerdere verpakkingen met een hoeveelheid van in totaal 21,02 kg aan vermoedelijk amfetamine (goednummer: 1603673) in beslag is genomen onder [naam 5] , aangetroffen in de kofferbak van de auto.
Het proces-verbaal onderzoek verdovende middelen van 10 mei 2023, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: [7]
Sporendrager
Goednummer: 1603635
SIN: AAQG0334N
Omschrijving: jerrycan, bijna geheel gevuld met een transparante kleurloze vloeistof
Gewicht bruto: 4,95 kilogram
SIN: AAPY2520NL
Plaats veiligstellen: monster afkomstig uit goed met SIN AAQG0334NL.
Sporendrager
Goednummer: 1603671
SIN: AAQG0333NL
Omschrijving: 21 gesealde kunststof zakken met daarin wit gekleurde pasta
Gewicht bruto: 21,58 kilogram
SIN: AAPY2521NL
Plaats veiligstellen: monster afkomstig uit goed met SIN AAQG0333NL.
Het NFI rapport van 18 oktober 2023, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: [8]
waarin is opgenomen dat het monster voorzien van de SIN-code AAPY2520NL amfetamine (olie) bevat.
Het NFI rapport van 10 mei 2023, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: [9]
waarin is opgenomen dat het monster voorzien van SIN-code AAPY2521NL, zijnde witte pasta uit 21580 gram, amfetamine bevat.
Het proces-verbaal onderzoek verdovende middelen van 11 mei 2023, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: [10]
Sporendrager
Goednummer: 1603673
SIN: AAQG0332NL
Omschrijving: 20 gesealde kunststof zakken met daarin wit gekleurde pasta
Gewicht bruto: 20,56 kilogram
SIN: AAPY2547NL
Plaats veiligstellen: monster afkomstig uit goed met SIN AAQG0332NL.
Het NFI rapport van 11 mei 2023, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven: [11]
waarin is opgenomen dat het monster voorzien van SIN-code AAPY2547NL, zijnde witte pasta uit 20560 gram, amfetamine bevat.
Bewijsoverweging
Op grond van de bewijsmiddelen stelt de rechtbank vast dat de verdachte op 3 mei 2023 als enige inzittende een auto bestuurde op de [adres 2] te Tegelen. De verdachte is staande gehouden en vervolgens is de auto doorzocht. Hierbij zijn in de kofferbak twee bigshoppers met sealbags en een jerrycan met vloeistof aangetroffen. In de jerrycan zat amfetamine-olie en in de sealbags zat amfetamine. In totaal is er ongeveer 48 kilogram amfetamine aangetroffen.
De verdachte heeft ter terechtzitting verklaard dat hij niet wist wat er in de kofferbak zat en enkel als chauffeur een ritje had aangenomen.
Voor een bewezenverklaring van het opzettelijk vervoeren van verdovende middelen als bedoeld in artikel 2 aanhef onder B van de Opiumwet is vereist dat de verdachte wetenschap had van de aanwezigheid van deze verdovende middelen en dat verdachte ook de beschikkingsmacht over die verdovende middelen had. De verdachte had de beschikkingsmacht over de aangetroffen hoeveelheid amfetamine, aangezien de amfetamine aanwezig was in de kofferbak van de auto die de verdachte op dat moment bestuurde. Ten aanzien van de vraag of verdachte de wetenschap had van de aanwezigheid van de amfetamine in de auto, overweegt de rechtbank het volgende. De verdachte heeft verklaard dat hij geen weet had van hetgeen zich in de kofferbak bevond, nu hij de gehele tijd de auto niet is uit geweest.
Nu het dossier ook voor het overige geen bewijsmiddel bevat waaruit (vol) opzet van de verdachte kan worden afgeleid, ziet de rechtbank zich voor de vraag gesteld of voldaan is aan de vereisten voor voorwaardelijk opzet. Daarvoor is vereist dat de verdachte willens en wetens de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat er verdovende middelen in de door hem bestuurde auto aanwezig waren. De verdachte heeft niet gezien wat er precies in de auto is gelegd, heeft hierover geen vragen gesteld en heeft voor zijn vertrek ook niet gecontroleerd wat er in de auto is gelegd. Daar komt bij dat het originele plan van het vervoeren van boodschappentassen, een fiets en een persoon kennelijk op enig moment is gewijzigd. De rechtbank neemt hierbij in overweging dat de verdachte voorafgaande aan het gebeuren al twijfelde over de persoon van de opdrachtgever. Gelet op deze feiten en omstandigheden heeft verdachte bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat er zich verdovende middelen in de in de auto geplaatste bigshoppers bevonden. De rechtbank is daarom van oordeel dat verdachte voorwaardelijk opzet heeft gehad op het vervoeren van de aangetroffen amfetamine. Het ontbreken van DNA-sporen van de verdachte op de bigshoppers maakt dit niet anders.
Gelet op het voorgaande acht de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte ongeveer 48 kilogram amfetamine heeft vervoerd.
3.4
De bewezenverklaring
De rechtbank acht bewezen dat de verdachte
op 3 mei 2023 in de gemeente Venlo opzettelijk heeft vervoerd,
- 4,95 kilogram amfetamine-olie, en
- 42,14 (21,58 + 20,56) kilogram amfetamine,
zijnde amfetamine een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I.
De rechtbank acht niet bewezen hetgeen meer of anders is ten laste gelegd. De verdachte zal daarvan worden vrijgesproken.

4.De strafbaarheid van het bewezenverklaarde

Het bewezenverklaarde levert het volgende strafbare feit op:
opzettelijk handelen in strijd met een in artikel 2 onder B van de Opiumwet gegeven verbod.
Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het feit uitsluiten.

5.De strafbaarheid van de verdachte

De verdachte is strafbaar, omdat geen feiten of omstandigheden aannemelijk zijn geworden die zijn strafbaarheid uitsluiten.

6.De straf

6.1
De vordering van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gevorderd aan de verdachte op te leggen een gevangenisstraf van 42 maanden met aftrek van de duur van het voorarrest. De officier van justitie heeft bij het formuleren van zijn strafeis rekening gehouden met de ernst van de feiten en het recidivegevaar gelet op de recente veroordeling in Duitsland wegens druggerelateerde feiten.
6.2
Het standpunt van de verdediging
Gelet op de verzochte vrijspraak heeft de verdediging geen strafmaatverweer gevoerd. Mocht de rechtbank toch tot een bewezenverklaring komen, verzoekt de verdediging een groot deel voorwaardelijk op te leggen. In dit kader wijst de raadsman op het nagenoeg blanco strafblad van de verdachte, het feit dat hij zijn leven inmiddels weer op de rit heeft, werk heeft en bezig is met de afronding van zijn Hbo-opleiding.
6.3
Het oordeel van de rechtbank
Bij de bepaling van de op te leggen straf is gelet op de aard en ernst van hetgeen bewezen is verklaard, op de omstandigheden waaronder het bewezenverklaarde is begaan en op de persoon van de verdachte, zoals een en ander uit het onderzoek ter terechtzitting naar voren is gekomen.
De verdachte heeft een flinke hoeveelheid amfetamine vervoerd. Het is een feit van algemene bekendheid dat harddrugs als (zoals in dit geval) amfetamine, eenmaal in handen van gebruikers, ernstige gevaren voor de gezondheid van die gebruikers kunnen opleveren. Daar komt nog bij dat de productie en verkoop van harddrugs vaak gepaard gaat met ernstige vormen van georganiseerde criminaliteit, waarbij het gebruik van geweld niet wordt geschuwd. Bovendien bekostigen gebruikers hun drugsgebruik vaak door diefstal of ander crimineel gedrag, waardoor schade en overlast wordt toegebracht aan anderen. De verdachte heeft hier met zijn handelen aan bijgedragen en dit eveneens in stand gehouden. De rechtbank acht de rol van de verdachte beperkt, nu het hier voor zover kan worden vastgesteld een eenmalig transport betreft. Er zijn geen aanwijzingen in het dossier aangetroffen dat er een link is tussen de verdachte en zijn medeverdachten en eveneens bevat het dossier geen aanwijzingen dat de verdachte vaker drugs vervoert. Ook wordt de proceshouding van de verdachte ter terechtzitting in positieve zin meegewogen, in die zin dat de rechtbank acht slaat op het gegeven dat de verdachte zich niet in stilzwijgen heeft gehuld en grotendeels vrijuit heeft verklaard.
De rechtbank heeft verder acht geslagen op een uittreksel uit de justitiële documentatie van 14 mei 2024 en het European Criminal Records Information System van 20 juni 2023 waaruit blijkt dat de verdachte in Duitsland eerder is veroordeeld voor druggerelateerde feiten.
Alles afwegende is de rechtbank van oordeel dat een gevangenisstraf van 24 maanden passend en geboden is. Wel ziet de rechtbank aanleiding, mede gelet op de persoonlijke omstandigheden van verdachte zoals die ter terechtzitting zijn besproken, een deel van die gevangenisstraf, te weten acht maanden, voorwaardelijk op te leggen met een proeftijd van twee jaren. Met deze voorwaardelijke straf wordt beoogd verdachte nog meer te motiveren zich ervan te weerhouden in de toekomst opnieuw strafbare feiten te plegen.
Tenuitvoerlegging van de opgelegde gevangenisstraf zal volledig plaatsvinden binnen de penitentiaire inrichting, tot het moment dat de verdachte in aanmerking komt voor deelname aan een penitentiair programma, als bedoeld in artikel 4 Penitentiaire beginselenwet of tot het moment dat de regeling van voorwaardelijke invrijheidsstelling aan de orde is, als bedoeld in artikel 6:2:10 Wetboek van Strafvordering.

7.De voorlopige hechtenis

De voorlopige hechtenis van de verdachte in deze zaak is geschorst onder voorwaarden. De officier van justitie heeft verzocht de schorsing van de voorlopige hechtenis op te heffen gelet op het recidivegevaar en de ernst van de feiten.
De rechtbank wijst het verzoek van de officier van justitie tot het opheffen van de schorsing van de voorlopige hechtenis af.

8.Het beslag

Nu het belang van strafvordering zich daartegen niet (meer) verzet, zal de rechtbank de teruggave gelasten van de inbeslaggenomen Apple gsm (goednummer: G1603634).
De rechtbank zal de volgende inbeslaggenomen goederen onttrekken aan het verkeer, nu met behulp daarvan het feit is begaan:
  • hennep (goednummer: G1603660);
  • jerrycan (goednummer: G1603635);
  • amfetamine (goednummer: G1603671);
  • amfetamine (goednummer: G1603673);
  • fust (goednummer: G1604900);
  • Action tas (goednummer: G1604898);
  • fust (goednummer: G1604915);

9.De wettelijke voorschriften

De beslissing berust op de artikelen 14a, 14b, 14c, 36b, 36c en 63 van het Wetboek van Strafrecht en de artikelen 2 en 10 van de Opiumwet.

10.De beslissing

De rechtbank:
Bewezenverklaring
  • verklaart het tenlastegelegde bewezen zoals hierboven onder
  • spreekt de verdachte vrij van wat meer of anders is ten laste gelegd;
Strafbaarheid
  • verklaart dat het bewezenverklaarde het strafbare feit oplevert zoals hierboven onder
  • verklaart de verdachte strafbaar;
Straf
  • veroordeelt de verdachte tot
  • beveelt dat de tijd die door de veroordeelde vóór de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in voorarrest is doorgebracht, bij de uitvoering van deze gevangenisstraf in mindering zal worden gebracht;
  • bepaalt dat het voorwaardelijke gedeelte van de straf niet ten uitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten, omdat de veroordeelde voor het einde van een proeftijd van 2 jaren zich aan een strafbaar feit heeft schuldig gemaakt;
Beslag
- onttrekt aan het verkeer de volgende inbeslaggenomen voorwerpen:
  • hennep (goednummer: G1603660);
  • jerrycan (goednummer: G1603635);
  • amfetamine (goednummer: G1603671);
  • amfetamine (goednummer: G1603673);
  • fust (goednummer: G1604900);
  • Action tas (goednummer: G1604898);
  • fust (goednummer: G1604915);
- gelast de teruggave van het volgende inbeslaggenomen voorwerp aan de verdachte:
- Apple gsm (goednummer: G1603634).
Dit vonnis is gewezen door mr. G.H. Hermanides, voorzitter, mr. drs. J.M.A. van Atteveld en mr. dr. M.E. Notermans, rechters, in tegenwoordigheid van mr. N. Lejeune, griffier, en uitgesproken ter openbare zitting van 19 juni 2024.
Buiten staat
Mr. dr. Notermans en de griffier zijn niet in de gelegenheid dit vonnis mede te ondertekenen.
BIJLAGE I: De tenlastelegging
Aan de verdachte is ten laste gelegd dat
hij, op of omstreeks 3 mei 2023 in de gemeente Venlo opzettelijk heeft vervoerd, in elk geval opzettelijk aanwezig heeft gehad (ongeveer)
- 5 kilogram amfetamine-olie, en/of
- 42,98 (21,96 + 21,02) kilogram amfetamine,
in ieder geval een (of meer) hoeveelhe(i)d(en) van een materiaal bevattende amfetamine, zijnde amfetamine een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I, dan wel aangewezen krachtens het vijfde lid van artikel 3a van die wet;

Voetnoten

1.Waar hierna wordt verwezen naar paginanummers, wordt - tenzij anders vermeld - gedoeld op paginanummers uit het proces-verbaal van politie Eenheid Limburg, afdeling RBT Venlo-Beesel dossiernummer LB00000 2023067162, gesloten d.d. 4 augustus 2023, doorgenummerd van pagina 1 tot en met pagina 257.
2.Het proces-verbaal van bevindingen van 4 mei 2023, pg. 15-20.
3.Het proces-verbaal van de terechtzitting van 5 juni 2024.
4.Kennisgeving van inbeslagneming van 3 mei 2023, pg. 231.
5.Kennisgeving van inbeslagneming van 3 mei 2023, pg. 232.
6.Kennisgeving van inbeslagneming van 3 mei 2023, pg. 233.
7.Het proces-verbaal onderzoek verdovende middelen van 10 mei 2023, pg. 71-80.
8.Het NFI rapport van 18 oktober 2023, pg. 7 van het aanvullend procesdossier.
9.Het NFI rapport van 10 mei 2023, pg. 81.
10.Het proces-verbaal onderzoek verdovende middelen van 11 mei 2023, pg. 97-106.
11.Het NFI rapport van 11 mei 2023, pg. 109.