14.1.Naar het oordeel van de rechtbank heeft het college in het bestreden besluit voldoende gemotiveerd dat dit strijdig planologisch gebruik geen strijd oplevert met een goede ruimtelijke ordening. Het college heeft kunnen stellen dat het planologisch gezien mogelijk is het hoofdgebouw op de eerste verdieping uit te breiden door de achtergevel van de tweede bouwlaag te plaatsen op de achtergevel van de eerste bouwlaag waardoor er sprake is van een gebouw met twee verdiepingen. De uitbreiding van de eerste verdieping van de bestaande woning krijgt daardoor een bebouwingsdiepte van 9,7 meter. Indien de erker wordt meegerekend bedraagt de bebouwingsdiepte 10,7 meter. In deze situatie is er dus sprake van een (geringe) overschrijding van de maximale bebouwingsdiepte met
70 centimeter. De rechtbank deelt het standpunt van het college dat de aanbouw niet leidt tot een aanzienlijke toename van de bouwmassa. Dat een woning met twee bouwlagen niet zou passen in de directe omgeving, nu zich hier vooral levensloopbestendige woningen bevinden, heeft het college niet hoeven volgen. Een woning met twee bouwlagen is immers planologisch gezien toegestaan, mits voldaan wordt aan de daartoe gestelde vereisten. Gelet hierop kunnen eisers evenmin gevolgd worden in hun stellingen die zien op de extra verkeersbewegingen, een hogere parkeerdruk en meer activiteit in en rondom de woningen.
Voor zover eisers stellen dat de aanbouw een kap had moeten hebben gelet op de criteria in het BKP, verwijst de rechtbank naar rechtsoverweging 18.2 en 18.3 waarin zij zal ingaan op de redelijke eisen van welstand.
Is er sprake van een onevenredige aantasting van het woon- en leefklimaat?
15. Eiseres woont naast het perceel van vergunninghouder en zij stelt dat zij door de vergroting onevenredig in haar belangen wordt aangetast doordat de nieuwe woning veel zicht en licht van haar perceel zal ontnemen. Dat dit nadeel niet zal optreden omdat haar perceel al een overkapping heeft, wordt door haar betwist omdat niet het gehele perceel is overkapt. Eiser woont recht achter het perceel van vergunninghouder en wordt door de aanbouw ernstig aangetast in zijn privacy, doordat vergunninghouder door de aanbouw recht in zijn achtertuin kan kijken. Deze belangen zijn in de primaire besluitvorming niet beoordeeld en zijn pas zeer beperkt beoordeeld in de beslissing op bezwaar nadat de strijdigheid met het bestemmingsplan duidelijk was geworden. Hierdoor lijken de belangen onvoldoende zorgvuldig te zijn afgewogen, aldus eisers.
16. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het college mogen stellen dat eiseres reeds in de bestaande situatie (dus zonder de aanbouw) veel zicht en licht wordt ontnomen door haar eigen overkapping. Dat het, zoals eiseres stelt, slechts een gedeeltelijke overkapping betreft, maakt het voorgaande niet wezenlijk anders. Van de situatie dat eiseres onevenredig in haar belangen wordt aangetast, is daarom geen sprake. De rechtbank volgt evenmin dat eiser door de aanbouw onevenredig zal worden aangetast in zijn privacy. Ter zitting is gebleken dat de aanbouw 5 à 6 meter van de erfgrens is verwijderd. Dit is derhalve verder dan de maximale afstand van 2 meter. Hoewel de rechtbank eiser kan volgen in zijn standpunt dat vergunninghouder door de aanbouw meer zicht heeft op zijn tuin, is dit toegestaan nu de aanbouw zich ruimschoots binnen de maximale afstand van 2 meter bevindt.
Is het bouwplan in strijd met de redelijke eisen van welstand?
17. Eisers stellen dat de adviezen van de welstandscommissie niet in lijn zijn met het BKP. Zij verwijzen in dit kader specifiek naar de pagina’s 26 en 28 van dit plan en zij hebben de, naar hun mening, relevante tekst vet gedrukt.
(…) De bebouwing van dit binnengebied dient een
architectonische samenhang te vormen.Deze samenhang ontstaat door het toepassen van natuurlijke gebiedseigen materialen net als in de overige zones van het nieuwbouwplan en zoals genoemd onder de beeldkwaliteitskaders (…)
Door de
positionering van de levensloopbestendige woningen aanhakend aan de achtertuinen van de bestaande bebouwing van de Beeretweg worden deze achtertuinen afgeschermd.De privacy in deze achtertuinen blijft gewaarborgd aangezien slechts een gedeelte van deze levensloopbestendige woningen voorzien is van een verdieping (…)
Criteria zone binnengebied:
• Hoogte: 1, 15 of 2
lagen met kap
• Kleurstelling/ materialisatie:
gevels in metselsteen in bruine en rode tinten.
Dakbedekking in pannen (of daarmee verwant materiaal) in antraciet, herfstkleur, rood
of roodbruin.Bij voorkeur toepassing van natuurlijke (al dan niet streekeigen)
materialen.
•
Dakvorm: zadeldak, schilddak
• Detaillering: erkers, verbijzondering van entree etc. als toevoeging wenselijk om strakke
gevels te verlevendigen. Daklijsten, schoorstenen en dakkapellen als toevoeging
wenselijk om schuine kap te verlevendigen
Overig:
•
Daken met een hellingshoek van minimaal 30 graden (patiowoningen mogen deels plat
afgedekt zijn)(…)
De samenhang van de woningen van het nieuwbouwplan ‘ [straatnaam] ’ dient te ontstaan door
samenhang in kleurstelling en materiaalgebruik. Toepassing van
donker metselwerk(
bruine en roodbruine tinten, geen wit of geel) en eenheid in materiaalgebruik(…)