Uitspraak
RECHTBANK LIMBURG
1.Het verloop van de procedure
- de dagvaarding met producties 1 t/m 21;
- de conclusie van antwoord met producties 1 t/m 18;
- het e-mailbericht van mr. Roerdink van 17 april 2024, waarbij hij namens Stichting Omroep Limburg en Televisiebedrijf Limburg de producties 19 en 20 in het geding brengt;
- het e-mailbericht van mr. Koster van 17 april 2024, waarbij zij namens Mediahuis Limburg de producties 22 t/m 27 alsmede een aanvulling op productie 20 in het geding brengt,
- de mondelinge behandeling, waarbij door beide partijen pleitnotities zijn overgelegd.
2.De feiten
3.Het geschil
4.De beoordeling
Daarnaastgebruikt L1 in haar logo nog een exacte kopie van het symbool dat is gebruikt om de
letterL uit te beelden, maar nu om het
cijfer1 uit te beelden. Het symbool dat is gebruikt om de
letterL uit te beelden als
cijfer1 is daartoe ten opzichte van die letter horizontaal en verticaal geroteerd. De letter L en het cijfer 1 zijn bovendien dicht tegen elkaar geschoven, zodanig dat de lange zijde van de letter L en het cijfer 1 tegenover elkaar liggen en de korte zijde van de letter L en het cijfer 1 tegenover elkaar liggen. Indien de letter en het cijfer tegen elkaar worden gedrukt ontstaat een “rechthoek” met twee rechte en twee afgeronde hoeken, hetgeen lijkt geïnspireerd op het logo onder 2.7., waarin de letter en het cijfer tegen elkaar zijn gedrukt en een perfecte rechthoek vormen.
Zoals hiervoor ook toegelicht, heeft De Limburger uitdrukkelijk geen bezwaar tegen het vernieuwde L1-logo in de kleur geel/donkerblauw, zoals dit ook is opgenomen onder randnummer 24(zie onder 2.8. van dit vonnis, de voorzieningenrechter)
en op de gevel van L1 prijkt. Het gezochte verbod strijkt zich dus niet daartoe uit, maar slechts tot het “blauw/witte Nieuwsapp Logo.” Dat komt er echter op neer dat De Limburger, zoals L1 ook heeft betoogd, op die manier het gebruik van een combinatie van witte symbolen op een blauwe achter monopoliseert en daarvoor bestaat geen juridische grondslag. Een dergelijke combinatie van blauw en wit is, zoals L1 heeft aangetoond, een gebruikelijke combinatie die veelvuldig in vergelijkbare nieuwsapps wordt gebruikt.
eigeneerdere logo (zie hierboven onder 2.8.). De Limburger erkent dat nota bene zelf. [3] De Limburger stelt in de dagvaarding namelijk het volgende: “
De nieuwe huisstijl(van L1, de voorzieningenrechter)
borduurt voort op de oude huisstijl van 1Limburg, met twee grafisch ontworpen tekens inéén, in de kleurstelling geel/donkerblauw. Echter, voor de nieuwsapp heeft L1 deze kleurstelling opeens verlaten, en heeft zij gekozen voor een logo in blauw/wit en daarbij vermelding van het woord NIEUWS.” Dat de nieuwsapp van L1, net als die van De Limburger, enkel de kleuren blauw en wit gebruikt, terwijl de “corporate” app van L1 daarnaast de kleur geel gebruikt, maakt dat niet anders. Aannemelijk is dat L1 met die aangepaste, eenvoudigere kleurstelling niet heeft willen aanhaken bij het logo van de nieuwsapp van De Limburger, maar bij kleurenschema’s die door nieuwsapps van vele andere partijen worden gebruikt.
5.753,95;