Uitspraak
uitspraak van de enkelvoudige kamer van 30 april 2024 in de zaak tussen
Profleds B.V., uit Geleen, eiseres
de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, verweerder
Inleiding
Beoordeling door de rechtbank
De houten (OSB)-platen lagen in de dwarsrichting (haaks) op de stalen H-balken. Langs de losse houten platen, die als looppad fungeerden, waren geen hekwerken, leuningen of andere afbakingen aanwezig. Nabij de plaats waar het rooster uit het plafond was gevallen, overlapten twee houten platen elkaar. Het meteen naast de opening in het plafond gelegen rooster rustte niet op de onderste flenzen van het H-profiel, maar was half uit het H-profiel gekomen en zat daardoor klem tussen de onderste flens van de groene stalen H-balk. Daar waar dit rooster klem zat tegen de onderste flens, vertoonde deze flens ter plekke roestvorming en was op die plek geen groene lak meer aanwezig, wat er volgens de arbeidsinspecteur mogelijk op zou kunnen duiden dat het rooster voor langere tijd op deze manier tussen de flenzen ingeklemd zat. De arbeidsinspecteur kreeg door enige kracht te zetten tegen de onderzijde van het ingeklemde rooster, dit rooster weer terug op zijn plaats, dat wil zeggen met beide zijden rustend op de onderste flenzen van de groene metalen balken. Ter plekke waar het rooster heeft gezeten dat omlaag was gevallen, waren geen flensen van het groene stalen H-profiel weggeslepen. De arbeidsinspecteur merkt daarbij op dat hij [naam 2] hoorde zeggen dat van een deel van deze stalen balken de bovenste rand van het H-profiel wel was weggeslepen om de roosters in het H-profiel te kunnen leggen. De overige ijzeren roosters in de directe nabijheid lagen los op de onderste flenzen van de ijzeren H-profielen, deze roosters waren niet geborgd met een roosterklem bestaande uit een zadel en onderbeugel, de spijlen van deze roosters waren op de hoekpunten rond en lagen met de afgeronde hoekpunten op de onderste flens van de H-profielen. De arbeidsinspecteur heeft het eerst naastgelegen rooster uit de roostervloer geheel tegen de rechterzijde van het H-profiel geschoven en heeft geconstateerd dat aan de linkerzijzijde het rooster maar op een klein gedeelte van de afgeronde hoekpunten op de onderste flens van het H-profiel rustte. Na meting bleek dat de afstand aan de linkerzijde tussen rooster en de rechterzijde (bedoeld is linkerzijde) van het H-profiel 1,1 centimeter was. Nadat het rooster geheel tegen de linkerzijde van het H-profiel was geschoven mat de arbeidsinspecteur aan de rechterzijde van het rooster en de rechterzijde van het H-profiel eveneens een vrije ruimte van 1,1 cm.
Verweerder heeft bij de berekening van de hoogte van de boete de Beleidsregel boeteoplegging Arbeidsomstandighedenregelgeving (de Beleidsregel) toegepast en geen gronden voor matiging van de boete wegens verminderde verwijtbaarheid aanwezig geacht.
Verweerder acht de hoogte van de boete evenredig in de zin van de artikelen 5:46, tweede lid, en 3:4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).
De rechtbank is van oordeel dat de arbeidsinspecteur op basis van zijn bevindingen terecht heeft geconstateerd dat de roosters niet veilig beloopbaar waren. Uit de bevindingen van de inspecteur blijkt verder dat het niet om één rooster ging dat los lag maar om meerdere roosters. Deze roosters konden verschuiven en hadden afgeronde hoeken. Hierdoor was sprake van valgevaar en dit werd niet tegengegaan door een zo mogelijke veilige werkvloer aan te brengen of door het treffen van andere voorzieningen. Geconstateerd is ook dat de houten platen niet waren vastgezet en dat nabij de plaats waar het rooster uit het plafond was gevallen houten platen elkaar overlapten. De rechtbank is van oordeel dat het onderzoek van de arbeidsinspectie zorgvuldig is geweest en dat de conclusies in het boeterapport deugdelijk zijn onderbouwd.Verweerder heeft op basis van het boete-rapport terecht mogen concluderen dat de roosters en de OSB-platen niet veilig waren om op te lopen waardoor sprake was van valgevaar. Eiseres heeft geen doeltreffende maatregelen getroffen het valgevaar tegen te gaan door het aanbrengen van een veilige steiger, stelling, bordes of werkvloer of door doelmatige hekwerken, leuningen of andere dergelijke voorzieningen aan te brengen op het looppad van OSB-platen.