3.6.De rechtbank heeft volgens [eiseres] wel rechtsmacht en is bevoegd kennis te nemen van het geschil tussen [eiseres] en Teleroute en stelt daartoe dat het geschil een rechtsgeding betreft dat is ontstaan naar aanleiding van een CMR transport, zoals bedoeld in artikel 31 CMR. Aangezien de gestolen lading in Swalmen in ontvangst is genomen heeft de rechtbank Limburg, locatie Roermond rechtsmacht en is zij relatief bevoegd kennis te nemen van het geschil tussen [eiseres] en Teleroute. Of en zo ja Belgisch recht van toepassing is, is niet relevant voor de bevoegdheidsvraag.
[eiseres] weerlegt het verweer van Teleroute met de volgende drie argumenten aan.
De algemene voorwaarden waarop Teleroute zich baseert, zijn niet van toepassing op de tussen [eiseres] en Teleroute gesloten overeenkomst omdat deze niet zijn overeengekomen, laat staan dat tussen partijen een exclusief forumkeuzebeding geldt.
Echter, ook als de algemene voorwaarden waarnaar Teleroute verwijst wel van toepassing zijn, blijft de Nederlandse rechter bevoegd. Immers, tussen in deze zaak gaat het om een rechtsgeding dat is ontstaan naar aanleiding van een CMR transport. Zonder Teleroute was [eiseres] nooit in contact gekomen met de feitelijk vervoerder Logical Cons Solutions SRL (gedaagde sub 9). Daarom is het CMR wel van toepassing. Een forumkeuzebeding onder de CMR heeft geen exclusief karakter, het creëert alleen een extra forum. Artikel 41 CMR verzet zich tegen een exclusief effect c.q. karakter van een forumkeuzebeding.
Het forumkeuzebeding waarop Teleroute zich beroept voldoet niet aan de vormvoorschriften van artikel 25 de Verordening betreffende de rechterlijke bevoegdheid, de erkenning en de tenuitvoerlegging van beslissingen in burgerlijke en handelszaken (hierna Brussel I bis Vo), welke verordening van toepassing is op het geschil tussen partijen. Daarnaast moet de forumkeuze betrekking hebben op een rechtsverhouding met internationale aspecten, in welk kader wordt verwezen naar R&C Burgerlijke Rechtsvordering; Brussel I Bis Vo, artikel 25, aant. 1). Dat is niet het geval. Het forumkeuzebeding is daarom in strijd met artikel 25 Brussel I Bis Vo en ongeldig en daardoor nietig, althans niet van toepassing.
Een redelijke uitleg van het forumkeuzebeding brengt mee dat het alleen van toepassing is op internationale gevallen. Zowel [eiseres] als Teleroute zijn in Nederland gevestigd, de algemene voorwaarden zijn in de Engelse taal opgesteld en zijn opgesteld en worden gebruikt door een Belgische vennootschap (Alpega S.A./N.V. Services. Deze vennootschap opereert internationaal vanuit Brussel en met die vennootschap heeft [eiseres] niet gecontracteerd.
[eiseres] betwist dat geen samenhang in de zin van artikel 7 lid 1 Rv zou bestaan tussen de vorderingen ingesteld tegen de verschillende gedaagden. Alle vorderingen zijn het directe gevolg van het CMR transport dat naar aanleiding van de plaatsing op het platform Teleroute is uitgevoerd door de Roemeense feitelijke vervoerder en nooit is afgeleverd ter bestemming. Dat de tegen meerdere verweerders gerichte vorderingen verschillende rechtsgronden hebben staat daar niet aan in de weg.
[eiseres] betwist dat Teleroute geen vervoersdiensten levert. Blijkens het uittreksel uit de Kamer van Koophandel is Teleroute ook actief in de vervoersbranche, nu zij zich onder meer ook bezighoudt met activiteiten als expediteurs. Krachtens vaste rechtspraak kan de expediteur soms ook kwalificeren als vervoerder.
Dat de vordering jegens Teleroute in feite een regresvordering is, maakt juist dat een gezamenlijke behandeling doelmatig is.
Tot slot wijst [eiseres] op haar belang bij behandeling van vorderingen jegens haar ten overstaan van deze rechtbank.