7.1De voorzieningenrechter vindt de standpunten van de burgemeester, dat de woning een drugspand is, er sprake is van drugshandel in de woning, de woning tot het criminele circuit behoort, de woning in een kwetsbare omgeving ligt en dat sprake is van een ernstige inbreuk op de openbare orde en van een ernstige aantasting van het woon- en leefklimaat in de omgeving, onderbouwd. De voorzieningenrechter verwijst in dat verband naar de overzichtsuitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 28 augustus 2019 en 2 februari 2022.
De gronden over de inhoud van het bestreden besluit
6. Bij de beoordeling van de gronden over de inhoud van het bestreden besluit gaat de voorzieningenrechter uit van de volgende vaststaande feiten. In de schuur op het perceel van de woning heeft de politie 62 kilogram heroïne (harddrugs) aangetroffen.
7. Indien meer dan 0,5 gram harddrugs in een woning of op het bij de woning behorende erf aanwezig is, is de burgemeester in beginsel bevoegd te gelasten de woning en het daarbij behorende erf te sluiten en dat de woning en het erf voor een bepaalde tijd gesloten worden gehouden. Verzoeker bestrijdt niet dat de burgemeester bevoegd was om hem te gelasten de woning te sluiten en gesloten te houden. De sluitingsbevoegdheid van de burgemeester is dus niet in geschil. De voorzieningenrechter beoordeelt de sluitingsbevoegdheid van de burgemeester daarom niet. Wel in geschil is de noodzaak en evenredigheid van de sluiting. De noodzaak en evenredigheid van de sluiting beoordeelt de voorzieningenrechter aan de hand van de gronden van verzoeker daarom hierna.
Is sluiting van de woning noodzakelijk?
8. Verzoeker heeft zich op het standpunt gesteld dat geen sprake is van een ernstig geval en dat sluiting van de woning niet noodzakelijk is. Hij voert aan dat de woning geen drugspand is, er geen sprake is van drugshandel in de woning en dat de woning niet tot het criminele circuit behoort. Verzoeker voert ook aan dat de woning niet in een kwetsbare omgeving ligt en dat geen sprake is van een ernstige inbreuk op de openbare orde of van een ernstige aantasting van het woon- en leefklimaat in de omgeving.
9. De burgemeester verstaat onder de woning ook het erf dat bij de woning hoort en de schuur op het erf waarin de harddrugs zijn aangetroffen. De burgemeester heeft de woning daarom als drugspand kunnen aanmerken. De burgemeester heeft ervan mogen uitgaan dat sprake is van drugshandel in de woning en dat de woning tot het criminele circuit behoort, omdat de politie in de schuur, die de burgemeester tot de woning rekent, een handelshoeveelheid harddrugs heeft aangetroffen, waarvan naar het oordeel van de voorzieningenrechter mag worden aangenomen dat deze, gelet op de zeer grote hoeveelheid, bestemd was om te verhandelen. Gelet daarnaast op de omstandigheid dat de woning in een voor drugscriminaliteit kwetsbare omgeving ligt, heeft de burgemeester dit geval als een ernstig geval kunnen aanmerken en de sluiting van de woning, waaronder de burgemeester ook het erf en de schuur op het erf verstaat, noodzakelijk kunnen vinden om de openbare orde te herstellen en het woon- en leefklimaat in de omgeving te beschermen. De burgemeester heeft een overzicht overgelegd waaruit blijkt dat in de omgeving van de woning in de afgelopen vijf jaar zeven keer eerder een woning is gesloten in verband met drugshandel. Verzoeker heeft slechts betwist dat de woning in een voor drugscriminaliteit kwetsbare omgeving ligt en heeft daarom niet aannemelijk gemaakt dat de burgemeester niet van de omstandigheid heeft kunnen uitgaan dat de woning in een dergelijke omgeving ligt. De burgemeester heeft dus kunnen vinden dat de drugshandel een ernstige inbreuk op de openbare orde maakt en het woon- en leefklimaat in de omgeving in ernstige mate aantast.
Is sluiting van de woning evenredig?
10. Verzoeker heeft gesteld dat sluiting van de woning niet evenredig is. Hij voert daarover aan dat hem geen enkel verwijt treft voor de illegale praktijken in zijn schuur, omdat hij hierbij niet betrokken was, de opslag van de harddrugs niet gedoogd heeft en daarvan ook niet op de hoogte was, terwijl hij wel toezicht houdt op wat er in de woning gebeurd. Verzoeker voert ook aan dat de burgemeester onvoldoende rekening heeft gehouden met zijn financiële situatie, zijn gezondheid en beperkte mogelijkheden om op de huidige woningmarkt vervangende huisvesting te vinden nu de huurovereenkomst al is, naar de voorzieningenrechter begrijpt: zal worden ontbonden. Hij stelt dat hij op straat komt te staan als hij uit detentie wordt ontslagen, een op zijn medische situatie (hernia) aangepaste woning heeft en vanwege zijn medische situatie niet in staat is de woning de ontruimen en te verhuizen.
11. Als de sluiting van een woning noodzakelijk is, neemt dat niet weg dat de sluiting ook evenredig moet zijn. Voor de beoordeling van de evenredigheid van de sluiting zijn de gevolgen van de sluiting voor de betrokkene, de verwijtbaarheid van de betrokkene en de eventuele bijzondere binding van de betrokkene met de woning van belang.