Uitspraak
RECHTBANK LIMBURG
1.[eiser sub 1] ,
[eiser sub 2],
[eiser sub 3],
[eiser sub 4],
[eiser sub 5],
[eiser sub 6],
[eiser sub 7],
1.De procedure
2.De feiten
3.Het geschil
4.De beoordeling
Spoedeisendheid
zal het logiesgebouw voor het huisvesten van arbeidsmigranten aan de [adres] , in het kader van haar bedrijfsvoering en een rendabele exploitatie conform de verleende omgevingsvergunning en bestemmingsaanduiding “specifieke vorm van agrarisch-huisvesting tijdelijke werknemer”, exploiteren. Het logiesgebouw kan dus niet ‘stand-alone’ aan een derde worden verkocht en/of door een derde worden geëxploiteerd” (artikel 1.1).
Ik ontving de concept-vaststellingsovereenkomst vorige week in goede orde. Deze heb ik, samen met de vraagstelling van uw cliënten, aan mijn cliënte voorgelegd.
“Op de bedrijfslocaties [adres] en [huisnummer] worden door [gedaagde] enkel tijdelijke werknemers gehuisvest die werkzaam zijn in de eigen groente- en bloembollen(lelie) teelt zoals die plaatsvindt vanuit de beide genoemde locaties en waar ook verwerking van de teelten plaatsvindt. Huisvesting van arbeidsmigranten of tijdelijke werknemers voor of door derden is niet toegestaan.”Artikel 8 van deze concept vso bevat een kettingbeding. Die over artikel 2 handelende correspondentie is verder als volgt samen te vatten.
Hoewel het in beginsel mogelijk zou zijn om, ter voorkoming van ‘stand-alone huisvesting’, het gebrik van de bestaande logiesgebouwen, (alleen) vast te leggen in artikel 8, is cliënte bereid om, met het doel om tot overeenstemming te komen met uw cliënten, de beperking van het gebruik van de bestaande logiesgebouwen aan de [adres] en [huisnummer] te accepteren. Hierbij wordt wel voorgesteld om artikel 2 iets anders te formuleren, namelijk:
“Op de bedrijfslocaties [adres] en [huisnummer] worden door [gedaagde] enkel tijdelijke werknemers gehuisvest die werkzaam zijn in de eigen teelt van gewassen zoals die plaatsvindt vanuit de beide genoemde locaties en waar ook de verwerking van de gewasteelten plaatsvindt. Huisvesting van arbeidsmigranten of tijdelijke werknemers voor of door derden is niet toegestaan.”
Op het perceel kadastraal bekend (…) zal [gedaagde] uiterlijk 31 december 2023 een voedselbos realiseren. Dat voedselbos wordt niet ingericht als verblijfs- of recreatiegebied en wordt met een hekwerk afgesloten. [gedaagde] brengt een toegangspoort aan van de [straatnaam] (tussen [huisnummer] en [huisnummer] ). [gedaagde] staat omwonenden toe dat in het voedselbos wordt gewandeld eventueel met honden (…) Het voedselbos zal worden aangelegd en in stand gehouden conform het aan deze overeenkomst gehechte aanplantingsplan”.
De familie [eiser sub 3] en de heer [eiser sub 5] hebben rechtstreeks met uw cliënt over de aanleg van het voedselbos gesproken. Alle cliënten hechten aan de aanleg van het voedselbos. Van de heer [gedaagde] is begrepen dat hij dat ook wil aanleggen en dat het niet de bedoeling is dat het voedselbos een verblijfs- of recreatiegebied wordt. Het wordt met een hekwerk afgesloten en er komt een toegangspoort vanaf de [straatnaam] (tussen [huisnummer] en [huisnummer] zoals dat nu ook al het geval is). Er mag wel gewandeld worden eventueel met honden. Daarover is een informatieavond toegezegd”.
“
Cliënte heeft er geen bezwaar tegen als het voedselbos, in elk geval op hoofdlijnen, wordt meegenomen in de vso”.En iets verderop: “
Wat hier ook van zij, cliënte heeft er zoals gezegd geen bezwaar tegen om in de vso vast te leggen dat het voedselbos zal worden gerealiseerd en in aanvulling daarop ook vast te leggen dat het niet de bedoeling is dat het voedselbos een verblijfs- of recreatiegebied wordt, dat het met een hekwerk wordt afgesloten en dat er een toegangspoort komt vanaf de [adres] . Voorts kan worden vastgelegd dat er mag worden gewandeld, eventueel met honden en dat hier een informatieavond zal worden gehouden”.
komt niet overeen met wat er nu in het artikel staat. Nog los van het feit dat de genoemde datum, 31 december 2023, niet haalbaar is voor de aanleg van het voedselbos, zouden partijen eerst nader met elkaar in overleg treden over de inrichting en het gebruik ervan. Daarvoor is ook de informatieavond bedoeld. De heer [gedaagde] vindt het nog steeds wenselijk dat het voedselbos wordt gerealiseerd maar daar is meer tijd, alsmede nader overleg met de omwonenden, voor nodig”.De advocaat van [gedaagde] sluit af als volgt:
“Als deze opmerkingen nog in de vso verwerkt kunnen worden, kan de overeenkomst wat mij betreft worden omgezet naar een definitieve versie.”
ondertekening van de vastleggingvan die wilsovereenstemming. Of partijen dat ook daadwerkelijk zo bedoeld hebben, kan een kwestie van uitleg zijn, maar doorgaans mag aangenomen worden dat de afspraak om schriftelijk te contracteren impliceert dat, ook als partijen dat niet uitdrukkelijk bepalen, partijen pas aan elkaar gebonden zijn als er daadwerkelijk ondertekend is. In deze zaak zijn er geen redenen om van een ander uitgangspunt uit te gaan. In uitzonderlijke gevallen is ook dan nog steeds mogelijk dat het afbreken van onderhandelingen onrechtmatig is. Uit de aard van de formele overeenkomst volgt echter wel dat de ruimte om de onderhandelingen af te breken groter moet worden geacht dan bij de meer informele consensuele overeenkomst.
en waar ook de verwerking van de gewasteelten plaatsvindt”,zie rechtsoverweging 4 .10 van dit vonnis) op naar ruimere werkzaamheden, nog steeds bij de eigen onderneming van [gedaagde] . Met die redactie stemt de advocaat van [gedaagde] uitdrukkelijk in, waarna hij de advocaat van de Bewoners uitnodigt om de vso daarop aan te passen.