2.13.[gedaagde 1] heeft vervolgens op 12 mei 2023 een emailbericht (productie 14 bij exploot) aan [eiser] gestuurd waaruit de navolgende passages worden aangehaald:
“
Beste [eiser] ,
Bijgaand de eerder aangekondigde informatie m.b.t. financieel ondersteunende voorzieningen en/of
tegemoetkomingen.
Huurtoeslag
Vanaf januari 2023 hebben wij hoogstwaarschijnlijk met terugwerkende kracht recht op huurtoeslag.
Hiermee kunnen wij een groot gedeelte zo niet de gehele achterstand inlopen en ook in de toekomst
weer zonder problemen voldoen aan de verplichtingen in de huurovereenkomst woning. Voorheen was dit geen mogelijkheid, daar de aanvangshuur op enkele euro’s boven de liberalisatiegrens werd
vastgesteld en dit door de jaarlijkse huurverhogingen in stand bleef. (…)
Betalingen huurovereenkomst woning
Vanaf deze maand kunnen wij wekelijks een kwart (of tweewekelijks een helft, grotendeels afhankelijk
van de wekelijks in hoogte verschillende uitkering) huur betalen, zodat verdere achterstand niet oploopt.
(Om de openstaande gelden eventueel op kortere termijn al op te vangen, zijn wellicht onderstaande
voorstellen een optie.)
Hierbij willen wij nogmaals benadrukken dat wij momenteel dan nog steeds van minder dan 70% inkomen
de 100% huur + aflossing voldoen. Dat behelst een fors gedeelte van alles wat we aan inkomen hebben.
Dit is met name sinds januari 2023 logischerwijs ten koste gegaan van andere verplichtingen met voor ons alle verstrekkende gevolgen van dien. Vandaar ook het eerder gedane, maar tot op heden helaas nog steeds niet beantwoorde, verzoek om herziening van de regeling, al dan niet op basis van o.m.
onderstaande voorstellen,
Verzoek huurverlaging woning
Gezien minimaal de landelijke ontwikkelingen en daarmee ook de antwoorden hierop vanuit de overheid m.b.t. zo veel mogelijk inflatiecorrectieve oplossingen, is het inmiddels een gegeven dat de kosten voor levensonderhoud drastisch zijn gestegen. Lage inkomens worden hierbij op zeer korte termijn ondersteund middels vervroegde, structurele huurverlagingen. Het geeft maar aan hoe nijpend de situatie er landelijk voor staat, niet alleen in ons geval. Helaas is er voor de lage inkomens in de vrije sector op het allerlaatste moment niets geregeld, ondanks de plannen en inzet van minister de Jonge, en staat deze groep in de kou. De absolute noodzaak voor ondersteuning verdwijnt daarmee echter niet, sterker nog, onze financiële positie komt hiermee nog meer onder druk te staan.
Hoewel wij niet huren van een wooncorporatie of een sociale woning huren, maar ons huidige
verzamelinkomen lager dan 120% van het sociaal minimum is, dienen wij om die reden bij deze een
zelfstandig verzoek in voor huurverlaging (eventueel met terugwerkende kracht vanaf januari 2023), maar uiterlijk vanaf 1 juli 2023 (meegaand met de vervroegde wetgeving).
Tevens willen wij bij deze graag een verzoek indienen voor huurverlaging met terugwerkende kracht vanaf eerste schademoment ter compensatie van structureel uitblijven van initiatief tot schadeopname en/of herstel en/of gebruiksveiligverklaring van het keukenplafond.
Betalingen huurovereenkomst werkkamer
Uitgezocht dient te worden of de huurovereenkomst valt onder de bedrijfsmatige kop, wat dan weer van invloed kan zijn op de benodigde asbestinventarisatietypes. Wij zijn in afwachting van meer informatie hieromtrent.
Hoewel wij opschorting niet fair vinden (zie redenen in eerdere correspondentie) zien wij ons
genoodzaakt de huur van de werkkamer met terugwerkende kracht op te schorten, totdat alle (verborgen en niet of niet tijdig aan ons gemelde) gebreken zijn verholpen.
Tevens willen wij bij deze graag een verzoek indienen voor huurverlaging met terugwerkende kracht vanaf eerste schademoment ter compensatie van structureel uitblijven van initiatief tot schadeopname en/of herstel en/of gebruiksveiligverklaring van de werkkamer. (…)”