2.2.De voorzieningenrechter is van oordeel dat het spoedeisend belang bij het verzoek voldoende is aangetoond, nu vergunninghouder ter zitting heeft verklaard direct na de uitspraak op het verzoek te willen starten met de bouwwerkzaamheden. De voorzieningenrechter zal op grond van een afweging van de belangen van verzoekster bij een onverwijlde voorziening tegen de belangen die zijn gemoeid met onmiddellijke uitvoering van het besluit beoordelen of het voor verzoekster uit het bestreden besluit voortkomend nadeel onevenredig is in verhouding tot het met dat besluit te dienen belang. Voor zover daarbij een rechtmatigheidsoordeel over het bestreden besluit wordt genomen heeft het oordeel van de voorzieningenrechter een voorlopig karakter en bindt dit de voorzieningenrechter in het bodemgeding niet.
3. Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan Binnenstad Roermond (bestemmingsplan), onder meer omdat volgens de ter plaatse geldende dubbelbestemmingen “Waarde-Archeologie historische kern” en “Waarde-Beschermd stadsgezicht” het oprichten van bebouwing niet is toegestaan.
4. Bij het bestreden besluit heeft verweerder omgevingsvergunning verleend voor onder meer:
- het bouwen van een bouwwerk [artikel 2.1, eerste lid, onder a, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)];
- het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met een bestemmingsplan, een
beheersverordening, een exploitatieplan of voorbereidingsbesluit (artikel 2.1, eerste lid, onder c van de Wabo) in samenhang met artikel 2.12, eerste lid, aanhef en onder 3, van de Wabo, en
-het slopen, verstoren, verplaatsen of in enig opzicht wijzigen of het herstellen, gebruiken of
laten gebruiken van een beschermd gemeentelijk monument (artikel 2.2, eerste lid, onder b van de Wabo in verbinding met artikel 8, derde lid, van de Erfgoedverordening van de gemeente Roermond).
De vergunning voor de activiteit bouwen is gebaseerd op welstandsadviezen van de Commissie Beeldkwaliteit van respectievelijk 19 april 2022 en 28 november 2022. De vergunning voor de activiteit afwijken van het bestemmingsplan is mede gebaseerd op een ruimtelijke onderbouwing van [naam adviesbureau] van 1 februari 2022 en het daarbij als bijlage 6 gevoegde rapport “Bouwhistorische opname [adres] Roermond” van 3 maart 2020, opgesteld door [naam 2] . Bij besluit van 13 juli 2017 heeft de gemeenteraad van Roermond bepaald dat bij het afwijken van het bestemmingsplan een verklaring van geen bedenkingen niet is vereist indien bij een bouwplan binnen bestaand stedelijk gebied niet meer dan tien woningen worden gerealiseerd. Dat is hier het geval, zodat geen verklaring van geen bedenkingen is vereist.
5. Verzoekster staat in beginsel positief tegenover het bouwplan voor verbouwing van het pand [adres] tot appartementen, maar kan zich om een aantal redenen niet verenigen met het bouwplan.
6. Verzoekster voert daartoe onder meer aan dat verweerder de monumentale waarden van het pand afzonderlijk en in relatie tot de directe omgeving heeft onderschat. De monumentale kwaliteit van de voorgevel gaat door het grote dak verloren. De straat heeft volgens verzoekster grote historische waarde en verweerder heeft daar onvoldoende rekening mee gehouden.