Uitspraak
RECHTBANK Limburg
1.De procedure
- de mondelinge behandeling ter zitting van 7 maart 2023
- de pleitnota van [gedaagde]
2.De feiten
- in verband met het feit dat huurder in het recente verleden begeleiding heeft gehad, heeft verhuurder het noodzakelijk geoordeeld, dat huurder bij het aangaan van de huurovereenkomst tevens een begeleidingsovereenkomst met Streetwise Koraal aangaat.
- Zonder deze begeleidingsovereenkomst is verhuurder niet bereid een huurovereenkomst met huurder te sluiten.
- Huurder aanvaardt dit uitgangspunt bij verhuur van de woning en stemt er mee in, dat door verhuurder in dat kader bijzondere voorwaarden worden gesteld.
- De begeleidingsovereenkomst is aan deze huurovereenkomst gehecht.
- Gelet op de doelstelling van de begeleidingsovereenkomst, te weten de begeleiding en ondersteuning van huurder teneinde hem te leren zelfstandig te wonen en te functioneren en gezien de behoefte van de huurder aan deze ondersteuning, wordt door verhuurder en huurder vastgesteld, dat de aan huurder te geven begeleiding onder de voorwaarden zoals beschreven in de begeleidingsovereenkomst en de huurovereenkomst onverbrekelijk met elkaar zijn verbonden.
- De verplichtingen, die voor huurder voortvloeien uit de begeleidingsovereenkomst, worden aangemerkt als verplichtingen uit de huurovereenkomst. Huurder aanvaardt, dat zijn tekortschieten in de nakoming van deze verplichtingen zal leiden tot ontbinding van de huurovereenkomst.
- Gegeven het feit, dat de begeleidingsovereenkomst en huurovereenkomst onverbrekelijk met elkaar zijn verbonden, zal de huurovereenkomst eindigen op het tijdstip dat een einde komt aan de begeleidingsovereenkomst als gevolg van het niet juist nakomen door huurder van de bepalingen van de begeleidingsovereenkomst. Huurder onderschrijft de redelijkheid van deze voorwaarde en aanvaardt uitdrukkelijk, dat de huurovereenkomst in de hiervoor beschreven situatie eindigt. Huurder is zich er van bewust en aanvaardt dat ook, dat hem in dat geval op grond van maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet het recht toekomt om zich te beroepen op de regels van huurbescherming. (...)”
3.Het geschil
4.De beoordeling
- de band tussen [naam onder curatele gestelde] , [naam echtgenote] en de curator was goed voordat [gedaagde] een relatie met [naam onder curatele gestelde] kreeg.
- [gedaagde] weigert hulpverlening ten behoeve van [naam onder curatele gestelde] toegang tot de woning te verlenen, ook nadat daartoe specifieke afspraken waren gemaakt.
- [gedaagde] stelt zich dreigend op jegens hulpverlening, [naam echtgenote] en de curator.
- [gedaagde] heeft in februari 2022 de woning en spullen van [naam onder curatele gestelde] vernield.
- [naam onder curatele gestelde] wil (onder invloed van [gedaagde] ) stoppen met hulpverlening terwijl zij de consequenties hiervan (ook na herhaaldelijke uitleg) niet overziet, met name wat betreft de huur van de woning.
- eerdere afspraken om niet samen te gaan wonen en onder begeleiding te werken aan hun relatie zijn niet door [naam onder curatele gestelde] en [gedaagde] nagekomen.
- [naam onder curatele gestelde] is erg beïnvloedbaar door [gedaagde] en komt nauwelijks op voor haar eigen belangen.
- [naam onder curatele gestelde] is in een sociaal isolement gekomen door [gedaagde] : [naam onder curatele gestelde] heeft geen mogelijkheid tot eigen keuze en vrijheid, omdat [gedaagde] haar volledig controleert en domineert. Zo mag [naam onder curatele gestelde] van [gedaagde] niet de woning zonder hem verlaten, kan zij niet vrij over haar telefoon beschikken, omdat [gedaagde] controleert met wie zij contact heeft en mag zij van [gedaagde] niet naar haar kinderen omdat die bij de curator en [naam echtgenote] wonen en [gedaagde] elk contact met hen weigert.
- al sinds 2022 concludeert de betrokken hulpverlening dat er voor [naam onder curatele gestelde] een onveilige situatie in de woontoestand bestaat door de dreigende houding van [gedaagde] terwijl hij in strijd met gemaakte afspraken geen gedragsverandering dienaangaande laat zien.
5.De beslissing
JC