2.4.Bij brief van 9 juni 2021 heeft Arriva [verzoekende partij, verweerder in het tegenverzoek] een ‘laatste officiële waarschuwing’ gestuurd. De inhoud van deze brief is als volgt:
“
Geachte [verzoekende partij, verweerder in het tegenverzoek] ,
Naar aanleiding van een klacht van een reiziger op 2 maart 2021, hebben we met u gesproken omtrent het feit dat u reizigers gratis zou laten meereizen. In het gesprek d.d. 4 maart 2021 heeft u aangegeven dat u dit inderdaad vaker doet. In ditzelfde gesprek heeft u toestemming gegeven beelden uit te lezen om uw verhaal te bevestigen.
Wij hebben (onder meer) het volgende geconstateerd op de beelden:
1. U laat meerdere malen reizigers meereizen zonder dat zij hoeven te betalen. Wij stellen vast dat u daarmee in strijd handelt met de op u rustende verplichting om zeker te stellen dat alle reizigers voor hun reis betalen. Gevolg daarvan is dat Arriva inkomsten misloopt. Bovendien geeft u met uw handelen onze reizigers de indruk dat er willekeurig wordt omgegaan met de verplichting om te betalen, Dit leidt tot ontevredenheid en verontwaardiging bij de betalende reizigers, en heeft dusgevolgen voor de klanttevredenheid (die Arriva zeer hoog in het vaandel draagt).
2. U laat zich herhaaldelijk richting reizigers negatief uit over Arriva. Hierbij hebben we het bijvoorbeeld over uitlatingen als: “Geen ontsmettingsmiddelen van mijn baas is ook niet pwaarderen. Kunt u niets aan doen. Probleem van Arriva. Vaak genoeg aangegeven. Op een gegeven moment is het klaar. Ben geen jojo”. Hiermee zet u Arriva — ten onrechte — in een kwaad daglicht en wekt u — wederom ten onrechte — de indruk dat Arriva tekort zou schieten in de terbeschikkingstelling van de benodigde middelen in het kader van Corona. Dit is extra kwalijk omdat feitelijk onjuist is dat u eerder (bij uw leidinggevende) zou hebben aangegeven dat er een probleem zou zijn met de verstrekking van ontsmettingsmiddelen.
3. Tijdens het werk doet u uitlatingen en bezigt u een taalgebruik die absoluut niet gepast zijn voor u als chauffeur en goed werknemer. (…)
Wij hebben u gevraagd naar een verklaring voor uw handelen en nalaten. U heeft daarop, met tussenkomst van uw advocaat de heer Breuls, aangegeven dat u reizigers niet laat betalen omdat de apparatuur in de bus niet zou werken en omdat Arriva geen goede schoonmaakmiddelen zou verstrekken. Dit heeft u ook aan reizigers laten weten.
Alles in overweging nemende stellen wij vast dat u de op u rustende verplichtingen bij herhaling niet bent nagekomen en de binnen Arriva geldende reglementen en instructies op diverse punten heeft overtreden. Het betreft in ieder geval:
1. Blijkens uw functieomschrijving bent u onder meer verantwoordelijk voor: ‘afgifte en/of behandelen van plaatsbewijzen volgens het tarief- en biljetsysteem. Dit houdt onder andere in het verkopen, stempelen en controleren van plaatsbewijzen’. Dit heeft u niet (consequent) gedaan, terwijl u weet dat dit van u wordt verwacht en dit ook van u mag worden verwacht.
2. Voor zover er sprake zou zijn geweest van een defect aan de apparatuur, schrijft het chauffeurshandboek voor dat u hiervan direct melding doet bij de ASL (Arriva Support & Logistiek). Dat heeft u niet gedaan, getuige het logboek van de ASL. U heeft Arriva daardoor niet in de gelegenheid gesteld om de deugdelijke werking van de apparatuur te controleren, en zo nodig te herstellen. Overigens is ons niet gebleken dat er in de door u bestuurde bussen überhaupt sprake is geweest van een defect aan de apparatuur in de desbetreffende periode. De door ons uitgelezen beelden bieden daarvoor, op zijn zachtst gezegd, een contra-indicatie. In dat geval zou u dus, opzettelijk en in een poging om uw ontoelaatbare gedrag te vergoelijken, in strijd met de waarheid hebben verklaard. Dat is niet alleen bijzonder kwalijk maar vanzelfsprekend ook in strijd met dev
erplichtingen die voor u voortvloeien uit het goed werknemerschap.
3. U heeft ten onrechte gesteld dat Arriva niet de juiste middelen zou verstrekken teneinde de apparatuur schoon te maken en daarmee de kans op besmetting met het coronavirus te minimaliseren. Bij de stalling van de bussen liggen voor alle chauffeurs voldoende schoonmaak- en beschermingsmiddelen klaar die geschikt zijn voor het doel dat daarmee gediend wordt. (…)Die middelen liggen op elk moment van de dag klaar, zo nodig worden ze de avond tevoren aangevuld. Tevens zijn er schoonmaakmiddelen in de bus aanwezig waarmee de werkplek gereinigd kan worden.(…) Ook dit betreft dus een feitelijke onwaarheid in uw uitlatingen. Dit is temeer kwalijk omdat u deze uitlatingen ook tegenover de reizigers heeft gedaan, en daarmee de goede naam van Arriva heeft beschadigd. (…)
Wij willen er geen enkel misverstand over laten bestaan dat uw handelen en nalaten, zoals hierboven kort (en niet limitatief) samengevat, voor Arriva volstrekt onacceptabel is. De verklaring die u hiervoor heeft gegeven maakt dit niet anders, nu dit geen enkele rechtvaardiging voor uw gedrag oplevert. Net als alle andere werknemers van Arriva wordt u geacht de geldende voorschriften en verplichtingen onverkort na te leven. Wij wijzen u er in dit verband op dat Arriva als werkgever een instructierecht heeft. Van deze instructies mag u vanzelfsprekend het uwe denken, maar dat ontslaat niet van de verplichting om deze op te volgen. Als u ergens een probleem mee heeft, dan kunten dient u dit met uw leidinggevende (te) bespreken.
Volledigheidshalve wijzen wij u er overigens nog op dat uw melding bij de Arbeidsinspectie, dat door Arriva onvoldoende maatregelen tegen de aanpak van het coronavirus zouden worden genomen, door diezelfde Arbeidsinspectie is onderzocht. De Arbeidsinspectie heeft daarop geoordeeld dat Arriva wel degelijk (voldoende) maatregelen neemt, dit in lijn met de voorschriften van het RIVM.
Met uw (herhaalde) gedrag heeft u ons de stellige indruk gegeven dat u ontevreden bent met uw huidige functie en/of werkzaamheden, dan wel met Arriva als werkgever. Om die reden hebben wij u voorgesteld om in goed onderling overleg te komen tot de beëindiging van uw dienstverband. U heeft besloten om niet op ons aanbod in te gaan. Dat is vanzelfsprekend uw goed recht en het gevolg daarvan is dat uw dienstverband zal worden voortgezet, waarbij wij u met ingang van maandag 14 juni 2021 weer op uw werkzaamheden zullen gaan inzetten. U dient zich daarvoor uiteraard beschikbaar te houden. Voor uw handelen en nalaten, zoals hierboven samengevat en toegelicht, ontvangt u bij deze een laatste officiële waarschuwing. Alleen al gezien de aard en ernst van uw(recente) gedrag is dit wat Arriva betreft een passende maatregel. Daar komt bij dat u ook reeds in maart 2018 een waarschuwing heeft gekregen voor ongeoorloofd gedrag, nadat u meerdere malen camera’s in de bus met tape had afgeplakt. Het heeft er alle schijn van dat u simpelweg niet bereid bent de geldende voorschriften, procedures en instructies na te leven en zich als een goed werknemer (fatsoenlijk) te gedragen; duidelijk moet zijn dat daaraan nu per ommegaande een einde moet komen.
En dus: u dient zich met onmiddellijke ingang te gaan gedragen als goed werknemer, conform de algemeen aanvaarde gedrags- en fatsoensnormen en u dient zich daarbij onverkort te houden aan alle binnen Arriva geldende voorschriften, procedures en instructies, dit in de breedste zin des woords. (…) Wij vertrouwen erop dat u zich bewust bent van de ernst van deze kwestie en dat u ons niet zult noodzaken tot beëindiging van uw dienstverband.”